Rondreis Noordwest Amerika
Reisplanning drie dagen Yellowstone
Inleiding
Hoog bovenaan mijn bucketlist staat al jaren het Yellowstone National Park in de staat Wyoming in Noordwest Amerika. En nu gaat het dan gebeuren. Tijdens onze roadtrip Noordwest Amerika gaan we drie dagen naar Yellowstone. De middag van aankomst, twee hele dagen, en de ochtend van vertrek. Dat leek me ruim voldoende, maar nu weet ik dat het eigenlijk iets te kort is geweest. Een goede planning is echt noodzakelijk. En dan nog hebben we alleen maar alle highlights bezocht en de vele boardwalks langs alle geysers gelopen. Wil je een lange hike maken, of meer wildlife spotten, dan moet je zeker een paar dagen extra plannen.
Informatie over het Yellowstone NP
- Ten eerste: Yellowstone is groot, en dan niet gewoon groot, maar heel, heel erg groot. Om dit te weten is iets anders dan om het daadwerkelijk te ervaren. Er loopt één rondweg om het hele park heen met een lengte van 250 kilometer. Alle bezienswaardigheden liggen aan deze rondweg. In het midden van deze rondweg loopt nog een extra weg zodat je de rondweg kunt opdelen in een noordelijke loop en een zuidelijke loop. Ziedaar, onze twee dagen zijn bij deze al ingedeeld.
- Ten tweede: Yellowstone is druk, zo druk, dat het soms file rijden is. Onze planning valt dan ook geregeld in duigen omdat we een half uur staan te wachten in onze auto, omdat er een kilometer verderop in de file een bizon aan het oversteken is.
- De westkant van Yellowstone is de “geyserkant”. Alle belangrijke geysers, heetwaterbronnen en modderpotten zijn aan deze kant te vinden. De oostkant van Yellowstone is meer de “wildlifekant”. Ook zijn er aan de oostkant meer hikingtrails uitgezet en aan de oostkant is de prachtige “Grand canyon of the Yellowstone” te vinden.
- Qua natuurschoon is het noorden en het oosten van Yellowstone stukken mooier dan de “geyserkant”. Uiteraard zijn de geysergebieden zelf prachtig om te zien, maar de ritten tussen de deze gebieden zijn bijna saai te noemen.
- Alle geysers, heetwaterbronnen en modderpotten staan niet op zich. Zij bevinden zich in een bepaald geysergebied. Daarvan zijn er diverse in Yellowstone. Deze geysergebieden zijn voorzien van een boardwalk van ca. één kilometer tot ca. vijf kilometer zodat je wandelend langs alle geysers, potten en bronnen loopt.
En denk maar niet, als ik er één heb gezien, heb ze ik ze allemaal gezien. Elk geyserbasin is weer net zo bizar en buitenaards als de eerste keer dat je oog in oog komt te staan met dit fenomeen.
Mijn Yellowstone top 5
Als je weinig tijd hebt is het kiezen geblazen. Mijn Yellowstone top 5 is deze:
- Wildlife watching. Vooral Lamar Valley en overigens ook de hele noordkant van de noordelijke loop is uitermate geschikt terrein. In Yellowstone leven volop zwarte beren, grizzly’s, wolven, antilopen, herten, elanden en zelfs poema’s. Wildlife is echt wel ons ‘ding’ en wij kunnen er geen genoeg van krijgen, dus ook hier genieten we daar weer heel erg van.
- Grand Canyon of the Yellowstone. De hele dag geysers kijken wordt ook een beetje saai. Dus wissel af met de Grand Canyon of the Yellowstone. Zowel aan de noordkant van de canyon als aan de zuidkant van de canyon zijn diverse korte wandelroutes naar mooie uitkijkpunten. Er is een upperfall en een lowerfall, en vooral de lowerfall is een grote jongen van maar liefst 91 meter.
- The Grand Prismatic Spring is een spectaculaire heetwaterbron. Megagroot en intens blauw met aan de buitenkant spinachtige rood en geel gekleurde tentakels. Wandel voor het mooiste zicht de Fairy Falls trail naar een uitkijkpunt op deze mooie bron.
- Het Upper Geyser Basin. Ik was niet zo onder de indruk van the Old Faithfull maar des te meer van alle andere geysers daar. De wandeling van vijf kilometer brengt ons langs alle geysers en bronnen. De mooiste ? Ik vond de Morning Glory Pool echt een plaatje!
- Norris Geyser basin bestaat uit twee basins. Het kleinste basin is het Porcelain basin en is zo prachtig mooi met tere blauwe pastelkleuren.
De noordelijke loop
Dag 1: Omdat we ’s middags om 14.00 uur al in Gardiner zijn, het toegangsplaatsje in het noordwesten van Yellowstone, besluiten we om gelijk maar een middagje Yellowstone in te plannen. Het is wel even slikken als we de massa’s mensen zien bij onze eerste stop, Mammoth Hot Springs.
Er dreigt een fikse regenbui dus we besluiten vervolgens om niet te gaan wandelen maar te gaan rijden, en wel naar Lamar Valley, helemaal aan de noordoostzijde van Yellowstone. Dan zitten we in de auto en blijven we droog. Lamar Valley staat bekend om zijn wildlife en we worden niet teleurgesteld. Honderden bizons zien we, en op de terugweg naar Mammoth Hotsprings zien we ook nog vele elks (herten) en gaffel antilopes.
Ook leven hier beren, elanden, coyotes, wolven en zelfs poema’s. Die zien wij echter niet. Voor wildlife is de regel dat je óf heel vroeg in de ochtend óf tegen de avond gaat rondrijden. En nu is het vijf uur ’s middags. Niet echt het beste tijdstip van de dag.
Dag 2: staat in het teken van de noordelijke loop. We zijn al vroeg op pad en genieten van het machtige natuurschoon aan deze kant van het park. Zeven mijl ten oosten van Mammoth Hot Springs begint de Blacktail Plateau Drive die over een afstand van 12 kilometer parallel loopt aan de hoofdweg. Een Scenic Byway waar we veel wildlife hopen te spotten. Ook is de natuur hier prachtig.
We zien uiteraard weer volop wildlife zoals een paar overstekende bizons, een coyote die een Elk aan het verschalken is, een mannetjes Eland (ik had nog nooit een eland gezien dus dit was echt wel een hoera momentje) en de gebruikelijke herten.
Aan het einde van ochtend lopen we diverse korte trails op de North Rim drive van de imposante “Grand canyon of the Yellowstone” en ’s middags, als we bijna klaar zijn met onze noordelijke loop, zien we onze eerste geysers en paintpots in het Norris Geyser Basin en in Artist Paintpot.
De zuidelijke loop
Dag 3: staat in het teken van de zuidelijke loop. Als eerste bezoeken we Fountain Paintpot vlak langs de weg. Het is weer een wondermooi plekje en het is 800 meter wandelen langs alle buitenaardse poeltjes.
Daarna gaan we de firehole lakedrive op. Via deze zogenaamde Byway rijden we langs het lower geyser basin. Niet het meest spectaculaire gedeelte van alle geysergebieden, maar het voordeel is wel dat hier geen bussen en geen campers mogen rijden en dat scheelt een heel stuk in de drukte.
Na het lower geyser basin volgt het midway geyser basin waar het beredruk is. Eén van de bekendste heetwaterbronnen van Yellowstone is hier te vinden: the Grand Prismatic Spring. Deze is zó groot dat je hem nooit in één keer kunt overzien. Gelukkig is daar iets op gevonden. Ongeveer anderhalve kilometer verderop begint de Fairy falls trail. Hier kunnen bussen en campers niet parkeren dus is het een stuk rustiger. Dit wandelpad gaat naar een overlook op de Grand Prismatic Spring. Wow, wat fantastisch, een hoogtepunt van ons bezoek aan Yellowstone.
Vervolgens blijven de hoogtepunten elkaar opvolgen. Eerst de bekendste geyser van Yellowstone, Old Faithful. Wij komen daar om elf uur aan, en een uur later moet hij gaan spuiten. Alleen spuitend is deze zgn. “ouwe getrouwe” spectaculair. En spuiten doet hij iedere anderhalf uur. In de tussenliggende tijd is het een lelijke puist. Old Faithful ligt in het upper geyser basin. We maken hier een wandeling van vijf kilometer en dat is een aaneenschakeling van de meest prachtige geysers en bronnen. Onwerkelijke kleuren, de magnifieke Morning Glory Pool en als kers op de taart vallen we met onze neus in de boter bij de spuitende geyser, de Riverside Geyser.
Dag 4: We rijden eerst nog een stukje van de zuidelijke loop en gaan via de zuidingang het park uit. Gisteren hebben we West Thumb Geyser Basin overgeslagen dus dat is ons plan voor deze laatste ochtend. We komen echter eerst nog langs Black Sand Basin waar we genieten van een druk, vrolijk spuitend geysertje: Cliff Geyser. In West Thumb Geyser Basin liggen de bronnen en geysers pal aan het Yellowstone Lake wat weer een hele aparte kijk geeft.
Wat je nog meer moet weten over Yellowstone
- Voor wildlife watchen is een verrekijker erg handig
- Verblijf op verschillende plekken. Voor wildlife is de Lamar Valley het meest aansprekend terwijl dit gebied buiten de rondweg ligt, in het noordoosten. Cooke City is dan een handige verblijfplaats. Voor het Geysergedeelte is West Yellowstone prettiger.
- Het mooiste is natuurlijk om in het park zelf te overnachten. De prijzen zijn echter skyhigh en de beschikbaarheid minimaal. Tot een week voor je verblijf mag je kosteloos annuleren. Het loont de moeite om 7 dagen voor je aankomst in Yellowstone toch nog even op de site te koekeloeren.
- Je betaalt voor het park 30 dollar per 7 dagen. Koop een “america the beautiful pas” voor 80 dollar. Je hebt dan een jaar lang gratis toegang tot alle parken in Amerika. Ook konden wij bij een aantal musea voor niets naar binnen met deze pas.
- Ik heb heel veel gehad aan de website ontdek-amerika.nl en aan de website Kalaman Travel. Ook was ik regelmatig te gast op het Alles Amerika Forum.
- Bij elke bezienswaardigheid kun je een gidsje krijgen van 1 dollar. Hier staat heel veel informatie in.
- Bij de ingang van Yellowstone krijg je een uitgebreide kaart van het park met alle highlights en een Yellowstone krantje. Check deze gelijk even op wegafsluitingen, zo voorkom je extra oponthoud. Of kijk even op de website van het park
- Wil je een serieuze hike maken? Het stikt er van de wandelpaden. Wij hadden graag nog wat willen hiken maar de tijd was ons niet gegund.
- Bezoek voor meer informatie één van de vijf visitorcenters in het park.
- In het park zijn diverse tankstations, general stores, restaurants, shops ed. Deze liggen vaak bij een hotelzone. Bijvoorbeeld bij Old Faithfull en Grand Canyon en Mammoth Hot Springs. Een raar gezicht: een prachtig natuurfenomeen naast een bedrijvig hotel en restaurant complex. Ik moest hier erg aan wennen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!