Myanmar (Birma)

Myanmar route en tips

Myanmar Baganvlakte
Inleiding
In 2016 ben ik met Jan en Jelle elf dagen in Myanmar geweest. Jan en ik reisden samen via Kuala Lumpur naar Myanmar, en Jelle was op wereldreis en vloog vanuit Thailand naar Myanmar. Het was heerlijk om elkaar weer te zien, maar we hadden vlak daarvoor ook verschrikkelijk nieuws ontvangen. Door het weerzien én alle andere emoties, stonden onze zintuigen wijd open voor alle indrukken. In ieder geval is het zo dat deze vakantie één van onze allermooiste ervaringen is geweest.
Op dit moment gaat het in Myanmar niet echt lekker. Echter, de bevolking is ontzettend lief, vriendelijk en gastvrij. Er is op dit moment geen reden om het land niet te bezoeken. De excessen vinden plaats in de grensgebieden van Myanmar, en deze gebieden zijn al sinds jaar en dag onrustig en streng verboden voor toeristen. En, hoewel het verschrikkelijk is wat er momenteel in dit prachtige land plaatsvindt, de bevolking heeft juist op dit moment de toeristen hard nodig. Zij hebben hoop op een betere toekomst en snakken naar contact met andere werelden.

Yangon (het voormalige Rangoon)

Op de eerste dag vliegen we vanuit Kuala Lumpur met Air Asia naar Yangon in Myanmar.

We komen ’s ochtends vroeg aan en checken in bij ons hotel Grand United aan de rand van het drukke centrum.

De rest van de dag maken we stuk in de stad. Allereerst bezoeken we de beroemde Schwedagon Paya. Glitter en glimmer en gouder dan goudst. Het terrein is enorm uitgebreid, op elke windstreek een hoge trap met tientallen winkeltjes, heel veel gouden tempels, maar ook een soort van parkje. Het is eigenlijk een dorp in een stad, waar van alles gebeurt. Qua sfeer lijkt het op het Vondelpark op een zonnige zondagmiddag. Alhoewel, iedereen zingt hier om de haverklap, en dat zie ik ons nuchtere Hollanders nog niet zo snel doen.

We verplaatsen ons met de taxi, en dat is prima te doen. Snel en niet duur.  Ons volgende bezoek brengt ons naar Botataung Paya. Deze tempel is weer heel anders maar ook hier bestaat het complex niet alleen uit een tempel maar uit een uitgestrekt terrein. We maken kennis met een monnik die ons rondleidt. We leren dat onze geboortedag in het Buddhisme heel belangrijk is. Ik ben bijvoorbeeld geboren op een vrijdag. Dit komt overeen met een bepaalde buddha, met een windrichting (noord), met een dier (een cavia) en met een planeet (venus) .

Myanmar Yangon Schwedagon Paya
Myanmar Yangon tempel
Myanmar Yangon Monnik

Kalaw

De volgende dag vertrekken we al vroeg met het vliegtuig naar Heho. Met een taxi laten we ons naar Kalaw brengen. We slapen hier in een heerlijk hotel iets buiten het centrum van Kalaw. Dit stadje is meestal het startpunt van een trekking, ook voor ons, maar Kalaw is ook de moeite waard om een middagje zoet te brengen. Het is een gezellig, kneuterig plaatsje wat prima te voet te verkennen is. Eerst gaan we lunchen in het Everest Napali foodcenter, daarna bezoeken we de dagelijkse markt, en een paar mooie, maar ook hele lelijke tempels. Men houdt hier van de overtreffende trap van glans, zoveel is duidelijk. Verder doen we wat vergelijkend warenonderzoek naar een tweedaagse trekking en boeken uiteindelijk een mooie.

Myanmar Kalaw taxi
Myanmar Kalaw politiek

Nyaung Swhe

Na onze heerlijke trekking belanden we twee dagen later in Nyuang Shwe in het Princess Garden hotel. Dit hotel is de topper van onze vakantie. Jan en ik hebben een cottage en Jelle een ruime kamer. Bij elkaar voor slechts 50 euro. Het is een rustige plek met een heerlijk zwembad waar we aan het einde van de dag even uitpuffen, en een fijn dakterras waar we ’s ochtends ontbijten. Al het personeel is even lief en behulpzaam, niets is ze teveel.

De volgende dag gaan we een dagje fietsen op het platteland. De fietsen hebben we via ons hotel gehuurd voor twee dollar per dag. Onze hoteleigenaar geeft een kaartje mee, waar hij zelf een route op getekend heeft. We bezoeken onder andere een prachtig houten klooster en vergapen ons aan alle landbouwactiviteiten die nog met de hand gedaan worden. Een aanrader, we hebben genoten. De dag erna hebben we een boottocht op het Inle Lake gemaakt. Een bekende excursie waar Nyaung Shwe om bekend staat. Je kunt deze een dag van tevoren als excursie boeken, maar je kunt ook twee stappen buiten je hotel zetten, 100% kans dat je wordt aangesproken.

Wij hapten toe en betaalden 6 euro per persoon. En dat voor een tocht van acht uur ’s ochtends, tot vijf uur ’s middags. Het meer wordt omringd door een bergachtig landschap en straalt een enorme sereniteit uit. Wij genieten van de sfeer en gaan onder andere naar de lokale markt. Er is iedere dag wel ergens een markt in een van de dorpen rondom het Inle Lake. Verder bezoeken we diverse kloosters, tempels, een zijdefabriekje, een zilverfabriekje, en we varen langs de drijvende tuinen waar sappige tomaten verbouwd worden. We verbazen ons over de drijvende dorpen, hun huizen gebouwd op hoge palen. En uiteraard genieten we van de vissers, de beroemde éénbeenroeiers, die hun handen vol hebben tijdens het vissen en zich daarom met een peddel, vastgeklemd aan hun been, voortbewegen.

Myanmar Inle Lake
Myanmar thanaka
Myanmar Inle Lake beenroeier

Mandalay

Onze volgende bestemming is Mandalay, ook hier vliegen we naar toe. Een stad in een omgeving waar van alles te zien en te doen is. Te veel om op te noemen maar ook teveel om in twee dagen te doen. Onze activiteiten in Mandalay zijn beperkt gebleven tot een avondexcursie naar Mandalay Hill en een uitgebreide culturele dagtocht.

In Mandalay verblijven we in een luxe hotel met een zwembad waar we ook een aantal individuele excursies kunnen boeken. Wij boeken voor de eerste dag een rondrit met de taxi naar Mandalay Palace, Mandalay Hill en alle tempels in deze omgeving. Vooral het houten klooster vinden we erg mooi. We eindigen onze rondrit op Mandalay Hill terwijl de zon onder gaat.

De volgende dag proberen we zoveel mogelijk bezienswaardigheden in één dag te proppen. We gaan ’s ochtends naar het centrum van Mandalay waar we de werkplaatsen bezoeken van jade, marmer, goud en houtbewerking.  Jade en marmer wordt gebruikt voor het maken van Buddha’s in alle soorten en maten en in alle prijsklasses. Er zijn honderden winkels waar je ze kunt kopen. Goud wordt gebruikt voor het maken van bladgoud. Tijdens het eren van Buddha wordt deze door de zeer vrome buddhisten beplakt met bladgoud.

De volgende stop is Amarapura. Als je hier aan het einde van de ochtend bent, kun je de vele monniken van het klooster in lange rijen zien lopen, met hun kenmerkende zwarte bedelnap, om hun eten voor die dag op te halen. Er zijn meer toeristen dan monniken en ik voel me hier een echte aapjeskijker en geneer me. Ik raad het niemand aan. We lunchen in Sagaing. Dit is het spirituele centrum van Myanmar, met heel veel kloosters en tempels.

’s Middags gaan we het landelijke leven opzoeken in Inwa (voorheen Ava). Dit plaatsje is alleen per boot te bereiken waarna je overstapt op een paard en wagen voor de rest van de trip door Inwa. Leuk, maar best wel heel druk en toeristisch. Vervolgens bezoeken we Sagaing waar op een heuvel weer de ene na de andere tempel staat.

Tegen zonsondergang komen we weer terug in Amarapura waar we de zonsondergang nabij de U-Bein bridge meemaken. Dit is inmiddels het meest gefotografeerde onderdeel van Myanmar. Dat is niet geheel onterecht want het is een prachtige teakhouten brug, en zo met een ondergaande zon levert dat natuurlijk fijne plaatjes op. Maar niet dat ene plaatje met een lege brug waar een monnik op loopt. Er loopt één lang lint van mensen die, net als wij overigens, graag eens zelf op deze brug willen lopen naar de andere kant, om vanuit die plek een mooie foto te nemen.

Myanmar Mandalay Hill
Myanmar Mandalay houtwerk
Myanmar Mandalay Ubein brug

Bagan

Onze laatste bezienswaardigheid is de oude koningsstad Bagan, ook weer een hoogtepunt van onze reis. Alleen al de busreis van Mandalay naar Bagan is een feestje. We boeken de busreis vanuit ons hotel en worden daar vervolgens ook opgehaald. Hoe makkelijk wil je het hebben? Dat we dan vervolgens naar het busstation rijden waar we nog minstens een uur stationair staan te draaien….  een kniesoor ….

Uiteindelijk vertrekt de bus toch en zitten we hutjemutje met een kind, een grote tas en een opblaaspop op schoot. Iedereen stapt overal in en uit zodat de busreis uiteindelijk geen 4 uur maar 7 uur duurt.

Bagan bestaat uit drie dorpjes Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. De meest centrale plek is Old Bagan, en daar bevinden zich dan ook de duurste hotels. Het backpackers centrum is Nyaung U en New Bagan, waar wij verblijven, zit daar qua prijs en kwaliteit net tussenin. Tussen deze drie dorpjes ligt een vlakte zo groot als Utrecht die helemaal volgebouwd is met de mooiste tempels.

We krijgen vanuit het hotel een grote kaart van de omgeving waar alle tempels op staan.  Uiteraard is het de moeite waard om op zoek te gaan naar de “bekende” tempels, maar het leukste is toch om op ontdekkingstocht te gaan en ons te laten verrassen. Het gebied is natuurlijk veel te groot om te voet te gaan. Wij huren dan ook een electrische scooter en komen zo in alle uithoeken van het terrein.

Myanmar Bagan zonsondergang
Myanmar Bagan monniken

Tips

  • Binnenlandse vluchten boekten wij allemaal via oway.com.mm Dit is de website voor alle zes vliegmaatschappijen van Myanmar. Zes maatschappijen zegt echter niets over een eventuele concurrentie en daardoor mooie prijzen. Elk enkeltje kostte ons honderd euro.
  • Voor Myanmar heb je een visum nodig. Deze kun je aanvragen via Visum Buitenland of  via  e-visums.nl/myanmar Het kost wat, maar dan is je visum ook in een paar dagen geregeld. En het alternatief is zelf naar Brussel rijden.
  • Alle hotels heb ik vastgelegd via Booking.com. Sommige hotels zijn grote ketens waarvan ik niet het idee heb dat dit geld naar de locals gaat. Anderen echter, zoals Princess Garden zijn kleinschalig en worden gerund door lokale mensen. Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk hotels met een zwembad te boeken. Dit was, gezien de gemiddelde dagtemperatuur wel echt een meerwaarde.
  • Er zijn ontzettend veel ATM’s, maar ze doen het helaas niet. Waarschijnlijk worden ze niet gevuld of anderszins onderhouden. Ik heb maar één tip, probeer ze uit, met europas of met creditcard. Uiteindelijk lukt het ons steeds om tijdig flappen te tappen.
  • In Mandalay is geen taxi te krijgen. Hier is de marktwerking wél op orde, dus is het zeer prijzig om je te laten vervoeren. Ons hotel lag ver buiten het centrum. Ik vond dit best een groot nadeel. Eén keer hebben we gelift naar het centrum, maar om mee te rijden met dit laadbakje moesten we wel diep in de buidel tasten.
  • Onze laatste overnachting is vlakbij de luchthaven in Mango Hill. Hier slaap je bij een familie die er alles aan doet om een graantje mee te pikken in de hoop op een beter leven. Ze moeten nog veel leren maar qua gastvrijheid en hulpvaardigheid met stip op één. Ze halen je op van de luchthaven. Dit hotel is minder geschikt als uitvalsbasis voor het bezoeken van de stad Yangon.
  • Myanmar leent zich nog niet echt voor het ultieme backpacken. Vaak bezoek je, net als iedereen, de highlights, en dat betekent dat het overal erg druk is. Tips om deze drukte te voorkomen? Doe vooral geen standaard excursie en ga juist op tijdstippen dat anderen niet gaan. Ga naar de wat onbekendere tempels, net zo mooi, maar je bent hier vaak de enige bezoeker. Boek je tour bij locals, dan weet je zeker dat het geld goed terecht komt.
  • Een hele gewilde excursie in Bagan is een ballonvaart bij zonsopgang, maar let op! Het is lang niet elke dag onbewolkt, terwijl bij bewolking de ballonvaart gewoon doorgaat. Ik vraag me af of deze dure excursie dan zijn geld wel waard is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *