Meteora Kloosters

Griekenland rondreis Attika en de Peleponesos

Griekenland rondreis vaste land: Meteora Kloosters

Na ons bezoek aan Marathon en Delfi wordt het tijd voor een voortzetting van onze rondreis. We vertrekken naar de Meteora Kloosters. Nadat ik daar tijden geleden een foto van had zag,  heeft deze plek me altijd geintrigeerd. Het berggebied met bovenop de rotsen, de verschillende kloosters. En nu is het zover. Ik g ze zelf bezoeken.

Eerste indruk van de Meteora Kloosters.

Op naar de Meteora  kloosters. De eerste indruk is verwarrend. Het landschap blijkt namelijk erg lelijk en pas tien minuten voor aankomst ontwaren we de enorme rotsformaties waar de kloosters op zijn gebouwd.

Ons hotel is prima. Spartacus House  heeft 10 kamers. De ontbijtzaal is oubollig maar de kamer is top. Op een hoek, met twee balkonnetjes en een perfect uitzicht.

Het lijkt alsof de familie in de ontbijtzaal woont. Ze zitten er altijd en het dochtertje heeft er ook haar speelhoekje.

We lopen naar het aanpalende stadje Kalambaka voor wat toeristische info en een kaart. Daarna met de auto naar het belangrijkste viewpoint gereden om nog van de zonsondergang te genieten. Het is er loeidruk. De impact is dan ook anders dan we gedacht hadden. Morgen wordt het vast een stuk leuker.

Waar al die mensen ’s avonds gebleven zijn is me een raadsel. Ze slapen zéker niet in ons dorpje want daar is het behoorlijk uitgestorven. We eten een simpele maaltijd en zitten nog een tijdje op ons eigen terrasje.

Meteorakloosters

‘De in de lucht zwevende’, zo luidt de vertaling van Meteora. Liggend op bijna onbereikbare pieken van bijzonder gevormde rotsen lijken de Meteorakloosters ook daadwerkelijk te zweven. De monniken konden de kloosters verlaten en bereiken via een touwladder of met behulp van een groot net dat naar boven of beneden werd getakeld.  Om deze kloosters te bezoeken zijn er nu gelukkig wél trappen en tunnels aanwezig. De monniken zelf laten zich nog steeds in een bakje omhoog takelen.

Tegenwoordig zijn er nog maar zes kloosters bewoond en eentje onbewoond. Allen, op het onbewoonde Ypapanti klooster na  zijn ze te bezichtigen. Er worden verschillende openingstijden gehanteerd en elke klooster is een dag in de week dicht.

Vanuit ons dorpje Kastraki rijden we de Meteora route. Het is een route van 14km waarbij je langs alle kloosters en de twee viewpoints rijd. Waarbij we dus gisteren al bij een viewpoint geweest zijn. De weersvoorspellingen voor de komende twee dagen zijn niet best, maar voorlopig schijnt het zonnetje nog gelukkig.

We stoppen bij het eerste klooster: Sint Nikolaas Anapafas Klooster, en klimmen de trappen op naar boven. Alle kloosters zijn bovenop een rots geplakt. Je begrijpt niet hoe ze dit zeven eeuwen geleden voor elkaar hebben gekregen. In tegenstelling tot gisteravond is de impact nu wél groot. Ik kan geen genoeg krijgen van alle fenomenale uitzichten en de rust hierboven.

We bezoeken uiteraard het klooster zélf wat ook heel mooi is. We zijn van het soort leken ‘als je één klooster gezien hebt, dan heb je ze allemaal gezien’ . Dit, omdat we geen weet hebben van alle afbeeldingen en ook geen gids ingehuurd hebben die het ons verteld. Maar indrukwekkend is het zéker.

Ons tweede klooster is het vrouwenklooster Roussanou.  Ook hier weer een steile trap naar boven, een prachtig klooster en mooie uitzichten. Hier is het overigens wel een stuk drukker. Een grote groep Russen staat ons diverse keren in de weg.

Het derde klooster is gesloten en het vierde klooster, Varlaam is ontzettend druk. Het is een groot klooster, de uitzichten zijn weer erg mooi. Het museum zeer de moeite waard, maar oei, wat een ontzettende drukte. Als we weer buiten komen is het tot onze verrassing gaan regenen. Gelukkig is het na een half uurtje weer droog zodat we nog een paar mooie foto’s van het tweede uitzichtpunt kunnen maken.

We besluiten naar Kalambaka te rijden en daar op zoek te gaan naar een wandelpad naar het vijfde klooster. Dat vinden we helaas niet.

Wandelen in Kastraki

We gaan vanuit ons hotel een mooie wandeling maken. De wandeling gaat naar de Pinnacle, naar het Bafa klooster en naar een kerkje. Het is bewolkt maar prima wandelweer. En heerlijk rustig. Wil je Meteora en omgeving in alle rust ontdekken, ga dan wandelen!

De volgende dag is het weer slechter dan slecht. De rotsen zijn gehuld in een dikke mist. Het miezert een beetje. We maken geen haast en vertrekken pas om een uur of tien om te wandelen. Ons doel is het Ypapanti klooster wat vanuit ons hotel prima te belopen is.

Het Ypapanti klooster is op dit moment onbewoond. In tegenstelling tot de andere kloosters is deze niet bovenop een berg gebouwd maar ertegenaan. Het klooster bestaat al sinds 1367 en is gedeeltelijk gerestaureerd. Het klooster is één dag per jaar open voor toeristen en lokale bewoners.

Vanuit een aanpalende heuvel heb je een prima uitzicht op het mooie klooster. In deze mistige omstandigheden is het hele gebied iets sinisters. Het weer wordt er helaas niet beter op. Het begint te regenen als we weer bijna terug zijn bij het hotel.

Praktische tips voor het bezoeken van de Meteora Kloosters

  • Als je Meteora wilt bezoeken plan dan altijd een extra dag in. Want een regenachtige dag met veel mist maakt een bezoek niet de moeite waard.
  • Er zijn twee plaatsen in de buurt van Meteora, ze liggen een kilometer of twee van elkaar. Kalambaka is wat drukker en groter dan het dorpse Kastraki. Ook kun je vanuit Kastraki mooie wandelingen maken. Wij kozen voor Kastraki.
  • Het nadeel was dat het ’s avonds behoorlijk uitgestorven leek. Alleen in één restaurant was het elke avond druk. Bij dit restaurant Gardenia hebben we twee avonden doorgebracht. Supergezellig.
  • Qua wandelmogelijkheden moet je wel wat fantasie hebben en een goede navigator op je telefoon. Er is niets aangegeven.
  • Je kunt ook een begeleide wandeling boeken. Breng een bezoekje in Kalambaka aan Visit Meteora (op het grote plein bij de waterval) en boek daar een wandeling naar keuze.
  • Wil je meer weten over onze rondreis? Kijk dan op deze website en neem contact met me op.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *