De Poonhilltrek Nepal

Maar dan anders ….

Poonhilltrek gebedsvlaggen

Inleiding

Een trekking maken in Nepal wil iedereen en er zijn legio mogelijkheden gelukkig. Voor elk wat wils. Maar zoveen mogelijkheden geeft ook weer keuzestress. Mijn trekkingswensen zagen er zo uit:  Maximaal zes dagen trekken in het Annapurna gebied, niet de standaard Poonhill trek vanwege teveel toeristen, geen moeilijke trekking, liefst tot 3.500 meter hoogte, veel in contact komen met de lokale bevolking, optimaal genieten van de bloeiende Rhododendrons. En laten nou al mijn wensen zijn uitgekomen!  Ik heb, samen met mijn twee geweldige nichten, een supertrekking achter de rug. Georganiseerd door Krishna, die één van mijn nichten als ‘vriend’ op facebook heeft.

De Poonhilltrek

De Poonhilltrek is een hele populaire trek die je in vier of vijf dagen kunt lopen. De route staat dan vast, want de guesthouses onderweg moeten natuurlijk wel van tevoren worden geboekt. De route begint normaliter in Ghandruk of Dhampus en dan ga je linksom of rechtsom wandelen om halverwege uit te komen bij de Poonhill. De Poonhill is het hoogste punt, namelijk 3.300 meter en hiervandaan heb je ’s ochtends vroeg een geweldig uitzicht van 180 graden over het Annapurna Circuit. Het Annapurna Circuit is een onderdeel van het Himalaya gebergte.

Onze alternatieve route

Wij deden op onze alternatieve route ook de Poonhill aan, maar dan rond het middaguur. Onze zonsopgang vond plaats bij Mohare Danda, ook een ‘heuvel’ van 3.300 meter hoogte.

Deze alternatieve route heeft als voordeel dat je de eerste drie dagen bijna zonder anderen loopt. Het geeft een geweldig gevoel om alleen te lopen, om je heen te kijken en je omringd te weten door machtige ‘achtduizenders’. Een andere voordeel is dat je de laatste drie dagen weliswaar dezelfde route als de Poonhilltrek loopt, maar dan tegen de stroom in, zodat je nog steeds een soort van alleen op de wereld bent.

Een nadeel van onze route is het gebrek aan sanitair. We slapen de eerste drie nachten in een homestay zonder faciliteiten. De wc is meestal ergens op het terrein. Overdag geen probleem maar ’s nachts toch wel een behoorlijke uitdaging.

En toch, ook zonder wc en douche overleven we het gewoon! We genieten elke dag volop, komen geweldige mensen tegen, het eten is onovertroffen en de uitzichten idem dito.

We komen terug, over een paar jaar, en dan gaan we voor het ‘echie’. Negen dagen lopen naar het Annapurna Basecamp. Bikkels die we zijn!

Poonhilltrek Poonhill
Poonhilltrek bewonershuisje

Dag 1   Van Beni naar Banskarka

Wij starten onze trek in het plaatsje Beni. Helemaal links op de kaart van het Annapurna gebied. Het is nog niet zo eenvoudig om hier te komen. Zeker vier uur rijden over hobbelige wegen in een soort rollercoaster, bijna lopend bij te houden.

Vanaf Beni start onze wandeling naar boven. De eerste dag lopen we slechts drie uur, omdat we laat vertrekken, en we eindigen we in het dorpje Banskarka. De omgeving is idyllisch maar nog zonder uitzicht op het hooggebergte. ’s Middags is het daar meestal te bewolkt voor. Wel dorpjes, rijstvelden, tarweveldjes en locals die op het land aan het werk zijn. We ‘na mastéen’ wat af met alle voorbijgangers en zien precies 0 andere toeristen. Genieten geblazen. We slapen zeer primitief maar o zo schattig in een houten hutje en eten ’s avonds heerlijk in de community homestay met nog wat andere trekkers.

De enorme beboste bergen noemen ze hier ‘heuvels’, we genieten van de druk kletsende en kokende vrouwen en van een klein meisje wat zich prima kan vermaken met een kartonnen doos en wat grassprietjes. Mooier wordt het niet.

Dag 2  Van Banskarska naar Nangi

Na een zeer onrustige nacht, muizen of ratten, wat waren het? is het leed al gauw geleden als blijkt dat we de bergen in al hun pracht en glorie kunnen zien. Wat machtig mooi is dit!

We lopen de hele dag tussen enorme rhododendron bossen en daar tussendoor hebben we steeds beter zicht op de Himalaya.

Onderweg vrouwen aan het werk, op het land, als stratenmaker en als kok.

Er staat een gedekte tafel voor ons klaar, buiten in het zonnetje waar we onze dagelijkse Dal Bath nuttigen. ’s Middags komen we ook weer veel locals tegen, al Namasté roepend, zo mooi! Om drie uur zijn we bij ons volgende onderkomen en dat is precies op tijd want het begint te waaien en enorm te hagelen.

Poonhilltrek zonsondergang
Poonhilltrek Dal Baht
Poonhilltrek Diningroom

Dag 3 Van Nangi Naar Mohara Danda

Deze dag stijgen we van 2.400 meter naar 3.300 meter. Best een zware klim. Na drie uur verschijnt er vanuit het niets een houten hokje waar we zowaar kunnen lunchen. Hoe doen ze dat, zo lekker koken, met zo weinig middelen?

Omdat we steeds hoger komen lopen we nu regelmatig door de sneeuw. Om half drie zijn we bij onze pleisterplaats Mohara Danda. Een sprookjesachtige aankomst, in de wolken. Een vrouw is buiten bezig met de was, ook wappert er flink wat was aan de lijn. Eenmaal binnen staan we in een hut met een grote kachel in het midden. Dit is onze ‘diningroom’. We slapen een stukje verder in een piepklein maar schoon kamertje. Ernaast is een wc, mét wc papier. Tja, wat kun je blij zijn met niets. Buiten is het inmiddels noodweer, het sneeuwt en hagelt. Binnen snort de kachel en is het veilig.

 

Dag 4  Van Mohara Danda naar Gorepani

Het grote voordeel van de zonsopkomst bekijken bij Mohara Danda in plaats van Poonhill is het feit dat je er al bent. Dus geen nachtelijke klimfestijnen maar gewoon om zes uur opstaan en naar buiten lopen en je bent er! Ook is hier weinig ander volk. Als door een wonder zijn de wolken verdwenen en de hele Himalaya strekt zich 180 graden voor ons uit. Een koffie (zo noemen ze het water met een kleurtje wat je hier krijgt) erbij, en genieten maar. Daarna gaan we op weg naar Poonhill waar we rond het middaguur aankomen. Het mooie is, dat dan de hele meute alweer vertrokken is, en dat wij dus ook op de Poonhill het rijk alleen hebben.

Daarna is het nog een uurtje flink dalen en dan zijn we in Gorepani, onze overnachtingsplaats. En we merken gelijk op dat het een stuk luxer is, we hebben zelfs een kamer met een eigen douche en wc, gekker moet het niet worden.

Poonhilltrek Mohare Danda
Poonhill gebedsvlaggetjes in de mist
Poonhilltrek uitzicht

Dag 5   Van Gorepani naar Tadapani

Onze kamer heeft uitzicht op de Himalaya, wie heeft dat? Geweldig toch? Daarna trekt het al snel dicht en als we op pad gaan is het helemaal bewolkt. We lopen door de wolken in een zachte stilte, op wat gemurmel van drager en gids na, heel veel gebedsvlaggetjes wapperen in de wind. Nevelwoud met mossen, geklater van water. In deze drukkere regio zijn er veel mogelijkheden om te stoppen en een lekkere lemon tea te drinken. Dit is onze zwaarste dag met veel stijgen en nog veel meer dalen. Onze laatste notenrepen gaan er aan en we kopen onderweg ook nog een paar snickers om weer wat energie op te doen. In Tadapani gaan we onze laatste nacht in.

Dag 6   Van Tadepani terug naar Pokhara

’s Ochtends nog net afscheid kunnen nemen van de Himalaya met een waterig zonnetje. Een half uur na zonsopkomst was het bewolkt helaas. Jammer van de gemiste uitzichten op het gebergte tijdens de rest van de wandeling. Maar we mogen niet klagen, bijna elke dag heeft dit machtige gebergte zich in volle glorie aan ons getoond. De wandeling is toch weer heel pittig deze dag, en dan vooral door het vele dalen. Ook nu is de natuur weer adembenemend, en steeds weer zo anders dan de dag ervoor. We lopen in een sprookjesbos vol met mossen en watervallen. Voor het eerst Magnolia bomen in bloei gezien, witte en rode bloemen.

Aan het einde van onze trekking wacht ons een heerlijke lunch in het plaatsje Ghandruk. Ghandruk is nét even wat luxer dan de andere bergplaatsjes en leent zich volgens mij goed voor een extra nachtje. Wij gaan echter direct weer door en komen om half twee aan bij het einde van de trekking waar onze jeep ons op staat te wachten. Nu rest ons alleen nog een helse tocht van 3,5 uur terug naar Pokhara en dan zit het onbetwiste hoogtepunt van onze vakantie erop.

Poonhilltrek eindpunt

Meer weten?

  • Onze alternatieve poonhilltrek 6D/5N inclusief een gids, een drager, wandelstokken en slaapzakken kost 390 dollar per persoon.
  • Krishna is de beste gids ever, dat zeggen natuurlijk wel meer trekkers over hun gids, maar in dit geval hebben wij toevallig gelijk. Neem contact met hem op via facebook
  • Wil je meer tips, informatie en hulp bij je reis? Klik dan even op mijn reispagina en neem contact op.
  • Neem een hoofdlamp mee, dikke jassen kun je huren voor een prikkie in Pokhara.
  • Ik heb bij Bever een waterfles met een waterfilter gekocht. De lifestraw. Zo hoef je niet iedere keer plastic flessen water te kopen.
  • En als je niet in het bezit bent van deze fles: bewaar je plastic flessen, op veel rustpunten kun je gefilterd water krijgen.
  • Weet je nog niet zeker of je een trekking wilt maken? No stress, ter plekke boeken is heel goed mogelijk. Alles wat je nodig hebt is voor een appel en een ei te huur in Pokhara of Kathmandu.
Poonhilltrek Krishna en Min
De laatste opmerking en 21 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *