Betekenisvol reizen in Madagascar

Betekenisvol reizen en duurzaam logeren bij Residence Madalief

Madagascar Remi Residence Madalief

Inleiding

Bij elke verre reis die we maken willen we iets terug doen voor de bevolking. We maken gebruik van hun gastvrijheid, we laten een fikse CO2 voetafdruk achter, en brengen een zak met geld mee, en ja, daar mag de plaatselijke bevolking, vaak straatarm, best van mee profiteren.
In Madagascar hebben we de stichting Madalief opgezocht. Als je hier niet zo van bent, maar wél iets betekenisvols wilt doen, kun je logeren bij Residence Madalief. Door daar te slapen, zorg je ervoor dat er geld in het laatje komt en dat er vele mooie projecten gefinancierd kunnen worden. Welke, dat lees je hieronder.

Stichting Madalief

De drijvende kracht achter de stichting Madalief is Remi Doomernik, tevens de gastvrouw van Residence Madalief. Zij kwam in contact met Madagascar door haar jaren als reisleidster.

Ze sloot zich aan bij een bestaande stichting en ze bouwden samen een weeshuis. Al gauw breidden de activiteiten zich uit naar samenwerking met de wijk waar het weeshuis gevestigd is. De Nederlandse stichting bouwde meerdere huizen voor de opvang van alleenstaande moeders, realiseerde twee extra schoolgebouwen voor de openbare school in de wijk, renoveerde een kleine tiental huizen van alleenstaande moeders, hielp met de bouw van wc’s en keukens in de wijk en bij de school.

In 2007 werd besloten om een nieuwe naam voor de stichting te kiezen. Gekozen werd voor de naam Madalief, geboren uit liefde voor de kinderen van Madagaskar.

Het doel is: het verwerven van fondsen om de kansarme kinderen in Madagascar een betere toekomst te bieden.

Madagascar kinderen madalief

Residence Madalief

Zo’n zeven kilometer ten zuiden van het stadje Antsirabe op de hoogvlakten van Madagaskar, ligt in een bosachtig gebied Residence ‘Madalief’. Een prachtig duurzaam hotel, met 13 kamers, een speeltuin en slaapzalen voor groepen kinderen.

Een mooie overnachtingsplek tijdens je rondreis door Madagascar. Dichtbij Antsirabe, maar ver van de drukte. In plaats van verkeerslawaai ben je hier midden in de natuur, en hoor je enkel het geluid van vogels.

Residence Madalief is ontstaan vanuit het idee om werkgelegenheid en werkervaringsplekken te creëren voor jongeren uit het stadje Ambositra, waar Madalief sinds 2002 een opvanghuis heeft. Gekozen is om het Residence in Antsirabe te bouwen vanwege de gunstige ligging op de toeristenroute naar het zuiden; in Antsirabe overnachten meer toeristen dan in Ambositra.

Er zijn dertien mooie, geriefelijke kamers die te huur zijn voor ca. 30 euro per nacht. Alle winst komt direct ten goede aan de vele projecten die de stichting inmiddels gerealiseerd heeft.

Madagascar Antsirabe Residence Madalief

Projecten van de stichting Madalief

De stichting heeft inmiddels meerdere huizen gebouwd voor de opvang van straatkinderen en alleenstaande moeders.

Ook ondersteunt de stichting een aantal openbare basisscholen in de buurt, door het aanschaffen van lesmateriaal, het betalen van inschrijfgeld voor de allerarmste kinderen, en door het geven van een kleine maandelijkse vergoeding aan de leerkracht.

Verder heeft de stichting diverse scholen opgeknapt, openbare wc’s en keukens in de wijk gebouwd.

Een andere project, maar wel met hetzelfde doel,  is het verstrekken van maaltijden op de scholen. Ook is er in het residence een ontbijtkantine waar de kinderen van de dichtstbijzijnde school kunnen ontbijten. Een goede start van de schooldag levert vaak ook betere resultaten op bij de kinderen.

Madagascar fietstocht ossenkar

Activiteiten

In en om Antsirabe is er van alles te doen. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen met een vrijwilligersproject, maar ook gewoon lekker vakantievieren en een mooie wandeltocht of fietstocht maken. Kijk maar eens op mijn fietsblog.

Als je bij een reisorganisatie boekt kun je daar vragen of ze een overnachting voor je kunnen regelen bij Residence Madalief.

Je kunt ook je reis helemaal laten samenstellen door de eigenaresse van Residence Madalief: Remi Doomernik.

 

Meer weten?

Heb je nou geen reisplannen voor Madagascar of wil je liever in het centrum van Antisirabe slapen in plaats van daarbuiten, dan kun je de stichting natuurlijk ook met klinkende munt steunen.

Zie onderstaand rekeningnummer ten name van Stichting Madalief.

IBAN: NL 87ING B0009 269 326: BIC code: INGBNL2A

Of stuur een mailtje naar de stichting voor meer informatie. remi.madagaskar@gmail.com

 

Madagascar Lac Andraikiba sfeerbeeld
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *