Weekendje weg naar Valencia

Tips voor drie dagen Valencia

Valencia Ciudad de las Artes y las ciencias
Inleiding
Valencia is het nieuwe Barcelona. Veel mensen die ik spreek zijn naar Valencia geweest of gaan er binnenkort naar toe. Sommigen gaan een week en vermaken zich ook buiten Valencia, in en om de prachtige rijstvelden bijvoorbeeld. Anderen moeten het met een weekendje doen. Ook ik bezocht Valencia in drie dagen tijd en dan kun je toch heel veel zien en doen, zo bleek.

Street art route

Het centro histórico kent veel mooie bezienswaardigheden en het is prachtig te combineren met een street art tour. Ben je niet zo van de tourtjes? Ik ook niet hoor, onze street art tour is een wandelgids  die je kunt downloaden op de site van verrassend valencia voor 7,50 euro. Zij hebben ook fietsroutes en tapasroutes die je kunt downloaden. Het handige is dat mijn vriendin en ik beide de route op onze telefoon hebben en dus niet constant bij elkaar hoeven te koekeloeren.

De route voert ons door de oudste wijk van Valencia, El Carmen. El Carmen ligt in het noorden van het Centro Histórico en is een alternatieve, hippe, en creatieve wijk. Wat mij betreft het leukste gedeelte van heel Valencia. De street art gids geeft ook uitleg over de graffiti materialen, de termen en uiteraard de artiesten. Het is de bedoeling dat er uit respect voor de artiesten de pieces (ja, ja, ik ben inmiddels helemaal ingewijd) niet worden overgespoten, maar helaas gebeurt dat soms toch, zodat niet alle pieces meer te vinden zijn. Of soms is er een muur neergehaald en dan verdwijnt het kunstwerk natuurlijk ook. Maar de meeste mooie schilderingen hebben we gelukkig wél gevonden. Naast de streetart komen we ook leuke boetiekjes en koffietentjes tegen in deze mooie oude wijk.

De route start vlak bij Mercat Central, een prachtige overdekte foodmarket waar vooral de enorme hammen opvallen.

Valencia streetart piece van Julieta

Valencia street art
Valencia streetart tour piece

Centro Histórico

  • Aan het einde van onze street art tour bezoeken wij La Lonja de la Seda. La Lonja ligt vlak achter de Mercado Central en is de 15e eeuwse zijdebeurs van Valencia. Deze mooie beurs staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Zijde kom je er niet meer tegen, maar wel de prachtige handelszaal met zijn bijzondere pilaren. Ook heeft de beurs een pittoresk binnenplaatsje met sinaasappelbomen. Er draait de hele dag door een audiovisuele presentatie van de geschiedenis van La Lonja. Toegang 2 euro, op zondag gratis.
  • Tegen de avond bezoeken we de kathedraal van Valencia. De kathedraal is een bijzonder mix van bouwstijlen, romaans, barok en gotisch. Wij zijn vooral onder de indruk van het prachtige kapelletje aan de rechterkant. Achteloos lopen we voorbij aan het museum van de kathedraal. Helaas missen we hierdoor de Heilige Graal, zo lees ik later. De Heilige Graal is de stenen drinkbeker van Jezus tijdens het Laatste Avondmaal. Verder is de omgeving van de Kathedraal een typisch toeristengebied met de straatverkopers, levende standbeelden en toeristententjes langs het plein.
  • De volgende ochtend beklimmen we de Torres de Quart. Ons appartement ligt om de hoek van deze imposante torens. Deze torens zijn, samen met de Torres de Serranos, de laatste twee overgebleven toegangspoorten van de stad. Oorspronkelijk had de stad een stadsmuur en maar liefst twaalf toegangspoorten. Uitzicht is mwoah, maar lijnenspel en architectuur helemaal top.
  • Vanaf de torens is het immer gerade aus naar de kathedraal en het centrum van Valencia. De calle de Quart komt uit op een gezellig pleintje, Plaza Tossal, en gaat dan over in de calle de Cabaleros die uitkomt op de Plaza de la Virgen, naast de kathedraal. Halverwege de calle de Cabaleros staat, heel erg verscholen, de Iglesia de San Nicolas de Bari. Het schijnt een heel bijzondere kerk te zijn, vol met prachtige muurschilderingen. We hebben helaas geen tijd meer, maar bij een volgend bezoek aan Valencia ga ik zeker deze kerk bezoeken. Aan de achterkant ligt de kerk aan een prachtig verstild pleintje.

 

Valencia Kathedraal
Valencia Central Market
VAlencia pleintje bij Iglesia San Nicolas de Bari

Op de fiets de stad doorkruisen

Op onze tweede dag huren we fietsen bij Valencia Bikes. Als we vanaf de Torres de Quart de historische stad uitlopen zien we rechts van ons de botanische tuinen. Ook deze moeten we bij gebrek aan tijd bewaren voor een volgend bezoek. Rechtsaf, langs de tuinen, ligt het kantoor van Valencia Bikes waar we fietsen huren. Fietsen in de binnenstad is niet nodig, en ook niet heel relaxed maar door de Jardines del Turia, de droge rivierbedding, is het juist heel fijn. Vroeger stroomde hier de rivier de Turia doorheen. Na een grote overstroming in 1957 werd besloten om de Turia om te leggen. Het is nu één van de grootste parken van heel Spanje waar de stedelingen zich voornamelijk op sportieve wijze ontspannen. Fietsen, wandelen, hardlopen, voetballen en honkballen.Het hele park is maar liefst negen kilometer lang. Omdat het in een rivierbedding ligt fiets je onder heel veel bruggen door. Ook fiets je uiteraard lager dan stadniveau.

Uiteindelijk komen we uit bij de ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’. We weten niet wat we zien. Wat een geweldige gebouwen.

De gebouwen zijn ontworpen door de Valenciaan Calatrava. De bruggen bij Hoofddorp zijn ook van deze architect. Het complex bestaat uit zes onderdelen die onderling verbonden zijn door wandelpaden, fietspaden en vooral heel veel water. De gebouwen hebben allemaal een functie. Bijvoorbeeld een bioscoop, een palmenpark, een museum voor Wetenschap, een aquarium en een Operagebouw. Wij willen het operagebouw bezoeken en boeken een rondleiding van een uurtje. Deze rondleiding raad ik echt iedereen aan. Het gebouw zit zo mooi en ingenieus in elkaar. Overal uitzichten en mooie doorkijkjes. Vier prachtige zalen, allemaal even mooi en spannend. Wat een lijnenspel, een feest voor het oog.

En dan hebben we er pas anderhalve dag opzitten. De rest vertel ik in een ander blog.

Daarin meer over ons appartementje, het strand, de wijk ruzafa, de fallasfeesten en nog veel meer.

Valencia Palau de les Artes
Valencia Uitzicht vanuit Palau las Arts
Valencia uitzicht Ciudad de las Artes y las Ciencias
Valencia uitzicht Quartz toren
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *