Italië Puglia

De verrassende stad Bari

Italië Bari boulevard

Inleiding

Tsja, Bari, het is dat je er aankomt met het vliegtuig, maar verder heeft niemand er iets mee. De meesten mensen vluchten na de landing zo snel mogelijk in de auto of de trein richting andere mooie plekken in Puglia. En, eerlijk is eerlijk, die zijn er volop. Bari is niet moeders mooiste en wordt vaak vergeten in een rondreis en dat is jammer. Want Bari is een heerlijke stad, waar het echte Italiaanse leven zich voor je ogen afspeelt. Hier wordt verse pasta gemaakt op straat, is Sinterklaas patroonheilige en kun je shoppen tot je een ons weegt.

Het dagelijkse leven in Bari

De stad komt ’s ochtends langzaam tot leven. Het mooie Piazza Giuseppe Garibaldi is een groene oase in het centrum van de stad. Makkelijk te vinden door het simpele stratenpatroon van Bari. Hier slenteren we langzaam langs de oeroude bomen en grinniken om de bejaarde mannetjes die op elke hoek van het park een kaartplekje veroverd hebben. Kaarten is hier een echte ochtendtraditie van de plaatselijke (mannelijke) bewoners van Bari, de Baresi. ’s Middags is er geen manneke meer te bekennen en wordt de plek ingenomen door hun roddelende echtgenoten.

In de oude stad zijn overal langs de kleine kronkelpaadjes heiligenbeelden te vinden, gewoon pal naast de vele groentekraampjes.  De was wappert op de binnenplaatsen, op elke hoek van de straat een kapper en een ijssalon (mmmm, lekker). Gordijnen wapperen wat in het zwoele briesje, kleine kraampjes met orechiette staan al uitgestald te drogen. Deze kleine oorvormige pastaschelpjes zijn vanochtend vers gemaakt door de vrouwen van Bari.

Italië Bari straatbeeld
Italië Puglia Bari groentenkraam
Italië Puglia Bari straatleven

De botten van Sinterklaas liggen in Bari

Op 6 december van het jaar 324 stierf de alom geliefde bisschop Nicolaas in het stadje Myra, in het tegenwoordige Turkije. Later werd deze bisschop heilig verklaard. Ook is hij onze eigenste ‘goed heiligman’ die jaarlijks op 5 december met zijn schimmel over de daken galoppeert. De beste man komt dus helemaal niet uit Spanje maar uit Turkije. Maar liefst 800 jaar na zijn dood, in 1087, zijn de botten van Sinterklaas door een groepje handelaren uit Bari hoogstpersoonlijk uit Myra gestolen en naar Bari gebracht. Voor die gelegenheid is er een hele nieuwe kathedraal gebouwd. De Basilica San Nicola. Het is een hele interessante kathedraal die ook zonder botten zeker het bezichtigen waard is. Het eerste wat opvalt als je de kerk binnenstapt, is een levensgroot beeld van Sint Nicolaas met jawel: een donkere huidskleur. De heilige Sinterklaas is dus gewoon donker getint. Pas later wordt zijn beeltenis aangepast aan het blanke westerse perspectief. Ik zeg: een zwarte Sinterklaas it is, en we hebben geen jaarlijkse discussies meer.

Jaarlijks op 8 mei is het feest in Bari en wordt het feit dat San Nicola in Bari zijn rustplaats heeft gevonden groots gevierd. Het standbeeld wordt uit de kerk gehaald en onder luid gejuich door al zijn volgelingen door de stad gedragen.

Onder de kerk bevindt zich de crypte met daarin de tombe van San Nicola. Het graf is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord voor orthodoxe christenen uit Rusland. Wij waren er tijdens een dienst en het was heel bijzonder om dit bij te wonen. De hele dag door is het in de crypte een komen en gaan van religieuze Russen.

Italië Puglia San Nicola di Bari
Italië Bari Basilica San Nicola

Maak een mooie wandeling door Bari

Natuurlijk heeft ook Bari een oud centrum ‘Bari Vecchia’, en het is zeker de moeite waard om hier een beetje rond te dwalen. Wij zijn vanaf het Garibaldi park ‘Bari Vecchia’ ingelopen en zo kom je vanzelf uit bij het oude middeleeuwse ‘Castelo Svevo’. Na een bezoek aan dit castello zijn we de wijk verder ingelopen en kwamen we uit bij de Cattedrale di San Sabino en de naastgelegen klokkentoren.

Steeds kruipdoor, sluipdoor in de nauwe straatjes van het oude Bari, waar er altijd wel wat gebeurt.

Na de Basilica di San Nicola (die van Sinterklaas) staan we ineens aan het water en lopen we verder de zogenaamde Lungomare af die zich helemaal naar het zuiden uitstrekt. De Lungomare is een kilometerslange promenade langs het water.

We komen langs de drukke vissershaven, waar het een feest is van mooie vissersbootjes en verse vis, die ter plekke verhandeld wordt.

Daarna wordt het rustiger langs de Lungomare en lopen we langzaam Bari uit.  Hoe minder Bari, hoe meer strand en dat is waar we net even behoefte aan hebben eind oktober. Bij ons gaan de winterschoenen aan maar hier kun je nog rustig op je teenslippertjes uit de voeten.

Als we aan het einde van de dag naar ons Bed and Breakfast lopen komen we langs een waar shopwalhalla. Alle grote modehuizen zijn in Bari vertegenwoordigd.

Italë Puglia Bari Lungomare

Slapen en eten in Bari

Je schijnt in Bari heerlijk te kunnen eten. Wij hebben voornamelijk genoten van streetfood.

Op elke hoek van de straat in ‘Bari Vecchia’ vind je wel een bakkertje waar je voor weinig een heerlijke verse foccacia kunt kopen. Bij elk simpel restaurantje is de Orecchiette, de oorvormige pasta te krijgen. Wil je echt een streekgerecht proeven? Bestel dan Orecchiette met Raapstelen.

Oh, en vergeet niet een ijsje te kopen bij de vele ijssalonnetjes in de oude stad.

We hebben geslapen bij Bed and Breakfast Oz en dat is een echte aanrader. Het ligt op loopafstand van de oude stad maar lonkt van buiten niet echt helaas. Eenmaal binnen is het echter genieten.

De kamer is luxe en ruim en de badkamer is hotelwaardig. De twee grote troeven van deze B&B zijn echter het schattige dakterras waar het ontbijt wordt geserveerd, en de vriendelijke eigenaar Pietro, die geen woord Engels spreekt maar zich desondanks prima weet te redden met gebarentaal. En wij gebaren – bij gebrek een Italiaans- net zo uitgebreid terug. Voor al dat moois betaal je slechts 75 euro per nacht, een koopje.

Auto parkeren doe je in de dichtstbijzijnde garage voor 15 euro per dag.

Meer lezen over onze rondreis door Puglia? Klik op deze pagina.

 

Italië Bari Bed and Breakfast Oz
Italië Puglia Bari eind oktober
Italië Puglia Bari Haven
2 antwoorden
 1. Elva Usher
  Elva Usher zegt:

  Hallo

  u heeft een mooie winkel en ik koop ook regelmatig wat bij u
  Maar ik heb een vraag, ik zie veel in deze webshop http: // bit. ly / Cheaperitem7 die u ook verkoopt in uw winkel.
  maar daar items zijn 59% goedkoper, nou mijn vraag is wat het verschil is tussen u winkel en die van hun,
  is het de kwaliteit of iets anders, ik hoop dat je mijn vraag kunt beantwoorden

  Met vriendelijke groeten
  Natasja Bomenwij

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *