Duurzaam en vintage winkelen

in Haarlem

Haarlem restaurant Martinus toilet

Inleiding

Winkelen met een missie, dat is nog eens wat anders dan slenteren door de stad en -winkel in, winkel uit-  een beetje door de kledingrekken scharrelen. Mijn vriendinnen en ik, zijn vandaag eensgezind op pad gegaan om dat eens heel anders aan te pakken. Ik heb vooraf de folder ‘vintagewinkels’ gedownload via de VVV en dat bleek een schot in de roos. Lees hoe verrassend, duurzaam en leuk vintage winkelen in Haarlem is.

Een goed begin

Wij beginnen bij ons thuis met verse appeltaart van het Appeltaart imperium. Deze winkel is in het weekend niet open, dus had ik de appeltaart al op vrijdag in huis gehaald. Het Appeltaart Imperium onderneemt maatschappelijk verantwoord vanuit een sociale visie. Het is niet zomaar een bakkerij, ze begeleiden ook bij de dagbesteding en re-integratie van mensen uit de geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg. En, niet geheel onbelangrijk, ze bakken de heerlijkste taarten.

Haarlem vintage stijlloods

Haarlem Kruisstraat

Tweedehandsjes

Met de folder in hand gaan we op pad. Alle winkels staan op een kaartje aangegeven. Wij starten bij Stijlloods. Een grote, maar toch heel sfeervolle loods waar tweedehands spullen verkocht worden. Dames- en herenkleding, van hip tot vintage, sieraden, tassen en schoenen. Maar ook bijvoorbeeld een jaren zeventig vaas of een mooie chesterfield bank.

Kruipdoor, sluipdoor, om de drukke Haarlemse winkelstraten zoveel mogelijk te vermijden, belanden we bij Episode. Deze winkel schijnt van een internationale keten te zijn en het lijkt alsof we zijn teruggeworpen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Episode is gevestigd in de Jansstraat en het loont de moeite om eens niet via de Kruisstraat van het station naar de Grote Markt te lopen, maar dat via de parallel gelegen Jansstraat te doen. Hier ligt de geschiedenis op straat. Er zijn maar liefst 46 rijksmonumenten in deze straat. Onder andere de Janskerk waar het Noord-Hollands Archief is gevestigd.

In de Kleine Houtstraat gaan we op zoek naar Vintage Curators, een heel sjieke zaak met prachtige kledingparels van de grote modemerken. De Kleine Houtstraat is een paar keer verkozen tot winkelstraat van het jaar en dat heeft de straat vooral te danken aan het feit dat er geen enkele keten vertegenwoordigd is. Heerlijk snuffelen in allerlei leuke, kleine winkeltjes met hippe herenkleding, zelfgemaakte tassen of knotsgekke hebbedingetjes.

Voor een verantwoorde lunch kun je aansteken bij Chick Pea (dit betekent kikkererwt). Alles draait om de erwt in dit leuke zaakje. Je eet hier goddelijke falafel, salades en hummus. Zoveel mogelijk vegetarisch en biologisch.

Haarlem restaurant Martinus
Haarlem melkbrug
Haarlem startpunt Santiago de Compostela

Hippe lunch en een bijzonder uitstapje

Wij  lunchen ergens anders namelijk bij Martinus (we willen het hele concept van vintage en duurzaam natuurlijk tot in de puntjes doorzetten). Martinus is een hippe, instagramwaardige zaak, waar het ook nog eens lekker eten is. Ze serveren kleurrijke kunstwerkjes in een fantastisch interieur.

Daarna steken we het Spaarne over om iets te bezoeken waarvan ik tot nu toe het bestaan niet wist. Ja, zo gaat dat, je eigen stad is zo vanzelfsprekend dat je een beetje bedrijfsblind wordt en alleen nog maar je vaste adresjes aandoet. Een gemis wat mij betreft, en dat ben ik nu aan het goedmaken. In de Hagestraat, op nummer 10, bevindt zich het Rosenstock-Huessy Huis. Ooit een gasthuis voor behoeftige lieden, nu is er de zogenaamde Kloosterkeuken gevestigd, een restaurant. Alleen geopend van dinsdag tot en met vrijdag. De markering op de straat voor de ingang, is het officiële startpunt van de wereldberoemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ik had echt geen idee, en vraag me af hoeveel Haarlemmers dit weten?

Haarlem WAAR
Haarlem vintage winkelen

En doorrrrr

’s Middags doen we nog veel meer leuke adresjes aan. Kat en Co een ‘all time favorite’ aan de Gedempte Oude Gracht. Een paar panden verder ontdekken we stichting Sur Atelier. Voor mij een grote verrassing. Sur Atelier is een sociale onderneming waar vluchtelingen met de Nederlandse status kleding, (woon) accessoires en gordijnen maken en zelfs je stoel stofferen.
Ze gebruiken het liefst biologische en/of natuurlijke materialen die verantwoord zijn gefabriceerd. Van elk kledingstuk kan je de maker ontmoeten die op zijn beurt door Sûr wordt geholpen aan een betere voorbereiding op de Nederlandse maatschappij .

Last but not least

Bij onze laatste stop wijken we toch nog af van ons duurzame concept. We halen Indonesisch bij Toko Warung Pojok Sari in de Jansstraat. Het blijkt de lekkerste toko van Haarlem te zijn. Op kruipafstand van het Station.

Nog meer inspiratie

Ook deze winkels deden we aan tijdens onze expeditie ‘duurzaam’

  • Jutka en Riska
  • WAAR
  • Driftwood en Co
  • WEI Design
  • Brand Mission

En er staan nog genoeg andere adressen op ons lijstje die we voor een volgende keer moeten bewaren.

Haarlem Vintage Island
Haarlem Sur Atelier
Haarlem Toko
2 antwoorden
    • Marinka van Dijk
      Marinka van Dijk zegt:

      Hoi Jeannet, ik had er zelf ook nooit eerder aan gedacht Jeannet. Maar zo kan winkelen dus én leuk én duurzaam zijn.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *