Nationaal park Krka in Kroatië

De watervallen van Krka zonder de mensenmassa’s

Kroatië Krka falls overview

Mooie wandeling langs de Krka watervallen in Kroatië

Inleiding
In Kroatië heb je twee bekende natuurfenomenen, die, als ik alle reisbloggers moet geloven, de strijd met elkaar moeten aangaan wie moeder mooiste is. Deze twee natuurplekken zijn de Plitvice meren en de Krka watervallen. De Plitvice meren liggen tussen Zadar en Zagreb in. De Krka watervallen liggen tussen Split en Zadar in. Wij hebben geen idee welk park mooier is. We kozen voor Krka omdat dat in de buurt lag. En, moeder mooiste of niet, het was een geweldige ervaring.

De Krka watervallen zonder de mensenmassa’s, hoe pak je dat aan?

Tsja, ik heb geen idee eigenlijk. Na alle horrorverhalen op Tripadvisor had ik mijn verwachtingen aardig bijgesteld. Ik kan alleen maar zeggen dat het me heel erg meegevallen is en dat er van drukte geen sprake was. Dus hier in het kort hoe wij het aanpakten, en dat pakte goed uit!  Geen mensenmassa’s gezien. Heerlijk gewandeld, ook rondom de bekendste waterval Skradinski Buk.

Vanuit Sibenik kun je de watervallen op twee manier bereiken. Via de snelweg naar Zagreb en dan de afslag Krka Skrabink pakken, dat is de hoofdroute, of via de doorgaande weg vanuit Sibenik naar Krka. Wij kiezen voor dat laatste en dan rijden we vervolgens niet door naar Skrabink maar stoppen we bij Lozovac Krka. Deze parkeerplaats is gratis en overweldigend groot. Denk aan de Efteling. Verder is er een hele kermis opgetuigd van pizza’s, fastfood, souvenirs enz.

Niet naar kijken, entree betalen en gewoon starten met de wandeling. Er rijdt een shuttlebus naar de watervallen maar wij kiezen ervoor om een achthonderd meter lang, dalend pad te nemen naar de watervallen.  Je eindigt op de parkeerplaats van de shuttlebus. Rechtsaf kun je een boottochtje boeken naar het klooster Visovac, linksaf de wandeling naar de watervallen van Skradinski Buk.
Wij gaan linksaf.

Kroatië viewpoint waterfalls

Kroatië Krka falls
Krka Skradinski Buk zwemmen

De watervallen van Skradinski Buk

We lopen de Skradinski  Buk trail. Dit is een houten vlonderpad over het water en door het prachtige park terwijl je overal de watervallen hoort ruisen. Vele kikkers en libellen en een prachtige begroeiing. Het pad is twee kilometer lang en is een feest om te belopen. Bij ons niks geen drukte. Tuurlijk, we waren niet de enigen, maar circa vier mensen voor je en ook achter je stoort totaal niet. Van filelopen is al helemaal geen sprake. Merendeels zijn we gewoon helemaal alleen. Mooie uitkijkjes, vergezichten, we genieten.

Ergens halverwege het pad kom je bij de Skradinski Buk, de grootste waterval van het park. Hier kun je vanaf juni zwemmen. Nu (in mei) niet, in verband met de hoge waterstand. Misschien dat het daarom ook minder druk is. Er poedelen wel wat mensen, maar je kunt niet echt in de buurt van de waterval komen. Ook hier valt de drukte alleszins mee. Het is dan wel inmiddels vier uur dus dat zal ook uitmaken. We genieten nog van een wijntje with a view en dan gaan we met de shuttle bus terug omhoog naar de parkeerplaats.

Kroatië Libelle
Kroatië Krka waterfalls frog
Kroatië Krka Skadinski Buk waterval

Het Krka Nationaal Park

Dat was natuurlijk wel een bliksembezoek. En dat verdient het Krka Nationaal Park eigenlijk niet. Het is een behoorlijk groot park waar de beroemde watervallen maar een klein onderdeel van uitmaken. Je kunt in het park eindeloos veel hikes maken, fietstochten, naar het klooster Visovac op het gelijknamige eiland, naar de watervallen van Roski slap, naar archeologische opgravingen en naar het Krka Monastery.  Wij hebben alleen de highlight, de waterval van Skradinski Buk bezocht. Als je via het wandelpad naar beneden loopt en de hele trail loopt, reken dan op een bezoek van ongeveer twee en een half uur.

Kroatië Krka falls
Kroatië wandelkaart Krka waterfall

Tips en trucs voor een bezoek aan de watervallen

  • ga in de maand mei. Mooi weer maar nog niet al te druk
  • ga aan het einde van de middag. Vanaf 16.00 uur is de entree goedkoper. Je hebt voldoende aan een bezoek van twee en een half uur, dus dan ben je om 18.30 weer terug bij je auto. Het wordt in mei pas om 21.00 uur donker, dus je hebt nog tijd genoeg om ergens naar toe te rijden.
  • neem de Lozovac ingang. Vanaf Sibenik is dit met de auto 15 kilometer. Parkeren is gratis en je hoeft niet met een bootje naar de waterval te varen. Dan kan natuurlijk best leuk zijn, maar je loopt ook de kans dat je moet wachten.
  • je kunt zelf wat eten en drinken meenemen, maar in het park is ook een restaurant.
  • de wandeling bestaat uit een achthonderd meter lang, dalend pad en vervolgens de Skradinski Buk trail van twee kilometer. De wandeling is makkelijk en voor iedereen met een normale conditie goed te doen.
  • meer weten ? npkrka.hr
  • Toegangsprijs is afhankelijk van het seizoen. Wij betaalden 110 kuna pp. (15 euro).
  • Wil je meer lezen over Sibenik? Kijk dan hier

 

Kroatië waterfall Krka
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *