Kaapverdië
Ook naar Kaapverdië? Zo pak je het aan
In april is de kans op mooi weer nog niet overal even groot. En na een regenachtige, kille kwakkelwinter is onze behoefte aan zon heel groot. Wat te doen?
Kaapverdië ligt redelijk in onze tijdzone, je komt in een andere cultuur en het is tóch maar zes uurtjes vliegen vanaf Amsterdam. De meeste mensen vliegen met een lowcoster bijvoorbeeld Corendon en gaan een week in een all inclusive ziten. Ook heerlijk, maar dan doe je Kaapverdië en jezelf echt tekort.
Als je van wandelen houdt is het handiger om te vliegen op Sao Vicente en van daaruit met de boot naar Santo Antao te varen. Je kunt je een week de blaren op je voeten wandelen en dan heb je nóg de helft niet gezien. Hou je van zon en strand dan is BoaVista of Sal een optie. Hou je van allebei, doe dan zoals wij deden en boek je er een binnenlandse vlucht bij. Dan heb je van alles wat.
Voorbereidingen
Wij vlogen met een gecombineerde vlucht die ik geboekt had via Skyscanner. De heenreis met TAP Air Portugal via Lissabon naar Sao Vicente (met TUI kun je ook rechtstreeks vliegen) en terug met Transavia van Sal naar Amsterdam. En als los ticket heb ik nog een enkeltje van Sao Vicente naar Sal geboekt. Wat overigens geen onverwijld genoegen was. Maar daarover later meer.
Een visum hebben we op de luchthaven van Kaapverdië gekocht en kost 25 euro. Check even je paspoort van tevoren. Dat moet nog zes maanden na terugkomst geldig zijn. Kaapverdië is het land van “no stress” en dat wordt meteen op de proef gesteld bij aankomst. De rijen zijn lang en de paspoortcontrole is uiterst secuur zullen we maar zeggen.
En manage je verwachtingen ook even: Sao Vicente, het eiland waar we landen is winderig, dor en droog. Geen overweldigend welkom in ieder geval.
Santo Antao
Een taxi naar de haven kost 10 euro en we zijn er binnen 10 minuten. De boot naar Santo Antao vaart om 14.00 uur en om 15.00 uur. De kosten zijn: 8 euro enkele reis. Bij de ferry kun je pinnen. 100 CVE is ongeveer 1 euro (april 2017). Een heerlijke boottocht en een uurtje met muziek, veel biertjes en vrolijke mensen op de veerboot met de naam Oost Vlieland.
Wij verblijven in Casa de France. Een oase in een onaardse omgeving. Het hele eiland is vulkanisch en het strand is pikzwart. Santo Antao heeft slechts één strandje en dat ligt toevallig bij ons voor de deur.
We brengen op Santo Antao een paar heerlijke dagen door. Jelle gaat twee dagen duiken bij een duikschool in de buurt. DiveTribe . Jan en ik wandelen wat af. De wandeling langs het strand naar het plaatsje Porto Novo verveelt geen moment. We lopen over een lavalandschap, ontmoeten vissers, kinderen en zien veel jonge mannen op het strand die hun paard laten zwemmen. In Porto Novo zelf, mooi gekleurde huizen naast vervallen ruïnes. Oude zwarte mensen die staan te niksen in de deuropening. Tegen de schemering zien we een groepje mensen die de kerk aan het restaureren zijn. Er voetballen wat kinderen op een kinderkopjespleintje, er blaft een hond, een generatie oma, moeder, dochter schuifelt naar de waterkant. Zo is Santo Antao. Op een paar wandelaars na zien wij geen andere toeristen.
Uiteraard hebben we een prachtige wandeling gemaakt. Meer hierover lees je hier
Wil je meer weten over Casa de France, klik dan hier
Sao Vicente
Na een paar heerlijke dagen op Santo Antao verkassen we naar Mindelo. Dit is de enige plaats van een zekere omvang op het eiland Sao Vicente. Een uurtje met de ferry. In Mindelo slapen we één nachtje in een heerlijk boetiekhotelletje. We brengen de hele middag slenterend door in Mindelo. No Stress.
’s Avonds maken we het nachtleven niet echt onveilig. We kijken eerst voetbal bij het Sympatico Sportscafe en verhuizen daarna naar de buren: Taverna. Een fijne tent met een leuke sfeer en een gezellig terrasje aan de straat. Wij vermaken ons met het kijken naar alle voorbijgangers en met het luisteren naar live music.
Meer lezen over Mindelo? Klik hier
Foya Branca
De volgende ochtend is het de bedoeling om door te vliegen naar Sal en dan gaat het mis. Er is geen vliegtuig te bekennen op het kleine luchthaventje en ook het grondpersoneel weet van niets. Lees hier meer over deze reisblunder.
De rest van de dag brengen we al wachtend door in een heerlijk all inclusive resort Foya Branca. We hadden op een verloren dag gerekend maar dat valt op deze wijze natuurlijk alleszins mee. Al strandwandelend, zwemmend, tafeltennissend, lezend en snorkelend komen we de dag prima door.
Sal
Gelukkig waren we wat betreft troosteloos landschap wel wat gewend want ook Sal kan ons in eerste instantie niet echt bekoren. Zo plat als een dubbeltje, en veel vuilnis langs de weg. Alle bebouwing die je ziet is lelijk.
Santa Maria bestaat uit het dorp, met een paar hotels. Links daarvan is alles all inclusive en rechts daarvan ook. Als je niet van all inclusives houdt maar toch lekker aan zee wilt zitten is Porto Antigo een prima alternatief. En de ligging is echt de beste van heel Santa Maria. Je zit namelijk midden in het dorpje, maar toch ver genoeg verwijderd van de drukte, en pal aan het strand.
Ook hier hebben we nog een paar hele relaxte dagen. Jelle gaat nog een dagje duiken en wij genieten van het niets doen. Boekje lezen, lekker op het strand liggen en door de gezellige straatjes wandelen. Verwacht geen bijzondere winkeltjes, maar kleine simpele tentjes, de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen. Het straatbeeld is relaxt en inderdaad: no stress.
Ik ga op een ochtend op zoek naar het kantoor van Project Biodiversity. Omdat ik met mijn blog ook aandacht wil besteden aan goede doelen was het de bedoeling dat ik hier een heel verhaal aan schildpaddenopvang ging wijden. Echter, ook een reisblunder waardig, de schildpadden komen aan land om eieren te leggen tussen juni en november. In de periode dat wij er zijn is er geen sprake van een schildpaddenopvang en ook het kantoor van de organisatie blijkt inderdaad gesloten te zijn.
Omdat Sal een echt toeristeneiland is, is hier genoeg te doen. Alle watersporten zijn vertegenwoordigd maar ook worden er veel dagtochten over het eiland georganiseerd. Wil je weten wat wij allemaal deden, klik dan even hier.
En toen was de week alweer om. Veel gezien in weinig tijd, heerlijk weer, heel relaxed en niet duur is onze conclusie na deze fijne week.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!