Madagascar
Fietsavontuur in Antsirabé
Fietsen is leuk, goed voor je lichaam, en maakt het gevoel bij je los (althans bij mij), dat je onderdeel van een land of een stad met zijn inwoners bent. Daarom probeer ik om op elke bestemming altijd een dagje te fietsen. Je leert meer van het land en zijn bevolking kennen. Lees hier hoe wij dat in Madagascar aangepakt hebben.
Waar kun je leuk fietsen in Madagascar?
Wij hebben onze fietstocht geregeld in Antsirabe bij Cycle Madagascar Bike Touren. Of kijk op cycle-madagascar.com. Bij deze organisatie kun je terecht voor een dagje fietsen met of zonder gids. Een fietstour van enkele dagen is ook mogelijk.
Wij laten ons deze dag brengen door onze chauffeur, maar je kunt je uiteraard ook laten vervoeren door een taxi, een fietstaxi of de beroemde pousse pousse, de zogenaamde looptaxi. Cycle Madagascar ligt niet echt op een voor de hand liggende plek. Check voor de zekerheid de coördinaten. De ingang bevindt zich aan een zandpaadje en bestaat uit een hermetisch gesloten poort, zonder ook maar een enkele aanwijzing. Je denkt: hier is het niet, maar hier is het dus wel.
Misschien goed om te weten: de fietsen zijn in prima conditie.
De fietstocht
Wij besluiten om zonder gids op pad te gaan en hier komt onze onmisbare vriend: maps.me goed van pas. Dit is een geweldige app die je werkelijk overal naar toe loodst. Onze eerste uitdaging is: hoe komen we de stad uit? We hebben het plan om twee meren te bezoeken en die liggen best een eindje buiten de stad. Onze chauffeur was niet te beroerd om voorop te rijden en ons op deze wijze de goede kant uit te loodsen. Gelukkig lukt dat snel en ineens fietsen we in de rust en stilte van het platteland. Slaperige heuveldorpjes om ons heen. Links komt een oude ossenkar me tegemoet, rechts voor me wandelen drie sierlijke jongedames met bakken vol wasgoed op hun hoofd. Ik zie ook waar ze heen lopen; een meanderend watertje omringd door grote rotsblokken. Het is er een drukte van belang, het lijkt maandag -wasdag- maar dit tafereel blijken we later iedere dag tegen te komen. De mensen lachen, zwaaien en roepen naar ons: vazah, vazah (blanke). De conditie van de weg is slecht tot zeer slecht en bovendien kom ik er nu pas achter dat ik het mountainbiken niet echt beheers. Maar dat mag de pret niet drukken. We genieten volop.
Lac Andraikiba en Lac Tritiva
Bij het eerste meer, het Lac Andraikiba, gaat er iets mis en bevinden we ons plotsklaps tussen de akkers. Om hier uit te komen en weer op een enigzins normale weg te raken is nog niet zomaar gedaan. Na een helse tocht met de fiets aan de hand tussen stekelige struikjes, grote gaten in grond en ander ongemak bereiken we uiteindelijk toch weer de doorgaande weg. Inmiddels hebben we wel behoorlijk wat vertraging opgelopen en gaan we veel te laat op weg naar het volgende meer, het Lac Tritiva. Het continu stijgen en dalen en de weg conditie breken me op en ik moet helaas afhaken zonder dat we het Lac hebben kunnen zien. Maps Me kwam de hele route goed van pas, elk zanderig minipaadje kun je hierop terugvinden.
In totaal hebben we een uur of vijf gefietst en een topdag gehad.
Antsirabé
In Antsirabé leveren we de fietsen weer in en we besluiten om naar ons hotel terug te lopen en halverwege een pousse pousse te pakken. Deze variant van de Aziatische Riksja ze je overal in de stad. Maar waar een riksja wordt voortgetrokken door een fiets, word je in dit karretje lopend(rennend) getrokken. Bovendien moet je wel erg onverschillig zijn, wil je je niet een slavendrijver voelen, relaxed achter in de kruiwagen, terwijl je chauffeur de longen uit zijn lijf loopt. En dan ook nog op blote voeten. Uit pure gene heb ik hem achteraf ongeveer een Malagasisch maandloon betaald.
We lopen ongeveer een half uurtje door de stad en verbazen ons elke minuut. Wat een bedrijvigheid, cultuurschok, armoede, blijmoedigheid, ja, van alles eigenlijk. Het is druk op straat, en overal zien we mensen die hun handel op elke mogelijke wijze te koop aanbieden. Hoe? Meestal uitgestald in grijze containers, of gewoon midden op straat, of op een smoezelig weilandje langs de kant van de weg. De enige constante is, dat het vies en smoezelig is, en dat er weinig aandacht aan ons wordt geschonken.
Overnachting in Antsirabe
Antsirabe is de koudste stad van het land. In onze zomer is het in Madagascar winter. Dit betekent dat het in het hoogland gebied ’s nachts erg kan afkoelen. Heerlijk vinden wij dit. Overdag stralende zon en 25 graden. ’s Nachts kruip je lekker weg in je warme holletje terwijl het buiten bijna vriest. Eén nadeel: de zon gaat al om 6 uur onder, en dan giert de temperatuur naar beneden.
We slapen twee nachten in Couleur Café
En nog wat handige tips:
- Download Maps.me op je telefoon. Al jaren onze grote vriend op reis
- Neem een lunch mee, wij kwamen onderweg niets tegen
- Neem voldoende water mee
- Een petje en een zonnebril. Erg warm onderweg
- Overschat jezelf niet. Het leek een klein eindje maar wij moesten uiteindelijk omkeren omdat we tijd tekort kwamen.
- De wegen zijn niet geasfalteerd
- ’s Ochtends is het nog best koud, maar al heel snel wordt het warmer. Ga voor laagjes kleding.
Ook wij hebben gefietst in Antsirabe met cycle Madagascar. Wij mochten alleen zonder gids op stap als we de oudere MTB’s namen xonder schijfremmen, dus zijn we toch maar met gids gegaan en een monteur die met rugzak met raparatiespullen meefietste. Voor mij was het af en toe te lastig om te mountainbiken, bergaf met heel veel losse rotsblokken vond ik te spannend en ben gaan lopen. Je hebt een goede conditie nodig maar dan wel een bijzondere ervaring, zeker het bezoek aan Lac Tritriva – vulkanisch heilig meer – was meer dan de moeite waard.
Goede aanvulling Hanny. Doordat ik mijn conditie overschatte hebben wij het Lac Tritriva helaas niet gezien.
In april gaan we met het gezin (2 dochters van 16 en 18) naar Madagascar. We wilden in Antsirabé fietsen huren, maar als ik het zo lees, gaan we de meren toch maar met de auto (en gids) bezoeken. 2 van ons gezin zijn niet de beste mountainbikers en helden als het gaat om losse stenen op de weg. Fijn dat ik het nu weet, anders zouden we een hele (in)spannende dag krijgen ;)
Louise, dat weet ik niet zeker. Als je een fietstocht mét gids huurt, weet deze gids vast wel de kortste en makkelijkste route te vinden. En dat wisten wij natuurlijk niet. Het ging ons meer om de ervaring. Ik ken iemand die met de fiets naar de meren is geweest (met fiets). En dat was pittig, maar prima te doen. En je zit tijdens je rondreis best veel in de auto, dus een dagje fietsen is best lekker voor een keer. Bij wie heb je je rondreis geboekt?
Bij Better Places
Louise, dat is een hele fijne organisatie. Zij kunnen je vast wel vertellen wat de fietstour precies inhoudt. Maar ik raad je zeker aan om te gaan fietsen.