Roadtrip Noordwest Amerika

Wandeltips voor het Glacier National Park

Glacier Road to Many Glacier
Inleiding

Wandeltips voor het Glacier National Park

Tja, en dan is je reis naar Amerika geboekt en ga je plannen. We willen in ieder geval naar het Yellowstone NP en verder weten we het niet precies.  Door het lezen van andere blogs en reisverslagen, en door het volgen van het Alles Amerika Forum waren wij er al snel uit: Glacier it is! Dit park, op de grens met Canada doet zijn naam eer aan, al is het wel zo dat er jaarlijks minder gletsjers zijn helaas.

Informatie over het Glacier NP

 • Het Glacier National Park ligt in de Amerikaanse staat Montana, tegen de grens met buurland Canada, en is vanuit beide landen makkelijk te bereiken.
 • Het Glacier National Park is gelegen in het noordwesten van de staat Montana. 53 km ten noordoosten van Kalispell rijd je via State Highway 2 het park binnen via de West Entrance. Via State Highway 89 rijd je 51 km ten noordwesten van Browning het park binnen bij de Saint Mary Entrance, en via Highway 2 rijd je via East Glacier het park in.
 • Wij komen aan via de westkant en logeren iets buiten het park in Columbia Falls. Een plaats die ik niemand aan zal raden. Als alle accommodatie in het park vol is ga dan logeren in Whitefish.
 • Wil je in het Glacier Park logeren? Trek je portemonnee en boek minstens een jaar van tevoren.
 • Een goede tip is de volgende: je kunt je geboekte hotel nog een week van tevoren kostenvrij annuleren. Dus in de week voordat jijzelf aankomt in dit park komen er dagelijks veel hotelkamers vrij. Dan kun je je slag slaan.
 • De Going to the Sun Road is niet toegankelijk voor campers
Glacier Scenic Point

Glacier viewpoint Medicine Lake

Onze wandeling bij Medicine Lake

Omdat we om moeten rijden vanwege een afgesloten Going to the Sun road, komen we uit in East Glacier. Daar vlakbij ligt een mooi wandelgebied. We gaan wandelen naar Scenic Point, een wandeling van tien kilometer met een stijging van 700 meter. We doen er inclusief lunchstop in totaal maar liefst 4,5 uur over.

De wandeling begint in het bos maar gaat al snel over in onbebost gebied met prachtige uitzichten. We stijgen continu en hebben bij elke bocht weer een ander uitzicht op het Lake Medicine en op de omringende bergen. We komen onderweg niemand tegen, op een familie big horn sheep na. Op de terugweg lopen we wél een aantal mensen tegen het lijf. Onder andere een groepje 80 plussers!  Wat opvalt is dat iedereen aan het nordic walken is. Of noem je dat niet meer zo? Ik dacht dat dat alleen iets was voor bejaarden maar moet tijdens deze wandeling mijn mening aardig bijstellen. Zelfs de jonge hippe New Yorkers die we tegenkomen lopen met zo’n stok.

Glacier Bear Danger
Glacier Josephine Lake
Glacier uitzicht Grinnell Lake

Onze wandeling bij Many Glacier

De volgende dag gaan we wandelen bij Many Glacier. Dit gebied staat bekend om de mooiste wandelingen. Het ligt nog boven St. Mary dus vanaf ons hotel in East Glacier best een stukkie rijden. Onderweg naar Many Glacier zet de natuur zijn beste beentje voor dus we vervelen ons absoluut niet. Bij Many Glacier ligt een groot historisch hotel aan het meer waar we een koffie nemen.

De wandeling die we willen maken is de Grinnell Glacier Trail. Deze trail is maar liefst 16 kilometer maar kun je met 2×3,5 kilometer inkorten door een bootretour te boeken vanuit het hotel. Deze boot gaat in september echter maar eens in de twee uur en is volledig volgeboekt voor de hele dag.

Wij gaan dus wandelen langs het meer, wat best een saai stukje is. We wandelen langs de zuidkant van het Lake door een hoog sparrenbos met heel veel frambozenstruiken. Misschien is de noordkant mooier maar die is afgesloten vanwege ‘bear danger’.

Maar nadat we aankomen bij het Lake Josephine en het bos achter ons laten wordt de wandeling wondermooi.  Wel blijkt al gauw dat 16 kilometer stijgen, na de wandeling van gisteren, wat teveel gevraagd is. Dit is echter geen probleem omdat de wandeling een heen- en terug wandeling is. We stoppen gewoon op een bepaald moment en keren dan om. Easy peasy.

We stoppen voor de meegenomen lunch met uitzicht op het Grinnell Lake en hebben gezelschap van een bedelquirrel (een quirrel is een soort eekhoorn). Daarna vangen we de terugreis aan. We zijn om drie uur ’s middags weer terug bij Many Glacier.

Glacier wild goose island overlook
Glacier Logan Pass

De Going To The Sun Road

Tja, wat zal ik daar eens over vertellen? Het is een beetje zoals de mop van de twee vrienden die naar Parijs gingen, ze gingen niet. Ha ha.

De Going To The Sun Road (hierna GttSr) is namelijk dicht. De GttSr is al wéken dicht vanwege aanhoudende branden. Ik had al een paar weken geleden gelezen dat er branden woedden in Glacier, maar in mijn naïviteit aangenomen dat een brand de volgende dag weer geblust is. Echter, branden kunnen hier soms maanden achter elkaar doorgaan. Momenteel zijn er bijvoorbeeld alleen al in de staat Washington 900 branden. Niet te geloven toch?

Enfin, wij moeten dus omrijden. En dat is natuurlijk niet het enige probleem. De GttSr is een fenomeen en hoort er gewoon bij als je het Glacier bezoekt. Dit lees ik er over: “Deze 80 km lange weg vanaf West Entrance tot St. Mary Entrance voert je van west tot oost door Glacier NP. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Logan Pass, waar je op een hoogte van 2.000 meter de meest schitterende uitzichten hebt. In het Logan Pass Visitor Center kom je meer te weten over het indrukwekkende alpinelandschap. Vanuit hier wandel je naar Hidden Lake, waar de kans op het spotten van grizzlyberen in de maanden juli en augustus groot is. Voor de meer ervaren wandelaars is er de Higline Trail, een pad uitgehouwen in steile rotsen leidt je langs diepe afgronden”

Omdat we al om half drie terug zijn van onze eerste wandeling hebben we genoeg tijd om nog wat te rijden. We besluiten naar St. Mary Entrance te gaan en de GttSr vanaf die kant, die wél open is, op te rijden totdat we niet meer verder kunnen. Vanaf Medecine Lake naar St. Mary is nog best een hele rit, maar gelukkig maakt de scenery veel goed. Daarna rijden we de GttSr op. Dit had ik dus eigenlijk de hele dag willen doen vanuit West Glacier. Logisch dus dat we nu tijd tekort komen. We stoppen bij Wild Goose Overlook, om zoals iedereen, foto’s te maken. En verder stoppen we bij de Logan Pass. Daarna kunnen we niet verder meer. Ik zou graag nog wat willen wandelen maar de benen willen helaas niet meer meedoen. Op de terugweg naar St. Mary komen we, als kers op de taart, nog twee beren tegen. Moeder en kind scharrelen wat langs de rivierbedding.

 

Glacier Wild Goose Island
Glacier Park Squirrel
Glacier uitzicht Medicine Lake

Wat je nog meer moet weten over Glacier National Park

 • Door het Glacier National Park rijden 32 antieke rode bussen. De bussen leiden je langs 7 verschillende routes door het park heen. Op de routes zijn 17 verschillende stopplaatsen alwaar je het park verder kunt verkennen via wandelroutes. Reserveer tot maximaal 24 uur van tevoren een busticket. Vanuit Apgar Village en St. Mary Visitor Center vertrekt de eerste bus om 7:00 uur ’s ochtends, de laatste bus rijdt om 19:00 uur vanaf de halte Logan Pass.
 • Vanaf East Glacier is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Many Glacier
 • Kijk uit voor beren! Loop met belletjes of koop een bearspray. Als je niet bent voorbereid heb je misschien iets aan deze tip: vul een leeg waterflesje met steentjes en rammel daar af en toe mee. Of zing een liedje, of klap af en toe eens in je handen. En als je vanuit een veilige afstand een beer tegenkomt: neem een verrekijker mee.
 • Bij het Many Glacier hotel vertrekt er elke twee uur een boot. Retour zijn de kosten hiervoor 28 dollar.
 • Hebben ze hier in Amerika wel eens van het milieu gehoord? In de morsige motelletjes die wij aandoen in ieder geval niet. Het ontbijt op een wegwerpservies, dat verzin toch niet? Dat de gletsjers in het Glacier in een snel tempo verdwijnen stelt de Amerikanen voor een groot raadsel. Er wordt uitgelegd dat de klimatologische omstandigheden elkaar opvolgen en dat het waarschijnlijk wel weer goed komt. Geen woord over de opwarming van de aarde.

 

Glacier wandeling Scenic Point

Nice to Know

 • Wat ons in alle restaurants opvalt is het volgende: zonder er om te vragen krijg je een groot glas kraanwater met ijsblokjes. Deze glazen worden regelmatig bijgeschonken. Hier kunnen wij in Nederland toch ook prima een gewoonte van maken?
 • We hoeven niet om de rekening te vragen. Als we aangeven dat we geen dessert willen wordt er binnen no-time, ja ja de Amerikanen houden wél van opschieten, een rekening voor ons neergelegd. “Take your time” zegt onze waitress vriendelijk, dat dan weer wel.
 • Steeds meer motels bieden tegenwoordig de overnachting ‘inclusief ontbijt’ aan. Wat ons betreft valt dit initiatief onder de noemer ‘beter niets dan iets’. Het ontbijt is werkelijk abominabel. Een voorverpakt wit fabrieksbrood en een pot nutella liggen er klaar. Je kwakt het zootje op een wegwerpbordje en drinkt er een kopje lichtgekleurd water bij wat bij navraag koffie blijkt te zijn.
 • Een beter idee is om op zoek te gaan naar een ‘bakery’ in de buurt. Daar kun je verse broodjes, muffins, bagles en taartjes kopen. Ook voor onderweg. En ze serveren er ook nog koffie. Of, ga naar een zgn. ‘dinner’ waar je een breakfast kunt bestellen. Egg’s, hashbrowns (een soort rösti), french toast en panncakes. Heerlijk voor een keertje toch? En, je wandelt het er wel weer af.
Glacier wandeling Medicine Lake

2 antwoorden
 1. Gert Jan
  Gert Jan zegt:

  Dat ontbijt kennen we idd en Jack Reacher gaat natuurlijk niet voor niets altijd naar een dinner! Goeie tips Marinka en jammer van die branden..

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Gert Jan, dit is echt een roadtrip voor jullie. Glacier is een fantastisch wandelpark en Grand Teton ook trouwens. En die Amerikanen, tjsa, rare jongens, dat zijn het.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *