Myanmar

Een trekking maken in Myanmar: 200 jaar terug in de tijd

Myanmar trekking ossenkar

Inleiding

In Myanmar worden we minstens 100 jaar teruggeworpen in de de tijd, en tijdens het maken van een trekking kunnen we daar nog eens 100 jaar extra aan toevoegen. Het trekt me in eerste instantie niet echt aan. Conditioneel zie ik geen enkel probleem, maar ik ben bang voor een minimum aan luxe, correctie,geen enkele luxe. Ik wil echter niet kinderachtig zijn, en één nachtje moet kunnen toch?  Dus de stoute (wandel) schoenen aangetrokken. Mijn conclusie na twee dagen wandelen en ervaringen  opsnuiven is: doen, doen, doen! Echt niet overslaan mensen, het is het hoogtepunt van onze vakantie geweest. De trekking zul je in de reguliere rondreizen door Myanmar niet vaak tegenkomen. Geheel onterecht naar mijn mening. Deze tocht is voor iedereen met een redelijke conditie prima te doen.
Myanmar Kalaw Sam's trekking

De eerste wandeldag

Om 8 uur verzamelen we bij het restaurant van Sam. Wij hebben onze trekking geboekt bij Sam’s Trekking en hij regelt zijn zaakjes vanuit het familierestaurant. Wij kozen gisteren voor een twee daagse groepstrekking. Een groep bestaat uit maximaal zes personen en wij zijn in totaal met vijf. Wij drieën en nog twee Finse jonge meiden.  

Eerst wurmen we ons allemaal in het laadklepje van een piepklein busje om een uur lang knietjevrijend te hobbelen naar ons beginpunt. We worden begeleid door twee ervaren, maar piepjonge gidsen. Een jongen en een meisje van respectievelijk twintig en negentien jaar. Onze zoon Jelle is op dat moment negentien en de twee Finse dames zijn begin twintig. Jan en ik zijn dus verreweg de oudsten.

De wandeltocht start al gelijk prachtig. We lopen over zandpaden, door landerijen, soms heuvel op heuvel af. De hele dag lopen we, en al die tijd hebben we geen asfalt, geen verkeer, gezien. Alleen prachtige landschappen en lieflijke dorpjes zonder wifi, electriciteit, niks. En het is mooi, geweldig zelfs, om hier even onderdeel van te zijn.

Onderweg drinken we thee bij een Pa O vrouw die iets over haar weefkunst vertelt. Onze gids behoort ook tot de Pa O stam vertelt ze. Op haar gezicht smeert ze, zoals bijna de hele bevolking van Myanmar, Thanaka, een goedje tegen de zon, maar het schijnt ook insecten op afstand te houden.

Zo rond een uur of één pauzeren we in een homestay waar onze gidsen zelf de lunch bereiden. Als we naar buiten kijken zien we het rustige, landelijke dorpsleven aan ons voorbij trekken. Dat, terwijl de gidsen het recept van de lunch van hun Ipad aflezen, honderd jaar vooruitgang in één moment vastgelegd. De lunch is een uitgebreide curry en smaakt meer dan goed.

’s Middags wandelen we in een rustig tempo verder en naderen zo langzaam aan onze homestay. In dit piepkleine dorpje slapen we in het huis van één van de dorpsbewoners. Ook andere wandelgroepen slapen in ditzelfde dorpje en aan het einde van middag is het gezellig druk in de enige winkel annex kroeg, waar zelfs een biertje te koop is.

We eten in onze homestay een maaltijd die ook weer is klaargemaakt door onze gidsen, in de keuken van de bewoners. En al heel vroeg duiken we onze bedjes in. Met het hoofd gericht naar Bhudda en onder een stapel mooie patchworkdekens. De nachten kunnen fris zijn in deze regio.

Myanmar Kalaw trekking homestay
Myanmar Kalaw onderweg
Myanmar trekking wandeling

De tweede wandeldag

Dit is de reden dat een overnachting zoveel extra’s biedt: vroeg opstaan en deel uit maken van de vroege ochtendrituelen van de lokale bevolking. Onze buurvrouw is buiten bezig met het ontbijt, vrouwen lopen kletsend langs met lege waterkannen, op weg naar de waterput in het centrum van het dorpje. Kinderen spelen, met alles wat voor handen is. Ondertussen kraait de haan veelvuldig en is het een vogelgekwetter van jewelste. Langzaam komt de zon op.

Deze dag lopen we tot de lunchpauze en eindigen bij een kleine uitspanning aan de rand van het Inle Lake. Onderweg geen landbouw meer maar prachtige vergezichten, we zitten best hoog en moeten voor de lunch nog een flink stuk dalen. En dat is best nog een pittig klusje, zo op het laatst.

Na de lunch worden we in een bootje gezet en het hele meer overgevaren naar NyaungShwe, de backpackersplaats aan het Inle Lake. Daar logeren we in hotel Princess Garden. Het is handig als je op voorhand een hotel hebt geboekt, want als het goed is, is daar onze bagage naar toe gestuurd. Tijdens de boottocht van een klein uurtje ontmoeten we de beroemde éénbeensroeiers. Prachtig om te zien.

Myanmar trekking waterput
Myanmar trekking dorpsleven
Myanmar trekking ochtend

Alle trekkingtips op een rij

  • Je bagage wordt afgeleverd in je volgende hotel in NyaungShwe. Zorg dus dat je daar een adresje hebt. Wij hebben het ontzettend naar onze zin gehad in het Princess Garden hotel
  • Neem alleen een dagrugzakje mee. Van de organisatie krijg je een lijstje met inpaktips.
  • Neem water mee en bijvoorbeeld een aantal gezonde repen om onderweg op te knabbelen
  • Ik vond het fijn om mijn e-reader mee te nemen
  • Boek je trekking ter plaatse in Kalaw. Wij boekten bij Sam trekking en de twee daagse kostte ons 35.000 Kyats pp. Dat was toen ongeveer 30 euro. Kijk maar eens in een reisgids. Soms wordt dezelfde trekking als los reisblok aangeboden voor maar liefst 200 euro per persoon.
  • We hebben zelden lekkerder en verser gegeten. Alles wordt ter plaatse vers bereid. Omdat het altijd een currymaaltijd betreft (curry betekent niet de saus, maar een keur aan verschillende gerechten) heb je wat te kiezen. En dan kies je uiteraard alleen dat wat je lekker vindt. Ook ontbijtjes zijn niet te versmaden. Gewoon lekker fruit en een eitje of een toastje.
  • Nee, er is geen douche, maar wel een houten hokje met een prachtige houten ton waar fris water in zit, en waar je je dus in alle privacy kunt wassen. En nee, er is ook geen automatisch toilet maar wel een kraakhelder houten hutje waar je je kunt terugtrekken. En geen fijne boxspring maar dikke kleden die je op elkaar kunt leggen voor meer comfort, en fijne dekens voor meer warmte. Je zult echt geen geweldige nacht hebben maar het is prima te doen.
  • En wat krijg je ervoor terug? Een ervaring die je nooit had willen missen.
  • Adres Sam’s Trekking: 21 Aung Chan Than St. Kalaw. samtrekking@gmail.com
  • Hoe kom je er? Wij vlogen van Yangon naar Heho. Vanaf Heho namen wij een taxi naar Kalaw voor 20.000 Kyats.
Myanmar Inle Lake vissers
Myanmar Inle Lake beenroeier
Myanmar Inle Lake
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *