Sibenik en Zadar

Twee prachtige juweeltjes langs de Kroatische kust

Kroatië Sibenik kerkje
Inleiding
Kroatië heeft een jaloersmakend lange kustlijn. Het ene na het andere idyllische kustplaatsje duikt op als je met de auto de kustweg neemt. Sommige plaatsen verdienen een langer verblijf. Omdat het centrum zo mooi is, maar ook omdat er in de omgeving leuke uitstapjes te maken zijn.  Sibenik en Zadar zijn twee van die plaatsen. Ze zijn heel verschillend maar daarom ook zo leuk om in allebei de stadjes een nachtje (of twee) te logeren.

Sibenik

Bij het binnenrijden van dit stadje zijn we bepaald niet onder de indruk. Na alle mooie idyllische kustplaatsjes onderweg hier naartoe is dit een gewone stad. Maar om de hoek van de parkeerplaats begint alle pracht en praal. Een autovrij historisch centrum met smalle straatjes en mooie pleintjes. Dit stadje wordt omringd door maar liefst vier forten. De belangrijkste bezienswaardigheid is de St. Jakob Kathedraal. Het hele centrum wordt aan elkaar geknoopt met trappetjes. Heel leuk voor ons, maar voor gehandicapten niet handig.  De eerste avond is er een festival gaande op het plein voor de kathedraal. De plaatselijke folkloregezelschappen uit de omgeving zijn hier verzameld en brengen vertier in de vorm van zang en dans. We dwalen wat door het stadje en belanden bij restaurant San Antonio. Rustig gelegen aan een geinig pleintje. De keuken is simpel maar lekker.

Na een hele goede nacht worden we wakker van klokgebeier. De dienst in de kathedraal staat op het punt om te beginnen. Ik ga broodjes halen en kom onderweg veel prachtig geklede kerkgangers tegen. Verder niemand op straat. Sibenik is van de locals op deze zondagochtend.

Daarna gaan we de stad nog wat verder ontdekken. Onder andere door te slenteren. In de boekjes staan wandelingen maar dat slaat in deze stadjes nergens op. Slenter gewoon wat en je komt echt alles tegen wat je wilt zien. En meer.

Wij slenteren langs een middeleeuws klooster met een middeleeuws aangelegde tuin vol met bijzondere kruiden. Op Tripadvisor wordt er behoorlijk hysterisch over gedaan, maar in werkelijkheid een piepklein tuintje. Stel je er niet teveel van voor. Gewoon leuk. Misschien bijzonder als je een echte tuinierder bent en allerlei oude rassen herkend.

Daarna gaan we naar het dichtstbijzijnde fort van Sibenik. De stad heeft vier forten. Dit is het St. Michael’s fort. Vanuit hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad, het water, de eilanden en nog verder.

We bekijken als laatste uitgebreid de Sint Jakob kathedraal van binnen. Daar, ondanks de rust in het centrum, toch weer de grote groepen japanners. Deze keer een groep van twintig en nog een groep van zeker vijftig man. Ik wil graag het doopvont bekijken maar het is er staande vol en ik moet het dus met een korte blik doen.

Kroatië Sibenik Kathedraal viewpoint

Kroatië Sibenik stad van trappetjes
Kroatië Sibenik volkszang

Uitstapjes vanuit Sibenik en Zadar

Het grote voordeel van Sibenik en Zadar is, behalve dat het hele mooi stadjes zijn, dat ze heel centraal liggen. Vanuit hier kun je een groot deel van Noord Dalmatië bezoeken. Je kunt uiteraard ook in één van beide stadjes verblijven. Sibenik en Zadar liggen maar een uurtje rijden van elkaar af.

Wat wij deden vanuit Sibenik: wij hebben ons beperkt tot twee activiteiten vanuit Sibenik. De ene is de wandelroute van Sveti Anti. Zie mijn wandelblog. De andere activiteit is een apart blog waard, namelijk het Nationaal Park Krka. Andere tips: met de Jadrolinija kun je heel eenvoudig naar een aantal eilanden voor de kust. Ga lekker een dagje luieren op het stadsstrand van Sibenik. Langs de kustroute liggen de mooie plaatsjes Vodice en Primostén, een bezoek waard.

Wat wij deden vanuit Zadar: op onze allerlaatste dag zijn we, op de terugweg naar de luchthaven Split, naar het meer van Vranska Jezero gegaan. Een fantastisch stukje natuur met een weergaloos uitzicht op de Kornatie eilanden. Zie mijn wandelblog. De Kornatie eilanden liggen dichtbij Zadar en kun je vanuit deze stad dan ook makkelijk bezoeken. Een andere bekende activiteit vanuit Zadar is het Nationaal Park Plitvice, dit park is te bereiken vanuit Zadar in ongeveer anderhalf uur.

Verder kun je vanuit Sibenik en Zadar natuurlijk ook allerlei zeiltochten maken, zowel met- als zonder kapitein.

Kroatië Uitzicht Kornatie eilanden
Kroatië viewpoint waterfalls
Kroatië Krka Skadinski Buk waterval

Zadar

In Zadar moet ik even landen. Zadar is de stad van de souvenirstalletjes. Letterlijk overal staan ze. Je struikelt er over, ook worden er veel tours ongevraagd aangeboden. Boottours, wandeltours, eilandtours. Het oude centrum is piepklein. Ons hotelletje grenst aan een kerk, en als we de hoek om lopen komen we gelijk bij een andere bekende kerk: De St. Donatus. Het Landmark van Zadar. Een mooie ronde sobere kerk, ernaast een klokkentoren en dat alles op een weids plein waar een romeins forum is opgegraven. Jammer dat dit alles enigszins detoneert met alle souvenirstalletjes..

We lopen over de Riva naar het zeeorgel, een uniek verschijnsel, een trappencomplex aan het water. Door de beweging van de zee, wordt lucht in pijpen gepompt, wat originele toonreeksen veroorzaakt. Mooie geluiden, soms net een melodie. Vooral bij zonsondergang, samen met de nabijgelegen zonnegroet, een mooie attractie. Waar uiteraard ook veel volk op af komt. De zonnegroet is een discovloer in de buitenlucht, na zonsondergang geeft de zonnegroet licht in de duisternis.Wij zitten hier met een aperol spritz en een biertje te genieten en mensen te kijken. We wachten tot net voor zonsondergang want het is inmiddels al acht uur geweest en we hebben honger gekregen.  We eten bij Famiglia, heerlijke starters en een lekkere pasta. Niet duur. Een aanrader.

Al vier dagen mazzel met het weer, een vijfde dag zit er helaas niet in. Het is donker en dreigend als we opstaan en binnen no time, onweert het en giet het van de regen. Jan doet wat centjes in de parkeerautomaat en komt met broodjes terug. We ontbijten met verse koffie en thee en de broodjes op onze kamer. We lezen een boekje en ik werk mijn reisdagboek bij. Maar ook hier gaat op dat na regen altijd zonneschijn volgt.

We bekijken nog even de laatste hoogtepunten van Zadar en eindigen op het plein van de vijf bronnen. Helemaal aan de oostkant van historisch Zadar ontdekken we een gezellig parkje waar het vooral ’s avonds goed toeven moet zijn.  Op het bekendste plein in Zadar: Narodni Trg worden de kussentjes weer op de terrasstoeltjes gelegd, en voordat we Zadar verlaten drinken we nog even een lekkere koffie. De binnenstad is autovrij, parkeren doe je aan de buitenzijde van het centrum voor 10 kuna 2 uur. Dat is 70 cent per uur. Zadar heeft geen smalle steegjes zoals Sibenik en Split. Het is een echte flaneerstad.

 

Kroatië Zadar Sint Donatuskerk
Kroatië Zadar stadstafereel
Kroatië Zadar sunset

Lekker slapen

Ons appartement in Sibenik

Wij logeren in het appartement van Marija, Johnnys Place. Ondanks de beroerde naam is dit een geweldige beleving. Een vintage appartement met vele prachtige kamers, mooie uitzichten, een grote woonkamer, relax kamers, verschillende slaapkamers en een romantische badkamer. Zeer eclectisch ingericht. Je kunt hier met maximaal vijf personen overnachten.. Ik heb het last minute met veel korting geboekt en ben daar heel erg blij om. Ook de ligging is geweldig. We kijken uit op de Sint Jacob kathedraal en kunnen vanuit ons appartement ook de zee zien. Marija heeft verstand van inrichten. Ze komt soms ook een ontbijt maken zeggen de reviews, maar in ons geval biedt ze dat niet aan. Morgen is het zondag dus ze zal vast lekker uitslapen, of naar de kerk gaan. Ik haal ’s ochtends zelf fruit en broodjes en we ontbijten in de romantische hangmatkamer met uitzicht op de kathedraal, op de zee en de omliggende eilanden. Hoe mooi is dat.

Op appartement in Zadar: Bura I Jugo

Over de snelweg zijn we in een wip in Zadar. Zadar heeft een old town op een schiereiland. Ook hier verblijven we in de old town. Het appartement is het toppunt van luxe maar zeer standaard. Het is een wat groezelige portiekflat waarvan de eigenaar zijn gedeelte heeft verbouwd tot twee zeer luxe hotelkamers. Al draagt een aap een gouden ring, ….

Maar niet zeuren, de hotelkamer is van alle gemakken voorzien. Koffie thee, zitje, luxe bed en luxe badkamer, maar had in elke stad in de wereld kunnen staan. Wel betaalbaar.

Kroatië Sibenik slaapkamer Johnny's Place
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *