Santo Antao Kaapverdië

Trek de wandelschoenen aan

kaapverdie wandeling vallee de paul
Santo Antao is een wandeleiland bij uitstek. Bijna iedereen die dit eiland aandoet komt hier om te wandelen. Wij hadden ons voorgenomen om hier drie dagen te hiken maar het is uiteindelijk maar één dag geworden. Maar hé, wel de mooiste wandeling van het hele eiland gemaakt. Welke? De beroemde trip van de Valdera de Paul naar de Vallée de Paul. Lees hier hoe je dat aanpakt.
Wandelen van de krater naar de zee

Wij zijn geen echte wandelaars en van een routebeschrijving hebben we ook geen kaas gegeten. Pas achteraf kan ik de route “lezen”, maar ja, dan is de wandeling al gemaakt. Deze wandeling is echter prima te doen op de bonnefooi.
Het beste is om te starten in Porto Novo en van daaruit een aluguer, een autootje dat dienst doet als een soort van openbaar vervoer, te nemen naar het startpunt van de route, Cova de Paul.
Wij logeerden in Casa de France en hebben daar een taxi geregeld die ons afzette bij het startpunt en die ons vijf uur later weer ophaalde bij het eindpunt.

kaapverdie wandeling mimosa

kaapverdié wandeling caldera de paul santo antao
Kaapverdie openbaar vervoer Santo Antao
De wandeling

We begonnen zoals gezegd te wandelen in Cova de Paul, Santo Antao. Dit is onmiskenbaar een krater, een kratermond gevuld met een lappendeken van akkerlandjes. Wij lopen langs de kraterwand, een prachtig landschap, gevuld met een eindeloos geurend, bloeiend, mimosabos. De weg wijst zich eerst vanzelf, en later door wat wazige pijlen en oplettende bewoners die ons in gebarentaal de goede kant op wijzen. En dan, bovenin de kraterwand, een doorgang naar de vallei.
Een werkelijk spectaculair uitzicht, je ziet kilometers ver, vanaf 1.300 meter tot aan de zee. Er wacht ons een kronkelpaadje dat er steil uitziet en ook zo blijkt te zijn, en vooral te voelen. Het lijkt lekkerder om te dalen dan te stijgen, maar het is een aanslag op je kuiten en je bovenbenen. Ik heb na twee uur dalen bibberbenen, ze zwalken een beetje buiten mijn wil om en ik begin ook een zeurende pijn in mijn rug te ontwikkelen.

kaapverdie wandeling uitzicht vallee de paul
kaapverdie wandeling dorpje in vallee de paul
kaapverdie wandeling jacaranda
Groen, groener, groenst

Maar o, wat is het mooi overal. Na de mimosa volgen de bananenbomen, suikerriet waar ze de plaatselijke rum van maken, mango- en papayabomen, koffiestruiken en allerlei bloeiende planten en struiken waar ik de naam niet van weet. Groener zul je het op Kaapverdië, en op Santo Antao, niet tegenkomen. Onderweg worden we begeleid door een drumband, die vanuit de diepte te horen is; het blijkt een Paasoptocht te zijn.
Na bijna twee uur afdalen komen we in de bewoonde wereld, een dorpje uit een prentenboek. We lunchen in een heel grappig tentje: O Curral. Dit plekje is dé lunchplek voor wandelaars. Het is simpel eten maar de beleving is geweldig.
Vanuit dit dorpje is het nog een flink eind wandelen naar ons eindpunt, de zee, maar vanuit hier staan er voldoende aluguers om je terug naar huis te brengen. Wij lopen stug door, de zon brand. Om drie uur ’s middags arriveren we bij het dorp Vila de Pombas. Hier, in het noorden van het eiland, zijn geen stranden. Alleen een beukende zee tegen de rotsen. Ons chauffeurtje is gelukkig op tijd om ons op te pikken en via een lange rit door een volkomen desolaat landschap arriveren we aan het einde van de middag weer bij ons hotelletje.

kaapverdie wandeling agave
Wandeltips Santo Antao,  Cova de Paul
 • Iedereen met een redelijke conditie kan deze wandeling maken maar trek er wel een hele dag voor uit. Hou rekening met een stevige  kuitenbijter. Je kunt deze trip ook in omgekeerde volgorde maken, dan stijg je voornamelijk. Ik denk wel dat je dan over een meer dan redelijke conditie moet beschikken. En hou rekening met de warmte.
 • Doe een petje op en smeer je goed in. Zelden zijn wij zo verbrand geweest!
 • Neem voldoende water mee, reken zeker op een halve liter water per persoon per uur.
 • Je kunt deze wandeling ook vanuit Sao Vicente (naburig eiland) in één dag maken. Ga dan met de vroege veerboot naar Porto Novo en laat  je na de wandeling weer terug brengen naar de middag/avond veerboot terug naar Sao Vicente. Een lange dag maar zeker de moeite waard.
 • Wij deden maar wat (lijkt stoerder dan het is, maar maak je geen zorgen, het kan echt niet misgaan) en hebben de route niet helemaal gelopen zoals vermeld in de wandelgids. Het laatste gedeelte was voornamelijk asfalt. Om dit te vermijden kun je wellicht gebruik maken van de app wikiloc.com. Je kunt de wandeling daar zelf opzoeken en downloaden.
 • In de vallei de Paul kun je nog veel meer mooie wandelingen maken. In de tussentijd is het heerlijk vertoeven in Casa das Ilhas.  Hier zit je middenin in de vallei en kun je alle kanten uit.
 • Kost dat grapje? Wij betaalden voor wegbrengen en later weer ophalen door een privéchauffeur in totaal 60 euro. Als je met een Aluguer gaat kan dit vast een stuk voordeliger.
 • Wil je meer lezen over Kaapverdië? Lees hier hoe wij dat aangepakt hebben.
4 antwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Ha Jan,
   Kaapverdië staat vooral bekend om het eiland Sal. Een strandbestemming. Santo Antao ligt een stuk verderop.
   Je kunt er naar toe vliegen via Sao Vicente met TUI of met Air Portugal (TAP). En dan nog een stukje met de veerboot.
   Prachtig wandeleiland. Vulkanisch.

   Beantwoorden
   • Adrie van den Bogert
    Adrie van den Bogert zegt:

    Ik kan de reis naar dit eiland via tui niet vinden Marinka . Kun jij misschien zeggen waar ik moet zoeken want het lijkt me een heerlijk eiland om te wandelen

    Beantwoorden
    • Marinka van Dijk
     Marinka van Dijk zegt:

     Hoi Adrie,

     Santo Antao heeft geen luchthaven. Via TUI kun je zoeken op: ‘vliegtickets’, en dan binnen Kaapverdië zoeken op Sao Vicente.
     Sao Vicente ligt naast Santo Antao. Met de veerboot ben je er binnen een wip.
     Het is inderdaad een prachtig wandeleiland. Veel succes !

     Marinka

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *