Madagascar

Going to the beach van Nosy Be

Madagascar Loboken N.P.
Een rondreis door Madagascar eindig je aan de kust. Voor de meesten is dat de westkust (Ifaty) of Ile Saint Marie aan de oostkust. Wij eindigen onze reis op het eiland Nosy Be in het noordwesten van Madagascar. Dit is een echte strandbestemming waar je je zeker een week kunt vermaken. Wij hebben van A tot Z genoten van dit heerlijke eiland. Maar, eerlijk is eerlijk, een belangrijke bijdrage heeft hier ons resort Anjiamarango in geleverd. Vanuit onze veilige enclave hebben we elke dag weer een nieuw avontuur beleefd, waarna we ons vervolgens weer opsloten in ons paradijsje. Niet voor iedereen een aanrader maar voor ons werkte dit wonderwel.

Aankomst Nosy Be

Wij zijn met de boot vanuit Ankify –in het noorden van Madagascar- op Nosy Be aangekomen. En dan kom je in een havenplaats zoals zoveel havenplaatsen: unheimisch, chaotisch en druk. We zijn er inmiddels aan gewend maar leuk is anders.

Onze ophaalservice deed het even niet en zo staan wij wat ongemakkelijk om ons heen te kijken. Nog langer wachten, of ons toch maar door de eerste de beste taxi laten brengen naar de andere kant van het eiland. Het is nog best een heel stuk namelijk. We kiezen voor het laatste.

Onze taxi heeft zijn beste tijd gehad en hangt van duck-tape aan elkaar, maar dat mag de pret niet drukken. Onze chauffeur kent iedereen, zwaait naar iedereen en ondertussen luisteren wij naar de plaatselijke radiozender die wat heerlijke eilandpop in de ruimte slingert. We krijgen uiteraard panne, maar ons autootje laat zich niet kennen, en na weer een nieuwe lading duck-tape kan hij er weer helemaal tegen.

Anjiamarango is een geweldig paradijsje tussen de ylang ylang bomen. Van de bloemen van deze bomen wordt parfum gemaakt dus het ruikt er heerlijk. We hebben bijna een week de tijd om uit te rusten. Maar alleen bij een resortje zitten ben je ook na een middag beu, dus we hebben elke dag wel iets ondernomen.

Madagascar Nosy Be bounty eiland

Madagascar Nosy Be Anjiamarango
Madagascar Nosy Be infinitypool bij zonsondergang

Dagtocht Nosy Iranja: dolfijnen en walvissen spotten

Je snapt zeker al dat Nosy, eiland betekent in het Malagassisch. Naast Nosy Iranja bevinden zich ook de eilanden Nosy Skatia, Nosy Komba en Nosy Tankily in de buurt.

Nosy Iranja is een stuk verder weg maar verreweg het mooiste meisje van de klas. Wat een geweldig eiland. En wat een heerlijke dagtocht. Hoe dat ging? Nou zo:

Wij boeken ons  tripje bij Baleines Rand’eau en starten in Ambataloaka. De boot is zeer robuust en dat moet ook wel want we gaan er in volle vaart vandoor. Op zoek naar walvissen en dolfijnen. Gelukkig blijft het niet bij zoeken maar vinden we ze ook. Een drietal walvissen en wat later honderden dolfijnen. Wat is dat genieten zeg. Het zijn zgn. “spinners” die tollend uit het water komen en zich duidelijk opperbest vermaken. En wij ook. Vanaf de boot hebben we een prima overzicht op al deze prachtige dieren en in het water is het ongelofelijk spannend om samen met ze te zwemmen. Wist je dat je ze kunt horen “praten”?

Zo al zigzaggend varend bereiken we na een aantal uren Nosy Iranja, wauw, wat een paradijselijk eiland. De witte stranden steken zo fel af tegen de azuurblauwe zee dat het pijn aan je ogen doet. Maar oh oh oh, wat mooooi…

Er wordt een heerlijke lunch op het strand, onder de bomen, geserveerd en daarna genieten we van de zee. Na een mooie wandeling dwars over het eiland stappen we weer op onze boot, om in minder dan een uur terug te varen.

Wa kost da? Volgens mij 90 euro per persoon, maar doen mensen, het is een hoogtepunt van je reis.

Madagascar Nosy Be zwaaiende walvis

Nationaal Park Lokobe

Het leuke van Nosy Be is dat je er ook nog dieren kunt spotten als je nog niet genoeg hebt van alle lemuren. Wij gaan een dagje op pad met een Belgische familie naar het Nationaal Park Lokobe. Dit is vanuit ons resort ongeveer een half uurtje rijden naar een klein lokaal kustplaatsje waar we een bootje nemen naar het park. In eerste instantie schrikken we van het aantal souvenirshops en we verwachten dan ook extreme drukte. Niets is echter minder waar. We lopen een aantal uren door het prachtige park en komen helemaal niemand tegen. We zien ook nog het één en ander. Hele koddige zwarte lemuren, een boa op een armlengte afstand brrr,  en een aantal kameleons.

We lunchen bij terugkomst tussen de souvenirshops en daarna bezoeken we nog een afgelegen strandje. Helaas is het laagtij dus van zwemmen komt niets.

Voor dit dagtochtje hebben we ca. 50 euro per persoon betaalt. Dat is dan inclusief vervoer, gids en lunch.

Madagascar Nosy Be Lokoben NP black lemuur
Madagascar Nosy Be Lokobe
Madagascar Nosy Be Lokoben NP Boa

Nog meer te doen?

 • Met een bootje van het resort zijn we in anderhalf uur naar Nosy Skatia gevaren. Daar hebben we gezwommen met reusachtige schildpadden. We zijn wel iets gewend maar zulke grote hebben we nog nooit gezien.
 • Nosy Be staat bekend om zijn duik- en snorkelmogelijkheden dus geniet van de prachtige onderwaterwereld. Jelle heeft twee dagen gedoken.
 • Verder zijn er nog allemaal leuke dagtochtjes in het binnenland zoals culturele excursies en een bezoek aan een specerijenplantage.
 • Op Nosy Be groeien heel veel ylang ylang bomen. Hier wordt parfum van gemaakt. Dit is de reden waarom het eiland ook wel “parfumeiland” wordt genoemd. Je kunt een plantage bezoeken.
 • Excursie naar de Mont Passot om van de zonsondergang te genieten.
 • Wil je nog meer lezen over Madagascar ? Kijk dan hier en hier.
Madagascar Nosy Be witte stranden
Madagascar Nosy Be Anjiamarango
2 antwoorden
 1. Hanny Tibboel
  Hanny Tibboel zegt:

  Er is zo ontzettend veel moois te zien en te beleven op dit prachtige eiland! Wij zijn nu in Antalaha, hebben macoline bezocht en morgen eerst maar eens een duik in de Indische Oceaan. Nog ruim een week te gaan voor wij Nosy Sakatia gaan ervaren.

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Geniet ervan Hanny. Nosy Skatia ligt naast Nosy Be, je kunt het bijna aanraken. Wij zijn er één dagje geweest dus weet verder niet hoe het is.
   Hoelang blijf je daar? En heb je geen spijt van je reis, nu zonder de lange wandelingen?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *