Mindelo Kaapverdië

Muzikaal Mindelo

Kaapverdië Mindelo Muziekstad

Er zijn van die steden waar je je meteen thuisvoelt, waar een goede vibe heerst. Mindelo is zo’n stadje. Mindello, volgens een Nederlands/Kaapverdiaans meisje die we op de veerboot van Santo Antao naar Sao Vicente tegenkomen. Mindelo is de hoofdstad van het eiland Sao Vicente.Wij hebben niet veel gezien van Sao Vicente. In de 24 uur dat wij er waren hebben we echter wel genoten van het stadje Mindelo. Het heeft geen specifieke bezienswaardigheden en is niet echt groot. Maar het leent zich daardoor uitstekend voor een wandeling van niks naar nergens. Je gewoon laten verdwalen in de buurtjes en straatjes van dit authentieke stadje.

 

De haven

Mindelo is een typisch havenstadje met alle bedrijvigheid die daarbij komt kijken. Wij komen aan met de veerboot vanuit Santo Antao in de haven voor vrachtboten.

Naast de vrachthaven ligt de ferry haven. Hier vandaan vertrekken er ’s ochtends en ’s middags twee boten naar Santo Antao. Wij komen aan met de ochtendboot van 10.00 uur vanuit Santo Antao. Er ligt een andere ferry op zijn kant in de haven, onlangs gezonken, bleek later. Omdat we niet kunnen aanmeren moet er een provisorische trap gemaakt worden aan een kade in de vrachthaven.  We hebben een zieke passagier aan boord. Ik weet als Texels eilandmeisje als geen ander hoe het ook kan. Met een snelle ambulance als eerste op de boot en als eerste er af. Hier gaat het er anders aan toe. De patiënt ligt buiten op het dek op zijn brancard en met veel pijn en moeite wordt hij uiteindelijk van de smalle provisorische trap naar de kade gedragen.

Het stadsstrand

De haven ligt naast het spierwitte stadsstrandje van Mindelo. Een rommelig en leeg wit strand met aan beide kanten containers. Veel mensen komen hier om te zien en gezien te worden, voornamelijk via sportieve prestaties zoals buikspieroefeningen, opdrukken en hardlopen.

De jachthaven

Naast de ferry haven ligt nog een jachthaven. Het eiland staat erom bekend dat je er goed kunt vissen en er worden om die reden veel vistrips georganiseerd. Verder ontdekken we veel graffiti op alle kades. Verschillende nationaliteiten hebben zich uitgeleefd op de betonnen muren. Kaapverdië is -samen met de Canarische Eilanden en de Azoren- een laatste stop voordat zeilboten de grote oversteek naar de Caribische Eilanden maken. Die sfeer, die proef je hier.

Kaapverdië MIndelo graffiti haven

Kaapverdië Mindelo Ferry
Kaapverdië Mindelo jachthaven
De straatjes rondom het centrum

We lopen langs de haven richting het centrum. Mindelo ligt aan zee en is gebouwd tegen een heuvel. De bebouwing begint bij de haven en loopt dan schuin omhoog.  Het stadje doet caribisch aan met mooie pastelkleurige opgeknapte huizen tussen een behoorlijk aantal vervallen exemplaren. Geen opgeleukte toeristenplek maar ook niet zo’n sinister gebeuren waar iedereen je aan zit te staren. Precies goed. Af en toe een winkeltje, soms heel toeristisch en soms juist helemaal niet. Mooie kerkjes, maar ook hele lelijke nieuwbouw. In een soort van Zeeman, maar dan anders, koopt Jelle een voetbaltenue voor een belachelijk lage prijs. Naast voetbalkleding worden er ook feestjurken verkocht en verder opvallend veel kunstbloemen.

Kaapverdië Mindelo strand

De Markt

We lopen langs de kade richting het centrum en komen dan automatisch langs de vismarkt. Leuk om hier wat rond te struinen, de druk kaartende mensen te begluren en wat contact met de locals te zoeken.Wat meer richting het centrum van het stadje lopen we vervolgens tegen een kleine centrale markt aan. Een mix van etenswaren en toeristische spulletjes. En, tot onze verbazing, complete XL banken! Weer verderop ontdekken wij de Mercado Municipal, een prachtige overdekte markt met daarboven een aantal kleine, best hippe, winkeltjes.

De avond

Mindelo schijnt een bruisend nachtleven te hebben. Onze voetjes gaan ’s avonds echter niet van de vloer. Wél gaan we er gezellig op uit. Eerst een voetbalwedstrijd bekijken in sportcafé Simpatico. Altijd leuk: voetbal kijken in het buitenland. Daarna naar de buren, waar we op het terras genieten van live muziek.

Mindelo is het culturele centrum van Kaapverdië. In februari beroemd om zijn Carnaval en in augustus veel bezocht door het muziekfestival Baia das Gatas. En natuurlijk niet te vergeten de beroemde Kaapverdische zangeres Cesária Evora. Zij leeft inmiddels niet meer maar in Mindelo zie je nog veel herkenningspunten waar ze geëerd wordt.

Wil je meer lezen over Kaapverdië? Kijk hier hoe wij het aangepakt hebben.

mindelo overdekte markt kaapverdië
Kaapverdië Mindelo Marktvrouw
2 antwoorden
 1. Hanny Tibboel
  Hanny Tibboel zegt:

  Ook leuk om te weten is dat Mindelo de bakermat is van de Kaapverdiaanse muziek, de bekende zangeres ‘op de blote voeten’ Cesaria Evora is hier geboren.

  En ga vooral door naar Santo Antaõ als je een wandelliefhebber bent.

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Inderdaad goed om te weten Hanny. En Santo Antao: daar ben zo. De veerboot gaat 4x per dag. 2x ’s ochtends en 2x einde middag. Boottocht duurt een uurtje.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *