Kroatië: Split, Sibenik en Zadar

Autorondreis, route en tips

Kroatië Fort Klis
Inleiding
Ik voel me oud als ik per ongeluk voor de derde keer Joegoslavië zeg, terwijl ik Kroatië bedoel. En er klopt ook nog eens niks van want Kroatië is natuurlijk maar een klein stukje van het voormalige Joegoslavië. Ten noorden ervan ligt nog Slovenië, ten zuiden Montenegro en ten oosten Bosnië-Hercegovina, wat ik alleen maar ken van het Songfestival, en Servië, waar volgens mij, behalve de Serviërs nog nooit iemand geweest is.
Ik wist het allemaal niet, nooit geleerd op school, want toen bestond Joegoslavië nog. Kroatië is het best bedeeld, bijna 90% van alle kust behoort dat land toe. Kroatië is weer onderverdeeld in  Istrië, een groot schiereiland bedoeld voor Nederlanders met jonge kinderen, en noord en zuid Dalmatië. Wij zitten in de regio Split, dat is ergens tussen noord en zuid Dalmatië in.

Voorbereidingen

  • We vliegen met Transavia, van af Rotterdam. Een relaxed vliegveld en fijne vliegtijden. Ik heb de prijzen circa zes weken van te voren gecheckt en toen nog veel te duur. Het werd steeds goedkoper, ongeveer vier weken van tevoren geboekt. Bij Rotterdam kun je van tevoren een parkeerplekje reserveren voor 7 euro per dag. Voor 35 euro staan we nu in de parkeergarage van het Wings Hotel, naast de terminal. De vliegtijd naar Split is slechts twee uurtjes
  • Travel light. Voor een weekje kun je prima uit de voeten met alleen handbagage. Wel een tip: zorg dat je snel aan de gate staat. Als je wat later in het vliegtuig stapt, kan het zijn dat alle bagageruimte vol zit en moet je koffertje alsnog het ruim in. Wat je ook kunt doen: een zachte tas meenemen, die proppen ze vaak nog wel tussen de andere bagage in de rekken.
  • Huur een auto. Ik heb geen favoriete autoverhuurder. Misschien moet ik het afkloppen maar ik heb al overal en nergens een auto gehuurd en nog nooit problemen gehad. Wel een tip: koop altijd je eigen risico af. En vooruit, nog eentje, neem het bewijsje daarvan mee. Het komt nogal eens voor dat men aan de balie jou nogmaals een afkoopverzekering aansmeert, en voordat het het weet heb je dubbel betaald. Soms zie je grote verschillen in de huurprijzen. Dit heeft altijd te maken met de verzekering wél of niet inbegrepen. Sunny Cars bijvoorbeeld lijkt wat duurder maar in de prijs zit alles inbegrepen. Hoed je voor goedkope aanbieders. Inclusief alle extra’s ben je uiteindelijk vaak duurder uit.
  • Boek je Bed and Breakfast, hotelletje of resort. Of ga op de bonnefooi. Dat kan natuurlijk ook. In de steden hebben wij alle keren in de historische binnenstad geslapen. Dan ervaar je de stad ook zonder de toeristenmassa’s.  Via booking.com prima te regelen.
Kroatië Split viewpoint heuvel Marjan

Kroatië Split paleis van Diocletianus
Kroatië haven van Split

We starten in Split

Aangekomen in Split gaat alles in een poep en een scheet. Wat wel vreemd is, Kroatië hoort bij de euro, maar is een nietschengen land. Dus we moeten verplicht langs de marechaussee. Maar de telefoontarieven zijn wel gelijk als in Nederland, dus de data roaming kan aan. Maar dan wel weer een eigen munteenheid, de Kuna.  Een belangrijke vakantieapp is xe.com. Snel even het aantal eurootjes invoeren en je weet hoeveel Kuna’s je moet tappen op de luchthaven.

De luchthaven ligt een half uurtje rijden van de stad Split af. Het piepkleine stadje Trogir ligt ongeveer naast de luchthaven. Dus als je geen zin hebt in een drukke stad, dan is hier logeren een goede mogelijkheid. Trogir wordt midden op de dag overstroomd door toeristen, maar juist in de vroege morgen, of later op de middag moet het hier een paradijsje zijn.

Ons appartementje in Split piepklein maar schattig. De eigenaar is een jonge gast die per whatsapp al heeft laten weten welke adres wij in de navigatie moeten zetten, op die plek wacht hij ons op om ons naar een klein parkeerterreintje te begeleiden. We zitten in de binnenstad en dan is parkeren echt een lucky shot. Hij heeft de woning van zijn overleden vader opgeknapt en opgedeeld in twee kleine kamers. We zitten in een volksbuurtje en leunen tegen de historische binnenstad aan. Perfecte lokatie. Het is krakend schoon en alles wat je nodig hebt is aanwezig. Zelfs een piepkleine keuken waar je eventueel  je eigen ontbijtje in kunt bereiden. In de koelkast een fles water, een fles sap en chocola. Groot pluspunt: een kleine tuin, waar we ’s avonds met wijntje en een boekje kunnen zitten. Vijf minuten lopen van het centrum en toch rustig.

In de binnenstad verblijven is wel een grote meerwaarde. De drukte speelt zich voornamelijk overdag af. In het centrum kun je ’s ochtends vroeg nog in alle rust door de straatjes slenteren. En ’s avonds laat nog even lekker een ijsje halen of een cocktail drinken. Zonder alle dagjesmensen, bootgasten of mensen die in de grote hotels in de nabijheid van Split verblijven.

Over de stad Split heb ik deze blog geschreven.

Kroatië Trogir Kathedraal San Lorenzo
Kroatië Split historisch centum
Kroatië Fort Klis

Van Split gaan we door naar Sibenik

Op onze derde dag reizen we van Split naar Sibenik. Recht toe recht aan niet meer dan een uurtje tuffen. Alleen, wij nemen er de hele dag de tijd voor. Eerst bezoeken we het fort Klis, bekend van de Game of Thrones, waar we ons een dik uur vermaken met wandelen en mooie uitzichten. In deze blog lees je er meer over.

Daarna rijden we in no-time naar het plaatsje Trogir. Zoals ik al eerder schreef is dit een heel mooi, heel klein, maar ook megadruk plaatsje. Zeker als je er midden op de dag aankomt. Mijn tip is dan ook om hier een nachtje te slapen, zodat je Trogir in de stille ochtenduren kunt beleven.

Na onze lunch in Trogir rijden we verder naar Sibenik. Dit is ongeveer een half uurtje rijden. Wij nemen er wat langer de tijd voor, omdat de kronkelweg langs het water ons elke keer weer nieuwe, mooie, plaatjes voorschotelt.

In Sibenik parkeren wij bij de centrale parkeerplaats naast het historische centrum en lopen we van daaruit verder naar ons legendarische appartement Johnny’s Place.  Ondanks de beroerde naam is dit een geweldige beleving. Een vintage appartement met vele prachtige kamers, mooie uitzichten, een grote woonkamer, relax kamers, slaapkamers, romantische badkamer. Zeer eclectisch ingericht. Het is voor maximaal vijf personen. Ik heb het last minute met veel korting geboekt en ben daar heel erg blij om.

Ook de ligging is geweldig. We kijken uit op de Sint Jacob kathedraal en kunnen vanuit ons appartement ook de zee zien. De eigenaresse van het appartement, Marija, heeft verstand van inrichten. Ze komt soms ook een ontbijt maken zeggen de reviews, maar in ons geval biedt ze dat niet aan. Morgen is het zondag. Ze zal vast lekker uitslapen, of ze gaat naar de kerk.

Kroatië Sibenik Kathedraal viewpoint
Kroatië Sibenik kerkje
Kroatië Sibenik slaapkamer Johnny's Place

Van Sibenik naar Zadar 

Een late middagwandeling en een vroege ochtendwandeling is genoeg om Sibenik van top tot teen ‘out te checken’. Zij mijn blog hierover.

Aan het einde van de middag willen we de Krka watervallen bezoeken maar we hebben nog wat tijd over. We besluiten een wandeling te maken bij Sveti Ante. Een niet zo bekend wandelpad aan de overkant van het water bij Sibenik. Met de auto ben je er in tien minuten. In deze blog kun je er meer over lezen.

Daarna rijden we in vijftien minuten van Sveti Ante naar de Lozovac ingang van de Krka watervallen. Ook daar genieten we optimaal van een paar heerlijke uurtjes in het park. Een mooie wandeling over een aangelegd vlonderpad bovenin- en onderaan de watervallen. In deze blog vertel ik meer over dit fijne uitstapje.

Ook de rit van de watervallen naar de stad Zadar is kort. Een uurtje rijden, meer niet. Dat betekent dat je in het voorjaar tot sluitingstijd bij de watervallen kunt blijven, en dan toch nog tijd genoeg hebt om bij daglicht naar bijvoorbeeld Zadar te rijden. Maar Split kan ook heel goed hoor!

Kroatië Sibenik Sveti Ante kanaal
Krka Skradinski Buk zwemmen
Kroatië waterfall Krka

Van Zadar naar de luchthaven van Split

Omdat we laat vliegen (half negen) hebben we nog een hele dag de tijd voor dit mooie land. ’s Ochtends verkennen we een regenachtig Zadar. In de middag klaart het weer gelukkig helemaal op en beginnen we aan onze terugreis. Het is niet ver van Zadar naar de luchthaven Split, slechts twee uur rijden, dus we kunnen nog van alles doen onderweg. Uiteindelijk kiezen we voor het natuurgebied Vranska Jezero.

Vanaf Vranska Jezero nemen we zoveel mogelijk binnenwegen om het mooie verlaten gevoel van deze streek zoveel mogelijk vast te houden. Geen snelweg voor ons. We worden constant getrakteerd op de mooiste uitzichten. Wat een wereldkust heeft Kroatië toch. Precies op tijd komen we aan bij de luchthaven. De auto inleveren en snel boarden want ik heb natuurlijk al ingecheckt en we hebben geen ruimbagage mee. Om half acht zitten we aan een broodje kaas. Om half negen vliegen en om half elf landen in Rotterdam. Twintig minuten later alweer op weg naar huis.

 

Kroatië Zadar Sint Donatuskerk

Kroatië Zadar sunset
Kroatië Uitzicht Kornatie eilanden

Nog tips?

  • Bezoek de steden vroeg (vóór tien uur) of laat (na vijf uur).
  • Laat je verdwalen in de binnenstad van Split, Zadar en Sibenik. In Zadar kun je nog wel iets van een route volgen maar in de kronkelstraatjes van Split en Sibenik is dat veel lastiger. Het is ook niet nodig. De stadjes zijn klein en het centrum nóg kleiner, je komt, al slenterend, alles tegen.
  • Voor een echte ervaring verblijf je in het historische centrum. Zie onze slaapadresjes.
  • Parkeren kan lastig zijn, maar buiten het historische centrum is er altijd voldoende plek.
  • Ga lekker uitwaaien op een eiland. Kroatië heeft er nogal wat.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *