Madagascar
Madagascar Highlights
Rondreizen in Madagascar is één groot hoogtepunt. Ik heb nu al heimwee naar het bijzondere gezang van de Indri Indri in het nationale park Andasibe. Of naar de honderden dartelende dolfijnen nabij het eiland Nosy Be. Naar het onderweg zijn van hier naar daar, naar de prachtige landschappen of gewoon naar het leven van alledag, dat soms meer leek op een scene in een Harry Potter film dan op ons dagelijkse West Europese leven. Graag deel ik alle hoogtepunten en de tips en trucs.
Hoogtepunt: het onderweg zijn
Misschien een beetje een gek hoogtepunt, vooral omdat wij daar in het begin nou juist het meeste tegen op zagen. Al die uren in de auto, slechte wegen, veel oponthoud, onvoorspelbare reisdagen. Maar wat hebben wij genoten van al die uren op die slechte wegen. Werkelijk iedere minuut keken wij onze ogen uit
Er is maar één hoofdroute die een beetje begaanbaar is en die voert dwars door het land. De A2 van Madagascar zeg maar, alleen heet hij hier de RN7. Langs deze weg gaat het hele dagelijkse leven aan je voorbij. Alle mensen lopen –bij gebrek aan vervoer- op straat. Kinderen spelen, volwassenen zitten wat te zitten of zijn bezig met water halen (vaak 10 km lopen tot de eerste waterput) of het verkopen van hun handeltje wat vaak uit niet meer dan drie opgestapelde sinaasappels bestaat. Alles wat een mens nodig heeft om van te leven is te koop langs deze RN7.
Hoewel niemand –behalve in de hoofdstad Tana- een auto heeft, zien we ontelbaar veel soorten vervoersmiddelen. Naast de openbare taxibrousse en de vrachtwagens zien we heel veel ossenkarren en handkarren. Verder zien we geknutselde houten karretjes om bijvoorbeeld water mee te vervoeren.
De landschappen onderweg zijn adembenemend.
Hoogtepunt: uiteraard de flora en fauna
Een dierenwereld en een plantenwereld die alleen op Madagascar voorkomen. Dat zijn tenslotte de redenen dat je naar dit land toe gaat. Lemuren zien, en kameleons, en bijzondere gekko’s waarvan je weet: nergens anders ter wereld komen deze dieren voor. Mooi toch? Maar van tevoren wist ik echt niet dat er meer dan honderd soorten lemuren bestonden. Van de kleine muislemuur tot de grote Indri Indri, een pandabeer met MickeyMouse-oren. En veel nachtlemuren met hun uitpuilende oogjes, en grappige verwaaide oortjes. Allemaal zien ze er uit om op te vreten.
Ik wist ook echt niet dat de kleinste kameleon nog geen 1 centimeter groot is en de grootste wel een halve meter. Sommige kameleons zijn van een saai soort bruin, maar het overgrote deel heeft prachtige kleuren. Je kijkt ook je ogen uit bij het zien van alle mooie bomen en planten. De één nog meer bijzonder dan de ander. Het meest kenmerkend zijn uiteraard de baobabbomen.
Hoogtepunt: de verschillende landschappen
Onderweg in de auto wil ik steeds stoppen om alle bijzondere landschappen vast te leggen. Maar ook tijdens het wandelen en fietsen en in de nationale parken is alles even mooi en divers. We zijn in Isalo geweest, een streek die me heel sterk deed denken aan Kings Canyon in Australië of aan Colorado in de Verenigde Staten. Daar hebben we een geweldige wandeling gemaakt. Ranomafana en Andasibe zijn, behalve nationale parken waar je veel lemuren en kameleons kunt spotten, prachtige regenwouden waar je heerlijk kunt wandelen.
In Antsirabe hebben we een dagje gefietst langs mooie meren, rijstvelden en dorpjes als uit een sprookje. De heuvellandschappen onderweg deden me denken aan de film Waterschapsheuvel en The Hobbits. In de stad Tana raakte ik verdwaald in een film van Harry Potter en zag ik de “wegisweg” voor me.
Dan de Tshingys. Die zijn nergens mee te vergelijken. Ze lijken nog het meest op een soort maanlandschap. Deze prachtige rotsformaties behoren niet voor niets tot Unesco Werelderfgoed. Wij hebben de kleine Tsingy bezocht maar de echte bikkels doen uiteraard de grote Tshingy’s in het westen van het land.
Last but not least: de kust. Als echt eilandmeisje raak ik daar altijd weer het meest door ontroerd. Hier in Madagascar worden we bepaald niet teleurgesteld. Witte stranden, een prachtige oceaan, waaiende palmbomen en een zwoel tropenweertje. Als ultieme verrassing honderden dolfijnen en een aantal walvissen. Wat wil je nog meer?
Hoogtepunt: De mensen
Wat is een land zonder zijn inwoners? En wat hebben we leuke ontmoetingen gehad met trotse, vriendelijke mensen. Heel veel armoede, wat dan natuurlijk geen hoogtepunt is. Allemaal blije, vrolijke mensen. Zij zijn heus niet altijd blijer, of gelukkiger dan wij zijn. Maar we kunnen er zeker wat van leren. Het contact, de gezelligheid, het zingen en plezier maken. De kinderen vermaken zich met wat hout, kapotte autobanden, en met zand en water. Speelgoed heb ik daar niet kunnen ontdekken, maar wat kunnen ze spelen, die kinderen.
Wat ik me vooral herinner: de rivieroevers, waar tientallen vrouwen in gezelschap van hun vele kinderen met hun wasgoed bezig waren. De fleurigheid, gezelligheid en sociale interactie straalde ervan af. ’s Avonds, bij zonsondergang, zag je vuurtjes ontstaan en mensen heen en weer lopen, om met elkaar te kletsen, te buurten of om gewoon bij elkaar te zijn.
Hoogtepunt: Nosy be en de omringende eilanden
Een eilandmeisje verloochent zichzelf nooit. Waar we ook heen gaan, uiteraard sluiten we af met strand en zee en natuurlijk het liefst op een eiland. Wat dat betreft zaten we goed hier op Nosy Be. Het is een eiland en wordt ook nog eens omringd door andere eilanden. En het ligt uit de kust van Madagascar, wat ook weer een eiland is. Het lijkt het Droste effect wel.
We hebben een paar heerlijke laatste dagen gehad op Nosy Be. Wat daar zeker aan heeft bijgedragen is onze slaapplek: Anjiamarango. Verwacht geen luxe in de zin van warm water en electriciteit. Maar het is zeker superdeluxe als het gaat om een rustige, tropische, afgelegen bestemming. Je kunt er de hele dag naar hartelust zwemmen, wandelen, zonnen en kanoën.
Wil je iets ondernemen? Op Nosy Be is er van alles en nog wat te doen. Je hoeft je geen moment te vervelen. Wij hebben diverse boottochten gemaakt, schildpadden, dolfijnen en walvissen gezien. Geklauterd in het Nationaal Park Lokobe waar we onze zoveelste maki gezien hebben maar ook een gigantische boa.
Elke dag was weer een feestje. In deze blog lees je hier alle ins en outs over.
En “last but not least” nog een paar handige tips
- Leer Frans. Ook als jou een Engels sprekende chauffeur beloofd is. Deze chauffeur krijgt een paar standaardlessen Engels en kan bijvoorbeeld zeggen: “welcome in Isalo” of “wanna take a picture madam”. Jij antwoordt dan “yes” of “no” of “thank you”. Als je een ander antwoord geeft of een vraag stelt, dan hoef je geen verdere interactie te verwachten van je chauffeur.
- Neem een goed woordenboek mee, of gebruik google translate.
- Zet een zaklantaarn op je paklijst. ’s Avonds is het leuk om een avondtour te doen en dan heb je echt wat extra licht nodig. In het noorden is negen van de tien keer geen electriciteit. Dan is een zaklantaarn wel fijn bij een nachtelijk toiletbezoek.
- Neem een reisgids mee bijvoorbeeld de Lonely Planet maar nog beter De Bradt. Daarin staan ook alle dieren.
- Iedereen bedelt. Wij zijn niet zo van uitdelen, maar wat je wel kunt doen: babykleertjes meenemen naar een weeshuis of paracetamol naar kindertehuizen of opvanghuizen. Of neem pennen en schriftjes mee en lever ze in bij scholen.
- Onderweg is er van alles te koop langs de A2 van Madagascar. Koop fruit en andere gezonde dingen en deel deze uit aan de bedelende kinderen langs de weg.
- ’s Avonds is er niets te doen, dus neem een goed boek mee of wat spelletjes.
- Meer weten over onze route? Lees deze blog
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!