Madagascar

Route en tips voor drie weken Madagascar

Madagascar Nosy Be Lokobe

Inleiding

Madagascar is een ideale bestemming voor een zomervakantie. Wij trokken er drie weken voor uit, maar in twee weken kun je ook een heleboel zien en beleven. Als je al veel van de wereld hebt  gezien, van nieuwe indrukken houdt, van natuur, en wildlife; als bij jou het glas altijd halfvol is en als je een beetje flexibel bent ingesteld en avontuur niet schuwt, dan is dit echt een bestemming voor jou . In deze blog lees je alles over onze route en hotels.

Voorbereidingen

 • Hoe kom je er? KLM vliegt er naar toe in samenwerking met Air France met een overstap in Parijs. Check de werelddeal weken, maar Madagascar staat daar helaas lang niet altijd tussen. Check ook de sites van Skyscanner en kijk even goed naar de reistijden. Niet te lange overstap, of juist wel, bv. op Mauritius. Wij vlogen met Turkish Airlines, prima maatschappij.
 • Wat wil je zien? Rondreizen door Madagascar is vooral keuzes maken. Ook als je niet georganiseerd op reis gaat raad ik je zeker aan een lijstje te maken met plekken waar je naar toe wilt. Je wilt niet van hot naar her heen en weer reizen, en dagen onderweg zijn. Dat ben je namelijk met een gedegen plan al genoeg.
 • Georganiseerd of niet? Tsja, ook daar is weer van alles over te zeggen. Je kunt natuurlijk volledig op de bonnefooi gaan. Dan ga je niet voor de verschillende plekken maar meer voor de ultieme ervaring. Wil je toch wel het één en ander zien tijdens je “once in a lifetime” reis ? Dan kun je beter een auto huren en je vluchten tijdig boeken.
 • Wij hebben gekozen voor een tussenweg. Zelf onze route uitgestippeld en daarna de organisatie uit handen gegeven. Mora Travel heeft onze rondreis geregeld en dat is ons zeer goed bevallen. Je kunt bij Mora Travel een volledig verzorgde individuele rondreis laten regelen, maar ook alle maatwerk opties zijn mogelijk.
 • En dan: dan begint het pas. Check je paspoort (zes maanden geldig na terugkomst), regel je visum of doe dit pas op de luchthaven van Madagascar, dat is ook mogelijk. Kijk of je inentingen nodig hebt, en malaria profilax. Dit doe je via GGD reisvaccinaties.
Madagascar Taxi Brousse

Madagascar Isalo Park schattige Ringstaartmaki
Madagascar Isalo Park La Fenetre

Onze route: van Tulear naar Ranomafana

De klassieke rondreis Madagascar gaat van highlight naar highlight. Als je weinig tijd hebt, is deze route ideaal. Je reist van de hoofdstad Tana naar het strand bij Tulear of Ifaty in het zuidwesten. Wij doen het net even anders en vliegen direct door van Tana naar Tulear en beginnen daar met onze rondreis.

De eerste dag rijden wij van Tulear naar Isalo. Dit is een route van vier uur over een goede asfaltweg. Om niet het gevoel te hebben dat we op onze reisdagen alleen maar in de auto zitten, stoppen we onderweg bij mooie bezienswaardigheden. Het Zombitse is een leuk park om te bezoeken als tussenstop tussen Tulear en Isalo. Wandelingen van 1 tot 2 uur zijn mogelijk, en dat is net een mooie pauze in je reis. Het park is verrassend leuk met nachtlemuren, sportive lemuren en verraux sifaka’s die je zeker zult zien tijdens je wandeling. Ook staan er in dit park een paar prachtige Baobab bomen.

In Isalo slapen wij twee nachten in het mooie hotel Jardin du Roy voor 120 euro per nacht. Een goedkopere optie is de Isalo Ranch waar we heel veel goede verhalen over gehoord hebben. Voor 60 euro per nacht inclusief ontbijt.

De volgende dag maken we een prachtige hike van zes uur in het Isalo National Park.

De dag daarop gaan we op pad naar onze volgende bestemming. Een route van acht uur met een tussenstop in het Anjapark. Als je weinig tijd hebt is deze route prima in één dag te doen, inclusief de stop bij het Anjapark. Als je meer tijd hebt, meer wilt wandelen of meer cultuur wilt snuiven dan is het handiger om een extra stop in te lassen bij het Andringita gebergte (hiken) of bij Ambalavao (zebumarkt, zijde, papier)

Het Anja Reserve is een geweldige tussenstop. Het kleine parkje zit tjokvol met ringstaartmaki’s. Een wandeling van één tot anderhalf uur is voldoende om het hele park te zien. Bij de ingang zit een restaurantje zodat we met een goedgevulde maag weer op pad gaan.

Om half zes ’s avonds zijn we in Ranomafana waar we twee nachten logeren in de Setam Lodge. Een basic lodge zonder kraak of smaak, maar het schijnt in deze omgeving nog één van de luxe opties te zijn. Reken op ongeveer 50 euro per nacht.

We maken ’s avonds een nachttour en de volgende dag een dagwandeling in het Ranomafana National Park. Dit park is na de ontdekking van de golden bamboe lemuur, één van de drukste parken geworden. Wil je deze drukte ontlopen dan is het beter om een twee daagse tocht te boeken. De dagwandelingen zijn allemaal hetzelfde en beginnen bij de golden bamboe lemuur (men weet waar ze zich ophouden). Daarna ga je op zoek naar zoveel mogelijk andere lemuren. De wandelingen duren maximaal drie tot vier uur.

 

Madagascar Antsirabe handkar
Madagascar Lac Andraikiba vrouw doet de was
Madagascar Isalopark Red Fronted Bruine Lemuur

Onze route: van Ranamofana via Andasibe naar Tana

Wat een plaatsnamen hè? Moeilijk te onthouden ook. Weet iemand een ezelsbruggetje? En dan heet Tana eigenlijk ook nog Antananarivo.

De volgende dag hebben we een route van acht uur voor de boeg naar Antsirabe.  Tussendoor stoppen we om te lunchen in Ambositra. Deze plaats is ook leuk om een langere stop in te lassen. Onderweg zien we regelmatig een grote groep in het wit geklede mensen feestvieren. Het blijkt de Famadihana te zijn, het zgn. feest van het “wassen van de botten”. De doden worden uit hun tijdelijke graf gehaald en naar hun permanente graf gebracht. Deze –voor ons- lugubere manifestatie is in werkelijkheid een dansfestijn, voorzien van eten en (veel) drank. Toeristen zijn vaak welkom om deze bijzondere ceremonie bij te wonen. Vraag eventueel je gids om een uitnodiging.

In Antsirabe logeren we twee nachten in het heerlijke Couleur Café. De volgende dag maken we een leuke fietstocht in de omgeving. Een aanrader!

Van Antsirabe rijden we in acht uur naar Andasibe, in het oosten van Madagascar. Als tussenstop brengen we een bezoek aan Peyrieras Reserve. Dit is een klein dierenparkje met kameleons, gekko’s, slangen en ander klein grut. Het ziet er wat vervallen uit maar de rondleiding is de moeite waard. We slapen één nacht in de Eulophiella lodge. Een prachtige lodge maar helaas erg weinig bezocht. Dat snap ik ook wel een beetje want de lodge ligt 5 km. offroad van de doorgaande weg af, en dat betekent een half uur extra rijden.

De volgende dag bezoeken we Andasibe National Park. Wij maken een lange wandeling van zes uur. In Andasibe zien we de beroemde Indri Indri  Sifika met zijn kenmerkende geluid. En gelukkig laat ook de diadeem Sifaka zich zien.

’s Middags rijden we terug naar Tana, de hoofdstad. De reis naar Tana gaat redelijk voorspoedig maar wat we niet weten is dat Tana een totaal dichtgeslibte stad is. Dichtgeslibt met verkeer welteverstaan. Waar je ook vandaan komt, en waar je ook naar toe moet, als je langs Tana moet, dien je twee uur(minimaal) extra uit te trekken voor je reis. Wij komen pas ’s avonds om acht uur aan in ons hotel Au Bois Vert, bij de luchthaven, waar we een nachtje slapen, om de volgende dag door te vliegen naar het noorden.

 

Diadeem Sifaka
Madagascar Ankarana nachtlemuren
Madagascar kinderen

Onze route: het noorden en Nosy Be

In het begin van de middag landen wij in Diego Suarez. We hebben via Evasion sans Frontiére een reis van vier dagen/drie nachten geboekt. We rijden naar Joffreville waar we een nachtje slapen bij de nonnetjes in het klooster van Jean Baptiste.  De volgende dag gaan we een wandeling maken in het park Montaigne ‘Ambre en rijden van daaruit door naar Ankarana met een tussenstop bij de Red Tsingys. We zijn van ’s ochtends zeven tot ’s avonds zeven onder de pannen. In Ankarana maken we de volgende dag zowel ’s ochtends als ’s middags een lange wandeling. Eén van de hoogtepunten van onze reis. In deze post een uitgebreid verslag van deze trip.  Van Ankarana is het nog drie uur rijden naar Ankify waar we de boot nemen naar Nosy Be. In Nosy Be hebben we lekker vakantie gevierd. Zes dagen strand, zee, zon, walvissen, dolfijnen, duiken en nog veel meer heerlijks. Ons afgelegen resortje Anjiamarango is een topper. Meer informatie over ons verblijf in Nosy Be vind je hier.

Madagascar Ankarana
Madagascar Ankarana NP crowned lemur
Madagascar Red Tsingy

Nog tips?

Jazeker:

 • Manage je verwachtingen, lange trips over slechte wegen. Maar wel prachtige plaatjes onderweg. En bedenk: ‘de reis is belangrijker dan de bestemming.’
 • Maak keuzes en probeer niet teveel te zien en een te korte tijd. Wij verbleven best lang op Nosy Be, maar een beetje relaxen geeft wel een heel fijn vakantiegevoel en we hadden dat op dat moment best nodig.
 • Madagascar is een eiland, maar vergis je niet: het is groter dan Frankrijk
 • Leer Frans, of neem een woordenboek mee, of download google translate
 • Er is geen vertier, en dan ook echt helemaal niets. Je staat vroeg op en gaat vroeg naar bed. Hou je van kroegjes, uitgaan ed ? Zoek de kust op: Nosy Be, Ifaty. Of nog beter: ga niet naar Madagascar.
 • Neem een goed fototoestel mee: lemuren vertoeven vaak in de toppen van de bomen. Ver weg dus en moeilijk te zien. Je mobieltje voldoet niet vanwege inzoomen.
 • Bereid je reis goed voor, ik hou daarvan, maar in dit geval raad ik het echt iedereen aan.
 • Madagascar is voor gevorderden en zeker niet voor watjes.
 • Neem voldoende euro’s mee. Er zijn weinig ATM’s en bovendien kun je soms maar maximaal 50 euro tappen.
4 antwoorden
 1. karin Hageman
  karin Hageman zegt:

  bedankt voor dit uitgebreide reisverslag.Ook wij zijn op dit moment onze reis voor 2020 naar Madagascar aan het voorbereiden.
  Wat ik echter ondervind is dat de reisorganisatie nagenoeg overal tussen overnachting inboekt ondanks dat we hebben aangegeven dat een reis dag van 8 uur voor ons prima is.Dit lees ik ook steeds in u reisverslag.En hebben jullie extra nachten ingeboekt om zo geen vluchten te missen van bv Nosy Be terug naar de hoofdstad Tana?Wat was u vliegschema als ik vragen mag?Hartelijk dank

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Hallo Karin,
   Wij hebben ook reisdagen van 8 uur gehad. Soms tussendoor een overnachting geboekt, maar alleen omdat de overnachtingsplek een interessante plek was. Wel extra nachten om geen vluchten te missen. Madagaskar Airways is super onbetrouwbaar. Wijzigt dagelijks zijn vluchtschema’s of voegt bestemmingen op de dag van vertrek samen. Ik ben zelf een reisorganisator overigens.
   Mijn vluchtschema was bv. van Tana naar het zuiden op de dag van aankomst in Madagascar gewijzigd van 13.00 naar 06.00 uur.
   De vlucht naar Nosy Be was gewijzigd van 08.00 naar 11.00. De vlucht terug naar Tana was niet gewijzigd dus we hadden de terugvlucht naar nederland uiteindelijk wel kunnen halen. Maar andere mensen hadden een vluchtwijziging van maar liefst één hele dag.
   Probeer zo weinig mogelijk vluchten in je schema te zetten. Het liefst geen.
   Je mag me anders ook benaderen via mijn website Travelcounsellors.nl/marinka.vandijk of via mijn facebookpagina.
   Veel succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *