Weekendje weg naar Valencia

Deel twee van mijn stedentrip naar Valencia

Inleiding
Valencia is het nieuwe Barcelona. Veel mensen die ik spreek zijn naar Valencia geweest of gaan er binnenkort naar toe. Sommigen gaan een week en vermaken zich ook buiten Valencia, in en om de prachtige rijstvelden bijvoorbeeld. Anderen moet het met een weekendje doen. Ook ik bezocht Valencia in drie dagen tijd en dan kun je toch heel veel zien en doen, zo bleek.

Het Fallas museum

Het grootste feest van heel Europa is het Fallasfeest. Las Fallas is de viering van de komst van de lente. Deze viering vind plaats vanaf de laatste zondag van februari tot en met 19 maart. Vanaf 15 tot en met 19 maart vinden de grootste festiviteiten plaats. De Falla’s bestaan uit een basisstructuur van hout en piepschuim met soms wel twintig of dertig poppen (ninots). Ze staan op bijna elk kruispunt en worden in de nacht van 19 op 20 maart in brand gestoken. In de dagen vlak voor de 19e wordt één van de ninots door het publiek gekozen als winnaar en zal tijdens de verbranding van alle falla’s worden gespaard voor het vuur. Deze ninot gaat naar het Fallasmuseum. Omdat wij nét iets te vroeg in Valencia zijn om deze feesten mee te maken, gaan wij daar een kijkje nemen. Het is niet persé een must see maar leuk genoeg voor een bezoekje als je toch in de buurt bent. En wij zijn in de buurt. Het museum ligt aan de overkant van de rotonde bij het Operagebouw.

Wat we wél meemaken van Las Fallas is de dagelijkse vuurwerkshow om 14.00 uur op het Plaza Ayuntamiento waar waanzinnig veel volk op af komt, en waarvoor de hele binnenstad minstens een uur gesloten wordt voor autoverkeer. Wat ons betreft: heel veel geknal en vooral veel rook.

Valencia Las Fallas poster
Valencia Las Fallas Ninots
Valencia Las Fallas museum

Het strand van Valencia

Na het Fallas museum fietsen we richting het strand. En dat is nog niet echt eenvoudig. Er zijn fietsstroken op de weg, maar die houden ook zomaar weer op. Even goed zoeken, maar gelukkig is maps.me onze grote vriend en loodst ons naar de kust. Het strand van Valencia bestaat uit drie delen. Het eerste deel is Las Arenas en ligt pal naast de haven. Mijn indruk: de kiosken aan het strand van Zandvoort in de jaren 70. Need I say more?

Het tweede strand bestaat uit een breed zandstrand met een boulevard. Het laatste strand –het lijkt alsof het strand afgelopen is, maar dat is dus niet zo- is Patacona. Dit schijnt een rustig strand te zijn waar voornamelijk lokalen komen. Wij merken het verschil niet, het is in maart overal rustig. Hier stoppen we om een wereldberoemd taartje te eten bij La Mas Bonita. Een mega stuk taart genaamd Red Velvet. En vet is ie, maar ook o zo lekker.

Deze tent schijnt in de zomer ook een echte strandtent te hebben. Wij moeten het doen met het Café aan de weg. Wat overigens absoluut geen straf is. Je kunt hier ook heel fijn lunchen in de tuin, of een drankje doen, met nachos.

Valencia straatkunst
Valencia strand la Mas Bonitas
Valencia strand

Laatste ochtend in het centrum

Nog even een aantal highlights aftikken. De eerste dag hebben we al een bezoekje gebracht aan de kathedraal. Aan deze kathedraal zit een klokkentoren vast: El Micalet. Via een wenteltrap van 207 treden loop ik naar de top. Geen aanrader voor claustrofobisten. Wil je van een uitzicht genieten, dan kun je beter één van de stadstorens beklimmen. We gaan van hieruit op zoek naar Plaza Redonda. Dit ronde pleintje staat vol met bijouterie kraampjes. Veel lokale dames zijn hier druk aan het handwerken. We blijven even in de handwerkmodus want een korte wandeling brengt ons naar het Zijde Museum. Al eerder waren we in de eeuwenoude zijdebeurs La Lonja en nu gaan we de zijde ook echt bekijken. Valencia is een echte zijde stad. In dit museum ontdek je alles over de historie van de zijde en de belangrijke plaats van Valencia in de zijderoute. Verder zien we er ook veel oude zijdewerktuigen en oude zijdeproducten. Via een audiotour is er een leuke route door het museum uitgestippeld.

Wat is er zo leuk aan Ruzafa?

’s Middags is het tijd voor een wijk in Valencia waar ik al van alles over heb gelezen. Ruzafa. Lieve mensen, wie kan mij vertellen wat er zo leuk is aan die wijk? Eerlijk is eerlijk, ik was er slechts tussen één en drie uur ‘s middags en dat is geen handige tijd, heb ik gemerkt. Uitgestorven. Ok, café Ubik, is een leuk en hip café annex bibliotheek, en inderdaad, Dulce de Leche, een geweldige lunchplek. Maar verder? Natuurlijk is een nieuwe wijk in opkomst leuk om over te schrijven, maar mensen, laten we het niet overdrijven. Meer dan dat is het ook niet.

Valencia Ubik cafe Ruzafa
Valencia uitzicht stad
Valencia zijdemuseum

Lekker eten, lekker slapen

Wij hebben gegeten op de volgende plekken. Allen zeer de moeite waard en niet duur.

De eerste avond aten wij bij Cafe Infanta, een cocktailbar aan het Plaza del Tossal.  Fijne tapas, lekkere wijn en cheesecake als toetje. Ook voor vegetariërs genoeg keus.

Na onze street art tour zijn we naar Colon Market gelopen. Hier geen eetwinkeltjes maar een keur een restaurantjes. We hebben gegeten bij Bocados. Smoothie, salade, broodje én een koffie na voor slechts 7 euro.

De tweede avond aten wij bij nummer twee van tripadvisor San Tomasso. Verstopt in een zijstraatje, in de buurt van de kathedraal.  Rijen dik voor de deur dus reserveren is aan te raden. Heerlijk gegeten, leuke bediening, maar wél erg veel Nederlanders.

Via Airbnb Paloma 10. Een drie persoons appartement voor 45 euro per nacht. Helemaal prima. Het appartement verkoopt zich als vierpersoons appartement met twee badkamers maar dat is onzin. Er is een tweepersoons bed én een slaapbank beschikbaar. En één badkamer. Wél is er een extra wc en dat is erg handig. De locatie kan niet beter. Aan de overkant van de straat worden er wat luxere appartementen verhuurt met een dakterras of een balkon.

 En tot slot nog een aantal tips

  • Tickets naar Valencia heb ik opgezocht via mijn favoriete site Skyscanner . De meeste mensen vliegen met Transavia, maar Vueling heeft fijnere vliegtijden. Ik betaalde 95 euro voor een retourtje.
  • Je bent met de metro in een wip in de binnenstad (twintig minuten). Lijn 3 en 5 gaan naar en van de luchthaven. De kosten zijn vier euro enkele reis.
  • De toegang tot musea is spotgoedkoop, 2 euro. Vind je dat veel te kostbaar? Ga op zondag, dan is alles gratis.
  • Huh, deze straatnaam klopt niet, ik moet in de Calle de Caballeros zijn en hier staat Carrer de Carvalhas. Het lijkt wel op elkaar. Hoe dat komt? De straatnaambordjes zijn aan de ene kant van de straat in het Spaans en aan de andere kant in het Valenciaans.
  • Wij huurden onze fietsen bij Valencia Bikes, links van het Centro Histórico, naast de botanische tuinen. Het voordeel is: je fietst direct de Jardines del Turia in, in plaats van het drukke stadsverkeer.
  • Uiteraard kom je een keer terecht in de Ciudad de las Artes van Calatrava. Boek dan de rondleiding door het operagebouw. Wat een feest. De kosten zijn 10.60 euro en de rondleiding duurt een uurtje.
  • Volop Nederlanders in Valencia, gezellig, of juist heel vervelend?
  • Na drie dagen was ik eerlijk gezegd nog niet uitgekeken. Het natuurpark Albufera, een tapastour en het strand staan nog op de wishlist. Misschien zelfs Ruzafa als ik daar nog een aantal goede tips voor krijg. In ieder geval genoeg voor nog een trip.
  • Lees ook het eerste deel van mijn trip naar Valencia.

Valencia uitzicht Quartz toren
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *