Ontdek de stad Split

Unesco Werelderfgoed, het fort Klis, uitje naar Brac, Trogir

Kroatië haven van Split
Inleiding
Split is de één na grootste stad van Kroatië met 220.000 inwoners,  maar voelt als een dorp. Dat komt omdat wij in een knus appartementje in het centrum zitten en van alle buitenwijken gelukkig geen weet hebben. Wij zien alleen maar het historische centrum (Werelderfgoed), de Riva (boulevard aan zee) en de heuvel Marjan, en dat alles is op een zeer comfortabele loopafstand. Natuurlijk is er veel meer te zien en te doen in de omgeving van Split. Een dagje naar het eiland Brac, een prachtige wandeling naar het fort in Klis wat model gestaan heeft voor Mereen in Game of Thrones. En vlakbij Split ligt het stadje Trogir wat één en al picture perfect is.

De historische stad Split

We beginnen met het outchecken van het centrum. De straatjes zijn van marmer en smaller dan smal. Het is er heeeeel druk. Het seizoen is net begonnen maar tjsonge jonge, wat een mensen zeg.

Sluip door kruip door komen we aan bij de boulevard, de Riva. Van daaruit lopen we naar de heuvel Marjan, en dat alles in een minuut of tien. We hebben een kaart meegekregen van Split, wat heel handig is. Op de heuvel, bij een uitkijkpunt ligt een cafeetje, Vidilica, waar we proosten op onze vakantie met een biertje en een aperol spritz in de avondzon.

Dan gaan we naar het hoogtepunt van Split, het paleis van Diocletianus. De buitenmuren van het complex zijn op sommige plekken nog in tact. Vooral de klokkentoren en de kathedraal zijn heel imposant. Vanaf de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad, hebben wij ons laten vertellen. Wij doen dit morgenochtend vroeg. Dan is het nog niet te warm en te druk. Het binnenste van het paleiscomplex is nu een binnenstad in de binnenstad. Met nog smallere straatjes en nog mooiere pleintjes. Veel restaurantjes, mooi nachtleven met hippe cocktailbars. Aan vier zijden een prachtige oude poort. We slenteren wat rond en eten overheerlijk bij Portofino, op één van die mooie pleintjes.

’s Ochtends al om half negen op pad en dat is maar goed ook. Na negen uur is de binnenstad alweer smoordruk, nu nog lekker rustig. Elke dag meert er een nieuwe cruiseboot aan en die mensen willen natuurlijk ook wat van de stad zien. De smalle straatjes geven zo ’s ochtends vroeg weer een hele andere kijk. We beklimmen de klokkentoren. En we gaan naar de Jupiter tempel, ook in het paleiscomplex. Daarna ontbijten aan de Riva waar we het stadsgeweld aan ons voorbij zien gaan.

Even buiten het paleiscomplex ligt de vismarkt. Leuk om even langs te lopen en te zien hoe de vis gepreprareerd wordt. We zoeken nog even verkoeling in een klein parkje, net buiten de grenzen van de binnenstad en daarna gaan we via de hoofdpoort weer de stad in, waar we nog een mooi kapelletje bezoeken.

Onze laatste ochtend in Split. Het voelt al helemaal als eigen. Echt, het is misschien een grote stad, maar nogmaals, het voelt als een klein dorpje. We ontbijten met jus, koffie en broodjes in ons eigen mini tuintje. Daarna nog één keer Split in. Het is na tien uur en eigenlijk niet meer te doen. Wat een mensen. Iedereen perst zich door de kleine, smalle straatjes en het is file lopen geblazen. De Kathedraal is topdruk met grote groepen vooral Japanners. Op het plein ervoor idem dito. Van de nood een deugd maken, koffie bestellen en vooral maar kijken naar die gekte is dan het devies. We lopen nog een laatste keer over de Riva en gaan sluip door kruip door weer terug naar ons appartement waar we onze spullen pakken.

Kroatië Split paleis van Diocletianus

Kroatië Split historisch centum
Kroatië Split viewpoint heuvel Marjan

Een uitstapje naar het eiland Brac

Op onze tweede dag in Split besluiten we om met de auto en de ferry naar het eiland Brac te gaan. Het is hooguit vijf minuten rijden van ons appartement naar de ferryhaven. De haven is groot en onoverzichtelijk. We moeten doorrijden tot het allerlaatste ferry opstelterrein. Daar is ook een terminal waar je kaartjes kunt kopen. Een auto en twee personen enkele reis is 144 Kuna (ongeveer 20 euro). We kunnen gelijk oprijden. Wel enige stuurmanskunst vereist want in alle hoeken en gaten proppen ze auto’s. Ik vind het, als eilandmeisje, altijd weer fijn met de boot.

De boottocht duurt een uurtje en om twaalf uur zijn we in Supetar, een stadje op het eiland Brac. We rijden direct naar het plaatsje Bol, aan de andere kant van het eiland. Ons einddoel is het strand Zlatni Rat. Kroatië heeft geen zandstranden, alleen stranden met hele grove, grote kiezels. Hierbij heeft Zlatni Rat, met fijne kiezels in plaats van grote, de beste papieren, maar in Nederland zou dit strand er toch maar bekaaid vanaf komen. Ik ben in ieder geval wel wat beters gewend. Maar eerlijk is eerlijk, als je vanaf de bergen naar beneden rijdt en het strand in de verte ziet liggen, heeft het toch wel iets.

Het is nog lang geen hoogseizoen en daarom ook erg rustig op het strand. We eten een sandwich met een wijntje en vangen de reis terug aan. Het regent zowaar vijf minuten. We stoppen nog bij een piepklein plaatsje met een mooi kerkje en maken nog een kleine wandeling ergens halverwege en dan zijn we om vijf uur weer terug in Supetar, waar we nog een uurtje moeten wachten. Supetar is een klein havenplaatsje waar we wat rondslenteren en een kop koffie nemen en een ijsje. Om zeven uur zijn we weer terug in Spit.

Kroatië Brac Zlatni Rat
Kroatie Ferry naar Brac
Kroatië Brac viewpoint

Klis

Wij zijn geen Game of Thrones fans maar voor hen die dat wel zijn, zijn er vele Game of Thrones locaties hier in Kroatië. Je kunt zelfs een hele dagtour maken langs al deze plekjes. Wij bezoeken er eentje, Klis, vlakbij Split, op maar een kwartiertje rijden afstand. Het fort van Klis ligt hoog op een rots en is heel groot. Door de foto’s denk je misschien ergens in the middle of knowhere te zijn, maar helaas is dat niet het geval. Klis is druk bezocht, omgeven door wegen en dus ook autogeluiden. Maar toch, heel mooi. We zijn er ruim een uur.

Trogir

We zijn op weg naar Sibenik en willen lunchen en wandelen in Trogir. Niet doen, weet ik nu. Wat een gekte. Hier is Split een gezapig plaatsje bij. Ook hier voornamelijk grote groepen. Enorme tourbussen staan geparkeerd op het parkeerterrein en talloze feestboten aangemeerd aan de kade. Je struikelt over de vele mensen. Het is niet leuk meer. Wat jammer is, want Trogir is een prachtig plaatsje. Na vier uur is er geen kip meer, horen we van locals. Maar ja, dan zijn de kerken en de mooie kathedraal ook dicht. Mijn tip, blijf er een nachtje slapen en bezoek Trogir in de vroege ochtend. Wij lunchen er bij een matig restaurantje en gaan dan weer op pad. Het is inmiddels ook al half vier. Wij rijden niet over de snelweg maar langs de kustweg naar Sibenik en dat is één en al oh en ah, wat is het prachtig hier.

Kroatië viewpoint fort Klis
Kroatië Fort Klis
Kroatië Trogir

Lekker eten, lekker slapen

Ons appartement

Is piepklein maar schattig. De eigenaar is een jonge gast die per whatsapp al heeft laten weten welk adres wij in de navigatie moeten zetten, op die plek wacht hij ons op om ons naar een klein parkeerterreintje te begeleiden. We zitten in de binnenstad en dan is parkeren echt een lucky shot.

Hij heeft de woning van zijn overleden vader opgeknapt en opgedeeld in twee kleine kamers. We zitten in een volksbuurtje en leunen tegen de historische binnenstad aan. Perfecte lokatie.

Het is krakend schoon, en alles wat je nodig hebt is aanwezig. Zelfs een piepklein keukentje waar je eventueel je eigen ontbijtje in kunt bereiden. In de koelkast een fles water, een fles sap en chocola. Twee minpunten: het ligt aan de straat, midden in de nacht gelukkig geen overlast, alleen ‘s  avonds laat wel. Punt twee: de kamer is heel licht en maar moeilijk te verduisteren. Groot pluspunt, een kleine tuin. Waar we ’s avonds nog even met een wijntje en een boekje kunnen zitten. Een ander pluspunt: vijf minuten lopen van het centrum en toch rustig.

In de binnenstad verblijven heeft een grote meerwaarde. De drukte speelt zich voornamelijk overdag af. In het centrum kun je ’s ochtends vroeg nog in alle rust door de straatjes slenteren. En ’s avonds laat nog even lekker een ijsje halen of een cocktail drinken. Zonder alle dagjesmensen, cruisegasten of mensen die in de grote hotels in de nabijheid van Split verblijven.

Hier is een link naar ons appartement: New Rustic Apartments Tonko

Lekker eten in Split

Wij zijn geen foodies, maar rennen ook niet gelijk naar de dichtstbijzijnde pizzeria. We houden van een fijne sfeer en lekker eten. Ik heb tripadvisor als app op mijn telefoon. Ik toets op restaurants in de buurt en klik dan op de kaart. In een oogwenk zie je alle restaurantjes tot pakweg 300 meter afstand, inclusief rating en reviews. Makkelijk toch.

Zo zijn we op de eerste dag beland in Portofino, een heerlijk restaurantje in het paleizencomplex van Diocletianus en op de tweede dag in restaurant Galerija, wat ook een aanrader is.

Kroatië Split restaurant Galerija
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *