Sal Kaapverdië

Zen, en de kunst van het zeilen (en andere excursies op Sal)

Poe, dat valt niet mee zeg, wat is Sal een lelijk eiland. Een platte pannenkoek van zand met wat stekelige struikjes her en der, waar zich allerhande plastic aan vast gehaakt heeft. Dat is mijn eerste indruk. Je komt hier niet voor natuurschoon. Je komt hier om te genieten van de heerlijke zon, het lauwe water en de prachtige stranden. Het waait er altijd zodat Sal zich ontwikkeld heeft tot een paradijs voor kite surfers. Toch is er ook voor niet-surfers nog wel het één en ander te doen. Lees maar.

Naar de citroenhaaien

Loop een stukje langs het strand van Santa Maria en je wordt aangesproken door iemand die je een excursie wil verkopen. Een dagtocht Sal of bijvoorbeeld een tochtje naar de citroenhaaien. Wij betalen last minute 40 euro voor drie personen. Een koopje.

Wat stelt het voor? Ruim een half uur rijden vanaf Santa Maria naar Sharke Bay. Dit is bepaald geen scenic drive (zie inleiding). We zien ons eindpunt vanzelf opdoemen: een baai langs het strand waar we haaien moeten kunnen zien. Waarom juist op die plek is ons eerlijk gezegd een raadsel.

We zijn helaas niet de enige belangstellenden en moeten het kleine stukje water waar volgens de gids citroenhaaien te zien zijn, delen met minstens vijftig andere toeristen. Om de haaien te kunnen zien moet je uiteraard een stukje het water inlopen, ongeveer tot kniehoogte. Met waterschoenen is dit prima te doen. Heb je geen waterschoenen? Je kunt ze ook huren voor 2 euro bij het startpunt.

Was het leuk? Mwoah, we hebben een aantal baby lemonsharks gezien, wat best leuk is, want ze zwemmen ongeveer op een halve meter afstand langs je heen.  Wij zagen geen grote haaien maar deze laten zich volgens de gids wél regelmatig zien. Echter, door de waterstand zullen ze niet zo dichtbij komen. Het wel of niet zien en benaderen van haaien heeft alles te maken met het tij, dus is het zinloos om op een ander (rustiger) moment te gaan. De hele excursie duurt in totaal ongeveer twee uur, inclusief heen- en terug reis.

Sal Kaapverdië excursie citroenhaaien

Sal Kaapverdië zee egel

Zeilen

Zeiltochten zijn er te kust en te keur. Funtrips, serious business en alles er tussenin. Wij kozen voor Cuba Libre Sailing. Met de maatschappij is niets mis en met de crew (Gikardo en Bruno) ook niet. De trip zelf vonden we leuk, maar niet meer dan dat. Voor 49 euro hebben we drie uur op de zeilboot gezeten en wijn gedronken. Deze maatschappij biedt ook hele dagtochten aan voor 99 euro. Waarschijnlijk is dit een betere keus. Dan zie je meer van het eiland, krijg je een lunch geserveerd en is er meer tijd om te snorkelen.

Wat krijg je voor die 49 euro ? We varen met een echte zeilboot. Wij leren hier dat het met zeilen de kunst is om bijna niet, of niet, op de motor te varen. Het is een kleine, intieme boot en we zijn dan ook maar met twaalf personen aan boord. Tijdens de tocht genieten we van “op het water zijn” en van de drankjes en de hapjes die om de haverklap geserveerd worden.  We volgen de kustlijn en moeten regelmatig “gijpen” of “overstag”. Althans, de bemanning werkt hard en wij moeten zorgen dat we geen mast of lijn tegen ons hoofd krijgen. Onderweg zien we diverse keren vliegende vissen. We zien geen dolfijnen of walvissen helaas. Als laatste stoppen we nog even om te snorkelen. Onder water schijnen we een Christusbeeld te kunnen zien, echter, het zicht is zodanig slecht dat we het niet kunnen ontdekken.

Sal Kaapverdië Cuba Libre sailing
Sal Kaapverdië zeilboot

De vismarkt op de pier

Op de pier van Santa Maria is het elke ochtend een drukke bedoening als de vissers van zee komen met hun verse vangst. De vissers die de vis bewerken en verkopen, de bevolking die de vis komt kopen en de toeristen die heel de handel hier komen bekijken. Het is een heel spektakel. De vis wordt –volgens de kopers- te duur verkocht en er ontstaan her en der oploopjes en luidruchtige twistgesprekken. Omdat dit tafereel zich dagelijks herhaalt zal het waarschijnlijk bedoeld zijn als leuke act om de toeristen te vermaken. En het is ook leuk om hier een tijdje rond te lopen en te genieten van al dat gekrakeel.

Sal Kaapverdië vis op de pier
Sal Kaapverdië verse vis
Sal Kaapverdië pier

Duiken

Er zijn voldoende duikscholen en ze zien er ook voldoende professioneel uit. Dus als je wilt leren duiken kun je dit prima doen in Santa Maria. Mijn zoon Jelle heeft twee duiken gemaakt op Sal en vier duiken op Santo Antao.

Bezoek een ander eiland

Wij spraken mensen die een week op Sal verbleven en er halverwege tussenuit knepen om naar Santo Antao te gaan. Je kunt het er dus op wagen om op de bonnefooi te gaan. Als de vluchten vol zitten heb je pech gehad maar bij plek kun je zomaar voor een mooie prijs een ander eiland bezoeken. En dat is zeker een aanrader. Door alleen Sal te bezoeken doe je Kaapverdië echt te kort. Meer lezen over Kaapverdië? Klik op deze link.

Sal Kaapverdië strand

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *