Jamaica

Een tropische verrassing

Inleiding

Heel eerlijk, bij Jamaica had ik altijd een idee van all inclusives, hoogbouw en nog een paar andere vervelende vooroordelen. Nou heeft Jamaica inderdaad een kustlijn met heel veel grote (geen hoge) all inclusives. Maar oh oh, wat een verrassing als je even van dat gebaande pad afgaat. Er wacht je langs de ellenlange kust en in de prachtige binnenlanden een tropische verrassing. Lees hier meer over dit betoverende eiland.

Roadtrip door Jamaica

Jamaica is veel groter dan je denkt en leent zich goed voor een roadtrip waarbij je verschillende leuke, duurzame hotelletjes bezoekt. Wij doen een half rondje in een week, maar als je twee weken de tijd hebt kun je het hele eiland ontdekken.

Wij starten onze reis bij Montego Bay want daar landen we met de dreamliner van TUI Fly. We slapen in een mega vijf sterren all inclusive aan de westkant van Montego Bay. Niet doen, zeg ik, met de wijsheid van nu. De luchthaven ligt aan de oostkant en vandaar ben je een wip in één van de leuke hotelletjes aan de baai. Toby’s Resort is betaalbaar en ligt heel centraal.

Tijdens ons rondje doen we Negril aan, de meest relaxte strandbestemming van Jamaica, de avontuurlijke en minder toeristische zuidwestkust, en ten oosten van Montego Bay bezoeken we Ocho Rios en Port Antonio.

Strandvakantie Jamaica in Negril

Ben je juist net toe aan een lekkere relaxvakantie met een paar uitstapjes tussendoor? Ga dan naar Negril. Het strand van Negril, de seven mile beach is zo’n echt relax strand waar je je de hele dag kunt vermaken. Boottochten, sporten, zwemmen of een heerlijke lange strandwandeling maken. Hotels zijn er te kust en te keur. Van heel betaalbaar zoals Travellers Beach tot peperduur maar top of the bill: The Caves. En alles er tussen in. Zoals Sandy Haven en Country Country, geweldige kleinschalig hotelletjes.

Wil je toch in een all inclusive slapen? Couples adults only hotel is 5 sterren luxe in boetiekvorm. Het grote pluspunt van dit all inclusive resort is de zorg voor het milieu. Geen flesjes water hier. Je krijgt je eigen bottle, en overal in het complex zijn er tappunten.

Activiteiten in Negril

Wij maken een heerlijke boottocht langs de hele lange kustlijn en duiken daarna het water in om ook van de mooie onderwaterwereld te genieten. Als we uit het water lopen zien we in zeer ondiep water ineens wat zand opstuiven. Blijkt dat één van ons op een haar na op een enorme Stingray is gaan staan, die zich vervolgens haastig uit de voeten maakt.

’s Avonds is het borrelen geblazen bij Rick’s Café. Dit supergezellige raggae café bestaat al vijftig jaar en is nog steeds heel populair onder de toeristen en de locals. Het is één van de beste strandbars ter wereld en er heerst een hele relaxte vibe. Live raggae muziek, stoere jongens die van de rotsen in het water springen, een lekkere rumpunch en een spectaculaire zonsondergang. Niks meer aan doen.

We dineren in Push Cart, dat is een raggae restaurant  bij het Rock House hotel (ook zo’n pláátje van een hotel). De eigenaren van dit complex doe heel veel voor de lokale bevolking. De klanten zijn een mix van toeristen en locals en het is er ontzettend gezellig.

Duurzaam op vakantie

Er zijn ontzettend veel leuke en duurzame initiavieven op Jamaica. We rijden naar het zuidwesten om een bezoek te brengen aan het Jakes hotel. Niet voor ons gewone stervelingen bereikbaar maar dat mag de pret niet drukken. Het hotel zelf is zeer duurzaam en betrekt de lokale bevolking bij al hun initiatieven. Het hotel ligt in Treasure Beach wat bekend staat als Community Based Village. Nou, dat wil je toch?

Bij Jakes verhuren ze ook luxe villa’s voor tien personen. Met een privé zwembad en een eigen boodschappen service. Kijk, en dat is gedeeld door tien, nou weer wél betaalbaar.

We lunchen hier op het strand bij Jack Sprat met een hele vis.

Op de terugweg naar Montego Bay brengen we een bezoek aan Pelican Bar. Een barretje in zee waar we met een bootje naartoe varen. Het is een houtje touwtje bouwseltje waar je kruipdoor sluipdoor je weg moet vinden. Heel schattig.

En doorrrr…

De laatst drie dagen brengen we door in Ocho Rios en in Port Antonio. Ook hier kun je langs de kust weer kiezen tussen mooie All Inclusives bijv. Melia Braco Village of hele kleinschalige hotels zoals Gedde’s guesthouse en Strawberry Fields Together.

We bezoeken een duurzaam hotel in de bergen bij Port Antonio: Mockingbird Hill en we gaan naar Kanopi house bungalows, aan het strand en midden in de jungle. Port Antonio heeft geen lange stranden maar juist intieme baaien. Wij relaxen bij Frenchman’s Cove en echt: mooier wordt het niet.

Nog meer tropische verrassingen

 • Watervallen in Ocho Rios en Port Antonio
 • The Blue Lagoon in Port Anonio
 • Vlotje varen in Martha Brae, in de buurt van Montego Bay. Ze noemen het raften maar je vaart heel zen, op een vlot over de rivier met je eigen vlotschipper. De omgeving is vijftig tinten groen, zo mooi!
 • Paardrijden door de Caribische Zee in Ocho Rios
 • Catamaran zeilen. Doe niet zoals ons, wij gingen zeilen met harde wind en togen gezwind richting Cuba. We werden gelukkig nog nét op tijd gered door enkele stoere binken van het hotel. Zij waren gewaarschuwd door een oplettende toerist die ons zag modderen in de verte.
 • Romantiek in de Blue Mountains. Er zijn ontzettend veel prachtige hotelletjes van waaruit je mooie bergwandelingen kunt maken of een koffieplantage kunt bezoeken
 • En dan heb ik de hoofdstad Kingston nog niet eens genoemd …..

Wat je nog meer moet weten

 • De wegen zijn heel goed, het eiland leent zich echt voor een selfdrive
 • Hou wel rekening met roadblocks tussen de provinciegrenzen, dit kan wat oponthoud geven.
 • Je kunt je hele reis opbouwen rondom kleine duurzame hotelletjes en B&B’s
 • Jamaica staat bekend om zijn aanleghaven voor cruises. Wil je een excursie doen? Zorg dan dat je dit niet plant op een dag dat er een cruise schip aanmeert.
 • Jamaica ligt officieel buiten het orkaan gebied
 • Jamaica staat bekend als trouwlocatie. Overal poortjes op het strand met witte tule eromheen gewikkeld. Er worden aan de lopende band huwelijken gesloten. Wij zien er soms wel drie per dag.
 • Meer weten over Jamaica of zelf een mooie roadtrip maken? Neem contact met mij op
 • Een voorbeeldreis aanvragen doe je hier.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *