Betekenisvol en duurzaam reizen kan op veel manieren

Myanmar Mandalay lokale bewoner

Inleiding

Een goede manier van reizen hoeft weinig moeite te kosten. Het betekent echt niet dat je de hele zijderoute op een fiets moet afleggen, of dat je een jarenlange voettocht gaat maken van Noord- naar Zuid Afrika om aandacht te genereren voor de Bosjesmannen. Er ligt, tussen een all inclusive in Turkijke of een jarenlange voettocht, nog een wereld aan mogelijkheden.
Hoe doe je dat?  Betekenisvol reizen op een eenvoudige manier? Dat lees je in deze blog.

Laat je leiden door de lokale bevolking

Wij laten ons ter plaatse vaak gidsen door een local. Dan weten we dat we te maken hebben met een echte kenner en bovendien weten we dat onze duurverdiende centjes niet terechtkomen bij de grote buitenlandse organisaties. En het is ook nog een keer stukken goedkoper.

In maart ga ik 17 dagen naar Nepal met mijn twee nichten. Wij laten ons deze hele vakantie leiden door een Nepali.  Via facebook hebben we iemand gevonden die ons vijf dagen in de buurt van het Annapurna Circuit, in het noorden van Nepal, gaat rondleiden. Vijf dagen wandelen en slapen in homestays.

Ik tel de dagen al af maar het is helaas nog niet zover. Zo’n zin in!

Sri Lanka Tamarind Garden

Sri Lanka Kookcursus
Sri Lanka Vegetarische Curry

Reis buiten de gebaande paden

Je hoeft niet naar Kirgizië of Afghanistan om de gebaande paden te ontwijken. Door highligths te vermijden kom je al een heel eind. Weg van de massa, soms al letterlijk om de hoek van het gebaande pad, ligt het onverwachte.

Onze laatste reis ging naar Noordwest Amerika. Het is geweldig om oog in oog te staan met de geisers in het Yellowstone National Park. Maar toch, als ik op een regenachtige dinsdagmiddag terugdenk aan onze  reis, is het eerste wat in me opkomt: rijden ‘in the great wide open’ terwijl de zon opkomt, een koffie in de hand, muziekje op de achtergrond, Rockie Mountains aan de rechterhand en een bizarre leegte voor ons, waardoorheen zich een kaarsrechte weg snijdt. Wie doet ons wat?

Myanmar trekking ossenkar
Oregon roadtrip
Madagascar kinderen madalief

Bezoek de gebaande paden, maar dan anders

Want ja, iedereen kan wel iets anders beweren, maar de meesten van ons willen toch ook de highlights  bezoeken. Wat hartstikke logisch is. Al is het maar om niet achteraf te moeten horen: “Waaat, je bent in Berlijn geweest  maar je hebt de muur niet bezocht? Maar dat is nou juist dé highlight van Berlijn!”. Afvinken en dóór. Maar toch, ook het bezoeken van gebaande paden kan op een betekenisvollere manier.

In Split, een werelderfgoedstad in Kroatië, logeerden we in de historische binnenstad in een piepklein appartementje. Twee vliegen in één klap. We sliepen tussen de locals en hadden vóór tien uur ’s ochtends en na zes uur ’s middags de stad voor onszelf. Dat was voor ons het moment om de highlights te bezoeken. Ook toen waren we niet de enigen maar het was toch een oase van rust vergeleken met de toeristengekte overdag. In Matera in Italië hebben we dezelfde truc toegepast. Ook hier hebben we geen last gehad van mensenmassa’s.

Italië Matera straatbeeld
Madagascar slapen bij de locals

Do as the locals do

In Madagascar vind ik mezelf heel avontuurlijk als ik slaap in een homestay, gerund door een lieve  gastvrije Malagassische familie. En koken dat ze kunnen! We worden hier echt in de watten gelegd, ook al slapen we in een verschrikkelijk bed, hangt er een muskietennet dat niet past, zoemen daarom de muggen en vliegen om mijn hoofd en ronkt er de hele avond een keiharde generator naast mijn oor. Het is bepaald niet de beste nacht uit mijn leven.

Een paar dagen later spreek ik een paar fitte avontuurlijke fietsers en dan blijkt mijn zogenaamde avontuurlijke inborst in het niet te vallen bij wat zij doen: zij slapen bij de mensen thuis in onontdekte gebieden, vaak zonder water en zonder electriciteit. En weet je wat zij zeiden? Zij vonden dat ze nog in weelde hadden geslapen in vergelijking met weer anderen die nóg avontuurlijker waren en nóg meer ontberingen hadden getrotseerd.

Waarom bieden we tegen elkaar op? En waarom voel ik me ineens minder avontuurlijk omdat ik twee bovenstaande voorbeelden nooit ga doen?  Doe gewoon wat bij je past. Met respect voor de natuur en de bewoners.  Boek een eerlijke overnachtingsplaats bij lokale mensen en je kunt met een gerust –al dan niet avontuurlijk hart- je ogen dicht doen.

Ecuador do as the locals do
Ecuador straatbeeld Guamote

Nog meer voorbeelden van betekenisvol en duurzaam reizen

 • Vermijd dieronvriendelijke praktijken zoals knuffelen met leeuwen of wandelen met luipaardwelpen.
 • Gebruik je eigen waterfles. Er zijn steeds meer plekken op de wereld waar je je eigen waterfles kunt bijvullen.
 • Eet zoveel mogelijk lokaal. En zoveel mogelijk vegetarisch.
 • Een leuke excursie maken ? Kies dan voor een duurzame variant. Ga fietsen in plaats van quadrijden bijvoorbeeld.
 • Meer weten over betekenisvol reizen? Neem eens een kijkje op de site van Tessa Aandestegge. Zij is een zeer bekende trendwatcher op reisgebied.
Johannesburg fietsen

Do as the locals do
2 antwoorden
 1. Henny
  Henny zegt:

  Goeie tips Marinka! En ik ben ook benieuwd hoe jullie het in Nepal gaan vinden. Wij zijn in Jakarta met een local meegewerkt. Heel indrukwekkende ervaring was dat

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Ik ben ook heel benieuwd naar Nepal. Alleen al van de voorbereidingen krijg ik zoveel energie! We gaan ook een bezoek brengen aan het weeshuis van mijn Oom Jan van Dijk. Deze zomer gaan we naar Zimbabwe, we gaan daar meewerken oa met een anti-poachings organisatie.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *