Oslo ‘on a budget’
in vijf tips
Inleiding
Noorwegen is een duur land, en in dat dure land is Oslo een dure stad. Dubbel duur dus. En toch is het goed mogelijk om met een beperkt budget een bezoek aan Oslo te brengen. Er is van alles te doen en te bezoeken. Wij hebben Oslo in de winter bezocht en waren er slechts een dag. Dus mijn tips en activiteiten zijn absoluut niet volledig. Het is slechts een weergave van één dagje Oslo. Maar wel van een dag met hele mooi bezienswaardigheden die bijna allemaal gratis zijn. Lees maar.
Tip 1: reis voordelig van de luchthaven naar de stad
De meeste reizigers, komen, net als wij, aan op de luchthaven van Oslo, gardermoen. Van daaruit zoeft de zogenaamde sneltrein de ‘flytoget’ je in een half uurtje naar Oslo. De kosten voor deze tijdsbesparing zijn 200 Kronen, ca. 20 euro, enkele reis. De gewone trein doet er echter maar zes minuten langer over, en de kosten? Voor 100 Kronen ben je klaar. Een treinreis is bovendien een leuke manier of wat van het landschap te zien. Het eerste kwartier is dat zeker de moeite waard. Daarna gaat de trein ondergronds tot en met het station waar wij eruit moeten: Nationaal Theater. Dat is midden in het centrum van Oslo.
Tip 2: gebruik de benenwagen.
Het centrum van Oslo is prima wandelend te verkennen. Op loopafstand van het station liggen onder andere: Nationaal Theater, Karl Johan’s Gate, Stortinget, Aker Brygge, het stadhuis, het Nationaal Paleis en enkele musea.
Alle andere activiteiten en hoogtepunten van Oslo liggen verder weg, maar deze heb je in ieder geval lopend ‘in the pocket’.
Tip 3: gratis te bezoeken
- Aker Brygge was meer dan honderd jaar de vestigingsplaats van de grootste Noorse scheepswerf. Toen die in 1982 werd gesloten besloot het stadsbestuur de wijk helemaal op de schop te nemen. De oude scheepswerkplaatsen werden omgebouwd tot enorme winkelcentra en verder werden er nieuwe appartementen en kantoren gebouwd. Het havenfront werd een jachthaven, waar de luxe boten liggen.
- Naast winkels zijn er restaurants, bars, bioscopen en een theater. Bij mooi weer zitten de terrassen overvol. Niet verwonderlijk, want je hebt er een schitterend uitzicht over de Oslofjord. Verder staan er her en der beeldhouwwerken en aan het water staat de originele klokkentoren van de scheepswerf.
- Het Stadhuis is één van de bekendste plekken in Oslo. Elk jaar in december wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt in dit gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door de twee uitstekende torens en het algehele bakstenen uiterlijk. In het stadhuis worden enkele grote schilderijen van Noorse kunstenaars afgebeeld. Zo is er bijvoorbeeld het werk ‘Kunst en Viering’ van Henrik Sørensen, die een gehele wand binnen het stadhuis bedekt. Ook is er een kleine tentoonstelling van alle Nobelprijs uitreikingen tot nu toe, inclusief een kort filmpje.
- Nationaal Paleis. Tijdens de zomermaanden, wanneer de koninklijke familie meestal op vakantie is, wordt het paleis deels opengesteld voor het publiek. De wisseling van de wacht, die elke dag om 13.30 uur plaatsvindt, is wél het gehele jaar te aanschouwen. Het koninklijk paleis van Oslo is te vinden aan het eind van de ‘Karl Johans Gate’, de belangrijkste straat van Oslo. Toen wij er waren hing de vlag fier te wapperen en dat betekent: de familie is thuis.
- Stortinget is de naam van het parlementsgebouw helemaal aan de andere zijde van ‘Karl Johans Gate’. Wij hebben alleen de buitenkant gezien, wat bestaat uit een mix van verschillende stijlen. Stortinget is in de zomer te bezoeken.
- Karl Johans Gate is aangelegd naar aanleiding van de bouw van het koninklijk paleis. Het is een lange statige straat in het centrum van Oslo. Langs deze straat zien we niet alleen het Koninklijk Paleis en Stortinget, maar nog veel meer indrukwekkende gebouwen, zoals de Universiteit, het Nationaal Theater en de Dom van Oslo.
Tip 4: lunch in een koffietentje in plaats van op een terrasje
Het is natuurlijk geweldig om lekker te lunchen op een terrasje aan het water bij Aker Brygge, maar je begrijpt dat dit bepaald geen budget tip is. En bovendien, in de winter, ook niet echt duurzaam, met al die warmtelampen om je heen.
We deden ons tegoed aan een heerlijke quiche en een lekkere koffie in Kaffe Brenneriet. Dit koffietentje serveert een capuccino van soepkom formaat en het is er heerlijk toeven. Tikje vintage inrichting.
Tip 5: Vigelandpark, mooi bloot is niet lelijk
Tramlijn 12 brengt ons in een mum van tijd naar het station Vigelandpark. Het Vigelandpark maakt onderdeel uit van het Frognerpark. Het is vrij toegankelijk en is geheel gewijd aan de beelden die Gustav Vigeland gemaakt heeft. De beelden betreffen de naakte mensheid vanaf zijn geboorte tot de ouderdom. Het is heerlijk om hier een paar uurtjes lekker rond te dwalen en te genieten van de mooie beelden. Wij zijn hier in de winter en de sneeuw maakt het allemaal nog nét iets romantischer.
Nog een extra tip die niet persé budget is maar wel belangrijk
Wij willen graag naar het Edvard Munch museum maar hier ontbreekt ons de tijd voor. We zijn namelijk erg benieuwd naar het beroemde schilderij ‘de schreeuw’. Wat blijkt? Dit schilderij ga je niet vinden in het Munch museum maar in de National Galleriet van Oslo. Dit hadden wij achteraf gezien makkelijk kunnen bezoeken want National Galleriet ligt midden in het centrum. Doen dus!
Wil je meer weten over een vakantie naar Noorwegen of een stedentrip naar Oslo. Klik op mijn Reispagina en neem contact met me op.
Wat wij niet deden maar graag hadden willen doen
- Boottochtje Oslofjord (alleen in de zomer een goed idee)
- Bygdoy: Ten westen van Oslo ligt het schiereiland Bygdoy. Er zijn hier maar liefst zes vooraanstaande musea te bezoeken, waaronder het Viking Ship Museum
- Grunnerlokka, de opkomende vintage wijk van Oslo. Alhoewel ik achteraf van diverse mensen hoor dat wij in Nederland heel erg verwend zijn met nieuwe leuke hippe wijken, dus stel je verwachtingen niet te hoog in.
- Holmenkollen, de skischans van Oslo, voor een mooi uitzicht over de stad. Dit lijkt me een echte zomeractiviteit.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!