Madagascar
Wandelen in een Amerikaanse Roadmovie in het Isalo Park
Onze wandeling in het Isalo National Park in het zuiden van Madagascar was letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van onze reis. Je leest er van tevoren van alles over, maar hoe gaat het nou in het echt, zo’n wandeling? Lees verder hoe wij het aangepakt hebben.
Hoe kom je er?
Bijna altijd maakt Isalo Park deel uit van een klassieke autorondreis en zul je als vanzelfsprekend stoppen bij het dorpje Ranohira, waar je een gids kunt oppikken. Uiteraard kun je er ook met het openbaar vervoer komen of met je eigen gehuurde auto. Wij begonnen onze reis in Tulear, in het zuidwesten van Madagascar. Van daaruit is het nog circa vier uur rijden naar Ranohira. Vanaf Ranohira stapt de gids bij je in de auto en is het nog zo’n tien minuten rijden naar het beginpunt. De wandeling eindigt ergens anders en daar zal iemand je weer opwachten om je terug te brengen naar Ranohira.
Onze wandeling
In het dorpje Ranohira bevindt zich het visitor center van het Nationale Park Isalo en ertegenover is het kantoor van de gidsen. Al deze gidsen zijn beëdigd en spreken redelijk tot goed Engels. In het visitor center boek je je wandeling naar keuze en betaal je voor het park en de gids. Bij sommige georganiseerde reizen zit de entree van het park al in de reissom, maar je moet voor de gids altijd ter plekke betalen. Je weet immers niet, welke wandeling je uitkiest. Verder verwacht de gids achteraf een fijne tip. Uiteraard alleen als je tevreden bent. Reken op ca. 50.000 Ariary per persoon voor het park (15 euro in 2017 ) en ca. 50.000 Ariary voor een gids per wandeling. Daarboven op tipten wij ca. 20.000 Ariary .
Er zijn verschillende dagwandelingen in het Isalo Park. Wij deden een combinatie van twee trajecten: Piscine Naturelle en de Namaza Canyon. Dit is in totaal circa zes uur doorstappen. Alle verschillende landschappen zijn in deze wandeling vertegenwoordigd. Goed te doen voor iedereen met een normale conditie.
Ooohs en Aaaahs
Je weet niet wat je ziet in het Isalo Park. Eerst stijgen we een flink aantal meters en daarna komen we op een soort rotsachtige vlakte. Tijdens het lopen vertelt onze gids over de Barastam en hun bijzondere rituelen. Hun doden begraven zij tijdelijk in de rotsen en bedekken ze met stenen. Na enkele jaren graven zij hun dierbaren weer op, en vindt er een zogenaamd “wassen en draaien van de beenderen” plaats. Daarna verhuist de dode naar zijn eeuwige rustplaats, nog hoger en verder in de bergen.
In de verte zien we een uitkijkpunt waar we straks niet de enigen zijn. Maar o, o, wat is het daar mooi. Een landschap van bizarre rotsformaties en bijzondere bomen, onder andere de olifantsvoet (een soort mini baobab), prachtige struiken en canyons. Een unieke plek met een 360 graden uitzicht. De mooiste kleuren, in een woestijnachtig landschap. Maar, het is hier ook erg druk, dit, omdat dit stukje natuur in een korte wandeling vanaf de weg bereikbaar is. Meestal wordt deze korte trip afgesloten met een duik in het piscine naturelles. Die plek was tijdens ons bezoek echter afgesloten.
Gelukkig is onze wandeling nog niet ten einde en niet lang daarna zijn we dan ook weer de enigen in dit paradijsje. Vanaf het uitkijkpunt hebben we zeker twee uur in dit prachtige landschap gewandeld zonder iemand tegen te komen.
Rond lunchtijd lopen we een canyon in en begint er een totaal ander landschap. Kloven, rivieren, strandjes en watervallen. Er zijn hier een aantal plekken om te rusten en te eten, en hier komen we dan ook weer andere mensen tegen. Verder maken we kennis met de Verraux Sifaka (door zijn aparte manier van voortbewegen ook wel de “dansende lemuur” genoemd, een leukerd) , de Ringstaartmaki en de Red Fronted bruine lemuur. Het leuke van deze dieren is, dat zij vrij dicht op grond leven en scharrelen zodat je ze van zeer dichtbij kunt benaderen. Op andere plekken in Madagascar leven weer andere lemuren die heel hoog in de bomen vertoeven. Ook mooi, maar minder makkelijk te spotten.
We lunchen bij een riviertje en vervolgen onze wandeling door een kleine canyon, langs een rivier, vol met rotsen en strandjes, en prachtige struiken en bloemen. Eindpunt: twee zwempoeltjes (the black and the blue pool) en de cascade des Nymphes. Jan en Jelle nemen een duik in het werkelijk ijskoude water. Vooral de blackpool, de bluepool blijkt een stuk warmer te zijn. We wandelen terug naar het lunchplekje en daarvandaan lopen we in een mum van tijd het park uit waar onze chauffeur ons op staat te wachten. Onderweg komen we nog regelmatig maki’s tegen.
Waar overnachten in Ranohira?
Er zijn voldoende plekjes in het dorp maar wij verbleven in Jardin du Roy , een beetje boven ons budget maar daar hebben we zeker geen spijt van gehad. Aan het einde van de middag kun je je naar het beroemde ‘la Fenetre’ laten brengen. Een prachtig plekje met een hele mooie zonsondergang. Zorg dat je er op tijd bent om nog even lekker wat rond te lopen. Tegen zonsondergang is het er hartstikke druk.
Wil je het iets avontuurlijker? In het Isalo park kun je ook kamperen.
Tot slot nog een paar tips
- Vanaf Tulear in het zuidwesten is het nog vier uur met de auto om in Ranohira en in het National Park Isalo te komen. Verkijk je niet op de afstanden. Madagascar is net zo groot als Frankrijk!
- Hou wat geld achter de hand voor een tip. De inkomsten van de gids zijn niet de kosten die jíj betaalt. Hij moet het dus grotendeels van jouw tips hebben.
- Regel een lunch vanuit je hotel. Dat kan een lunchpakket zijn, maar ook een BBQ lunch met eigen koks en alles erop en eraan.
- Wellicht een overbodige raad: neem water mee. In de Namaza Canyon, bij de lunchplek, kun je frisdrank kopen
- Vergeet niet wc papier in je rugzakje te stoppen.
- Zwemspullen (voor dappere helden die het koude water van de Bluepool en Blackpool willen trotseren).
- Meer lezen over Madagascar? Een blog over de route en een blog over de highlights.
- Liever fietsen in Madagascar? Lees dan deze blog.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!