Marathon en Delfi

Griekenland rondreis Attika en de Peleponesos

Griekenland rondreis vaste land: Attika en de Peleponesos

Denk aan Griekenland, dan denk je aan de Griekse eilanden. Rhodos, Kreta, Mykonos of bijvoorbeeld Zakhynthos. Zon zee en strand. Mmmm, niks mis mee. Maar wij wilden het nu eens helemaal anders doen. Rustiger, op zoek naar minder bekende plekken. Geen massa toerisme in ieder geval. Maar buiten de gebaande paden is het ook niet echt.
Na de vlucht op Athene rijden we in een half uurtje naar een leuk klein hotelletje aan de kust. De volgende ochtend gaan we uitgerust op pad voor ons eerste traject via Marathon en het klooster Osias Loukas naar Delfi.

Marathon

Als eerste doen we Marathon aan. De enige echte originele Marathon loopt van Marathon naar de Akropolis. Dit traject is dus precies de afstand van de huidige marathon. Een Griekse soldaat moest de koning in Athene vertellen dat ze de strijd tegen de Perzen bij het dorpje Marathon gewonnen hadden en rende die hele afstand – inderdaad 42,195 km – in één stuk. Na zijn bericht doorgegeven te hebben, viel de soldaat dood neer. Na deze eerste marathon zijn er nog vele gevolgd, gelukkig met minder fatale afloop voor de deelnemers.

De resten gevallen oorlogshelden liggen in een grafheuvel in Marathon die wij bezoeken. De Atheense doden (192) liggen daar begraven die zijn gestorven in de slag tegen de Perzen. De heuvel, bijna 10 meter hoog en 60 meter in doorsnede, biedt een goed uitzicht over de vlakte van Marathon, maar mag natuurlijk niet betreden worden. De oorspronkelijke grafstenen van de gevallenen zijn allemaal verdwenen.

Het is monumentendag in griekenland dus de entree is gratis.

Daarna reizen we verder, eerste een stukje door de bergen, daarna redelijk vlak, industrieel landschap. Het is katoentijd en we hebben redelijk wat oponthoud door alle vrachtwagens vol katoenbolletjes die voor ons rijden. Nooit geweten dat er in Griekenland katoen geteelt werd.

Klooster Osias Loukas

In Thebe stoppen we voor een kopje koffie en daarna rijden we door naar het klooster Osias Loukas bij Distomo. Dit klooster wordt gezien als één van de mooiste byzantijnse bouwwerken ter wereld dus het staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoed lijst. De kerken zijn gebouwd van rode bakstenen en rozige natuursteen en zijn grotendeels goed bewaard gebleven. Vooral de kerk waar de crypte zich begeeft is een plaatje!

We vergeten steeds het mondkapje en dat is met dit bezoek knap lastig want we komen er niet in. Gelukkig kunnen we één mondkapje krijgen van een duits stel, zodat we in ieder geval om de beurt de binnenruimtes in kunnen.

Daarna moeten we nog een uurtje rijden naar Delfi.  We rijden inmiddels weer volop in de bergen en de natuur is geweldig mooi. Dit gebergte heet het Parnassos gebergte en hier ligt het grootste skigebied van Griekenland. Huh skieën in Griekenland? Jazeker, het Parnossos Ski Center is geopend vanaf december als er sneeuw ligt tot eind april maar liefst!

Délfi

Al voor Delphi zien we een site die we kunnen bezoeken. In Delphi is de belangrijkste vindplaats uit de oudheid rechts van de weg. Waar wij naartoe gaan bevind zich links van de weg, er nét voor.

Het rechter gedeelte is heel uitgebreid en gaan we morgen bezoeken. Nu beperken we ons tot onder andere de tempel van Athene.

Wij verblijven in Délfi in een luxe hotel. Natuurlijk niet in het oude Délfi maar in het nieuwe stadje wat speciaal verplaatst is zodat alle oudheden konden worden opgegraven. Het is op loopafstand van het oude Délfi zodat we de volgende dag de auto laten staan en lopend naar de Archeologische vindplaats gaan.

Het terrein is steil en enorm groot. Het begint met de Agora (de marktplaats), daarna de monumenten en schatkamers  en vervolgens het paleis van Apollo. De beste man woonde in Delphi, zo gaat de mythe. Delphi was vanaf de 8e eeuw voor Christus befaamd als de verblijfplaats van de god Apollo.

Van heinde en verre trokken jaarlijks duizenden mensen naar Delphi om in de tempel van de zonnegod om raad te vragen bij het nemen van belangrijke en moeilijke beslissingen. De wachttijden waren vaak lang, en er moest flink worden betaald voor het stellen van een vraag. Een van de priesteressen van de tempel, de Pythia, fungeerde als doorgeefluik van de voorspellingen en raadgevingen van Apollo. Zij zat op een driepotig krukje, dat boven een scheur in de grond stond. Uit die scheur stegen bedwelmende dampen op, die haar in trance brachten. De Pythia begon dan onverstaanbaar te brabbelen, waarvan niemand iets begreep, maar waarvan men aannam dat het een boodschap van Apollo was. Enkele andere priesters gaven een vertaling, een vaak cryptische voorspelling.

Naast de tempel is er ook een theater gebouwd en nog een stuk hoger, een stadion.Onvoorstelbaar dat het concept theater en stadion heden ten dage nog precies hetzelfde zijn. Zelfs de dugout was er toen al.

We bezoeken ook het aanpalende Archeologisch museum waar we voor het eerst geconfronteerd worden met de Corona check.Het museum ligt tussen de oude en de nieuwe stad in. De collectie van het museum bestaat exclusief uit vondsten en overblijfselen uit Delphi zelf. Met name het bronzen beeld van de wagenmenner uit 476 voor Christus is bijzonder. Het mooist vind ik de twee beelden van de jongemannen in de Kouros zaal. Het zijn de Argive twin of de Argos tweeling Kleobis en Biton.

Praktische tips voor Délfi

  • Een kaartje voor Delphi kost EUR 12 (EUR 6 met korting)
  • In Coronatijd -toen wij er waren- is de Corona Checkapp verplicht. Ook je gele inentingsboekje wordt goedgekeurd.
  • Het is mogelijk om ‘s middags naar de opgravingen te gaan en de volgende dag het museum te bekijken
  • Buiten het seizoen gaan de opgravingen eerder dicht. Je kunt het best bij de ingang even navragen hoe laat je weer buiten moet staan
  • Op het terrein wordt geen eten en drinken verkocht. Bij de ingang is echter een kraan om je fles te vullen en een frisdrankautomaat
  • In principe kun je gratis parkeren voor de deur, maar op drukke dagen zijn de parkeerplaatsen snel vol. Je kunt beter de auto in het stadje laten staan en te voet naar het oude Delphi gaan
  • Je hoeft alleen een kaartje te kopen voor de grote archeologische site en het museum. Het gymnasium en de kleinere tempels in de omgeving zijn gratis te bezoeken. Deze hebben ook geen sluitingstijd.

Meer weten?

  • Wij sliepen onze eerste nacht in het Mati Hotel in de buurt van de luchthaven.
  • Gebruik tijdens het rijden google maps of maps.me
  • In Délfi sliepen wij in Amalia Hotel Delfi.
  • Het Amalia hotel ligt op loopafstand van alle restaurantjes in Délfi. Ze zijn bijna allemaal leuk en goedkoop. Het eten is overal hetzelfde.
  • Wil je meer weten over onze rondreis? Kijk dan even op deze website en neem contact met me op.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *