Brazilië

Wildlife in de Pantanal

Pantanal Kaaiman kop
Inleiding

Pantanal

De Amazone mag dan de naam hebben in Brazilië, maar voor het spotten van wildlife moet je in de Pantanal zijn. De Pantanal is het grootste wetland ter wereld. Het is het paradijs voor natuur- en wildlife liefhebbers. Het is een waanzinnig groot gebied, ongeveer vier keer Nederland. De verschillende dieren, die je naast de honderden vogelsoorten kunt zien, zijn onder andere papagaaien, miereneters, wilde wijnen, kaaimannen en capibara’s (een soort reuzenmarmot). En als je heel veel gelukt hebt een tapir of een jaquar.

All in excursie Pantanal

Wij hebben onze Pantanal tour geboekt bij de Brazilië Reis Specialist. Geen klachten over, alles prima geregeld. Ik heb wel behoorlijk zitten zoeken en het blijft toch een lastig fenomeen, om een all in pakket te boeken. Wij zijn helemaal niet van de georganiseerde tours maar ik wist niet hoe wij op een andere manier de Pantanal konden bezoeken. Zo’n pakketreis is meestal 3D/2N of 4D/3N. Alles zit erbij in. Een verblijf op basis van Volpension inclusief alle safari’s.

We zijn tevreden over onze tour, maar vooraf hadden we toch andere verwachtingen. Ik had gedacht dat we samen met een gids, ons favoriete programma over de komende dagen zouden uitstippelen. Echter, we zijn samen met vele anderen, en worden dan ook in een standaard programma gezet, waar niet van afgeweken wordt. Heel jammer.

Zouden wij het nog eens doen? Wij vonden de Pantanal geweldig, dus wat ons betreft voor herhaling vatbaar. Maar de volgende keer boeken we een auto en gaan we zelf rijden, en zoeken we onderweg een fazenda (een veeboederij die je overal tegenkomt) voor onderdak. Maar ja, dat soort wijsheid achteraf, wat heb je er aan?

Pantanal vogelparadijs

Pantanal zonsondergang
Pantanal kajaktocht

Boottochten

In de pakketreis zit een avondboottocht en een ochtendboottocht inbegrepen. Beiden zeer de moeite waard. Tijdens de boottocht zien we spectaculair veel vogels. Ongelofelijk, wat een vogelparadijs is dit. Steeds zien we weer een ander soort, en als de gids langzaam richting het beestje vaart, is hij helaas vaak alweer weggevlogen als we te dichtbij komen. We varen rustig verder, in de verte klinkt het gebrul van brulapen. Dit is genieten geblazen. De zon gaat langzaam onder en in de duisternis varen we weer terug naar de lodge. De gids schijnt met een bouwlamp richting het water en de rode ogen van de kaaimannen lichten op. Vlak voor de lodge komen we nog een groep capibara’s tegen in het schemerlicht. Capibara’s zijn een soort reuzenmarmotten, erg ‘cute’ om te zien.

De volgende ochtend zien we nog veel meer kaaimannen en capibara’s. Van de capibara’s kunnen we geen genoeg krijgen, maar die kaaimannen beginnen we ondertussen een beetje zat te raken.

Ook zien we tientallen kingfishers die maar niet stil willen blijven zitten voor de foto. En als extra bonus spotten we een paartje reuzenotters. Ze komen steeds heel kort boven het water uit, maar ineens verdwijnen ze in een holletje langs de kant. We blijven lang wachten met de boot en gelukkig komt hun snuitje bij tijd en wijle een stukje naar buiten gestoken. Zo lief!

’s Middags gaan we kanoën. Onze kano blijkt te wankel voor drie personen en ik beland uiteindelijk dan ook weer in de begeleidende boot,  eigenlijk wel zo relaxt. Terwijl de rest met de kano de rivier afvaart, doe ik het rustig aan in de boot. Beetje piranhavissen, beetje fotograferen, beetje aapjes kijken, dat werk.

Pantanal boottocht
Pantanal Capibara's
Pantanal kaaimannen

Safari

Op onze derde dag maken we een safari met een grote safaritruck. We vertrekken om al om acht uur en zijn ’s avonds om zeven uur pas weer terug. Zo’n lange dag hebben we ook echt nodig, want de transpantaneira, de weg die dwars door de Pantanal loopt en waar het meeste wildlife te zien is, ligt niet naast de deur. De enige weg die naar de transpantaneira loopt is een saaie weg met heel veel bruggen. Bij deze bruggen hebben we wel steeds een mooi uitzicht en zien we wederom heel veel vogels en heel veel kaaimannen.

Om de saaie weg wat te doorbreken gaan we een wandeling van twee uur maken. Tijdens de wandeling zien we hyacint ara’s, apen, herten en een gordeldier. We vervolgen onze weg, we zijn met negen mensen van verschillende nationaliteiten die gelukkig allemaal erg geïnteresseerd zijn in de natuur. Jelle zit samen met de gids voor op de truck om wildlife te spotten. Pas nadat we de transpantaneira op rijden wordt de omgeving pas echt interessant , met name omdat we veel verder kunnen kijken. Al snel zien we onze eerste reuzenmiereneter. Wij zijn vol verbazing over dit rare beest. Wat zie ie er bijzonder uit hè? Na de lunch zien we nog vier miereneters, een gordeldier, een vosje, capibara’s, drie hertensoorten, pecari’s (een soort wilde zwijnen), agouti’s, neusbeertjes, toekans, jabiru’s (een hele grote ooievaar), nandoes (lijken op een struisvogel). De bonus: een tapir of een jaguar liet zich helaas niet zien.

Pantanal giant anteter
Pantanal Safari
Pantanal deer

Jungle lodge Pantanal

De Jungle Lodge is een mooie idyllische ecolodge in de Pantanal. We hebben er genoten van de omgeving, van de natuur, en van de gastvrijheid. De kamer is basic maar knus. Alle maaltijden zijn in buffetvorm en met liefde klaargemaakt.

Maar vooral de omgeving is spectaculair. Aan de rivier zijn massa’s vogels te zien op elk moment van de dag. Op een avond kwamen er zelfs een paar zeldzame en bedreigde hyacint ara’s even buurten.

Ook hier heeft weer ieder voordeel zijn nadeel. ’s Avonds op tijd naar binnen vanwege een overvloed aan insecten.

Pantanal safarivoertuig
Pantanal zwembad jungle lodge
Pantanal Jungle Lodge

Goed om te weten

  • Een trip naar de Pantanal kost je voor 4D/3N minstens 400 euro per persoon. Je verblijft dan in een fazenda (een grote boerderij) vlakbij het stadje Miranda.
  • Om wildlife te zien moet er eerst een flink stuk gereden worden over een saaie weg
  • Je doet mee met een standaard programma, dus ga je liever paardrijden dan piranha vissen? Jammer dan.
  • Onze lodge ligt in de Zuidelijke Pantanal. De dichtstbijzijnde luchthaven is Campo Grande. Daarvandaan is het nog minstens drie uur rijden naar Miranda, waar de meeste fazenda’s liggen.
  • De Pantanal is een gebied wat bestaat uit vele fazenda’s. Er staan dus hekken tussen de verschillende gebieden.
  • Je kunt je trip in- of exclusief vervoer naar- en van de lodge boeken.
  • Een goede site om te kijken naar mogelijkheden en prijzen is Pantanal Tours.
  • Naar de Pantanal ga je vooral ook voor de totale beleving en niet alleen voor het spotten van wildlife, stel je verwachtingen daar ook op in.
  • Deze trip is goed te combineren met een bezoek aan het stadje Bonito. Zie deze blog
  • Meer lezen over Brazilië? Ik heb ook een blog geschreven over Rio en over de watervallen van Iguazu.
Pantanal Jabiru in boom

Pantanal Capibara familie
Pantanal reuzen miereneter
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *