Brazilië

Iguazu watervallen

Iguazu watervallen Garganta del Diablo
Inleiding
De Iguazu watervallen op de grens met Argentinië en Paraguay staan op de lijst van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Tijdens onze rondreis Brazilië is dit een must visit. De Iguazu watervallen zijn aan allebei de kanten (de Braziliekant én de Argentiniëkant) wondermooi. Wij bleven drie nachten slapen in Foz de Iguazu zodat we twee volle dagen hadden voor de watervallen. In dit blog lees je hoe wij deze twee dagen ingevuld hebben. Heb je maar één dag, ga dan naar de Argentinië kant. Hier zijn de meningen overigens over verdeeld, maar dit is mijn mening.

Ons hotel

Het goedkoopst en het makkelijkst is het om een hotelletje in de plaats Foz de Iguazu (Brazilie) of in de plaats Puerto de Iguazu (Argentinië) te boeken. Beide stadjes zijn niet om aan te zien, maar goed, je kunt er slapen en je kunt er eten, en je kunt er ook nog uitgaan. Wij boeken een pousada (dat is een Portugees woord voor een ‘lodge’) namelijk Pousada Guata Pora. Dit is een toppertje. Weliswaar een soort van zeventiger jaren aandoende huisjes, maar van binnen mooi gestript, prachtige badkamer met een lekkere douche, keukentje en een hele fijne slaapkamer.

Ontbijt en lunch alles versgemaakt en uit eigen tuin. We maken een wandeling door deze tuin van ongeveer een uurtje. Allerlei fruitbomen, zoals grapefruit, ramboetans, carambola en lychees.

Wat ook fijn is: onze pousada is op loopafstand van een vogelpark en nog tweehonderd meter verder is de ingang van de Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen.

Eén nadeel, het diner is duur en niet lekker. We hebben hier één keer gegeten maar de andere avonden zijn we met een taxi of een über naar de stad gegaan.

Parque das Aves

De Argentijnse kant van de watervallen, hoe regelen we dat?

Voor de Argentijnse kant moet je natuurlijk de grens over. Er zijn simpelweg drie manieren:

 1. Een tour boeken en achterover leunen, alles is geregeld.
 2. Met de bus naar de grens, en een volgende bus vanuit Argentinië naar de watervallen nemen. Lekker goedkoop maar je verspilt veel tijd hierdoor.
 3. Een retourtaxi boeken. Voor 225 reais (in 2018 52 euro) naar de watervallen en aan het einde van de dag weer opgehaald worden. Heel relaxed en toch snel.

Je snapt het al, wij boeken de taxi. Behalve dat het fijn geregeld is heeft het nog een groot voordeel: wij lopen al vóór half negen het park in. En dat is gelijk een belangrijke tip: kom zodra het park open is. We spreken met onze taxichauffeur Marcellino af dat hij ons om vijf uur weer komt oppikken. Zo’n lange dag voor een paar watervallen? Geloof me, we kwamen zelfs tijd tekort!

Garganta del Diablo
Iguazu Falls treintje

Travelguide voor een dag aan de Argentijnse kant van de Iguazu watervallen

Eerst even een korte briefing: De Iguazu watervallen liggen voor het grootste gedeelte aan de Argentijnse kant. Vanaf de Braziliaanse kant heb je het plaatje en vanaf de Argentijnse kant heb je de ervaring.

Het is niet één waterval maar het zijn er bijna driehonderd. De Argentijnse kant bestaat uit drie gebieden:  de lowerfalls, de upperfalls, én het mooiste onderdeel, een apart gebied wat Garganta del Diablo heet (de keel van de duivel). Elk gebied heeft zijn eigen trail en nu we hier toch zijn willen we uiteraard all the way. Dus álle trails plus als bonus: de boottour (hierover later meer).

Wij starten met de lower falls trail. Deze trail is 1.500 meter lang. Het is mooi weer, het is 25 graden en de zon staat precies goed op de enorme watervallen te schijnen. We zijn tijdens deze wandeling praktisch de enigen en dat is echt genieten. Om 10.00 uur staan we weer bij het beginpunt. We besluiten om de bootsafari te gaan doen. Deze safari duurt ongeveer 2,5 uur.

Na de bootsafari  is het lunchen en dóór: we komen tijd tekort. In middels is het topdrukte in het park, vooral bij het treintje naar de Garganta del Diablo. Lopen kan gelukkig ook, een half uurtje en je bent er. De Garganta Trail is 1.100 meter en superdruk. Terug naar het beginpunt gaan we met een ecologische boottocht Tres Marías.  Niet bijzonder maar wel even lekker bijkomen na het circus van Garganta del Diablo. Als laatste lopen we de upperfalls. Een trail van 1.500 meter. Weer prachtig mooi. Veel wildlife gezien: capucijner aapjes, toekans, heel veel neusbeertjes, kaaiman, schildpad en koningsgieren. Wat een topdag.

Even nog over de Bootsafari (Great Adventure van Jungle Iguazu)

In een grote open safaritruck rijd je in een half uur naar de rivier. Onderweg krijg je les in bloemen en planten in drie talen. Bij de rivier dalen we met een lange trap naar beneden en krijgen we een drypack en zwemvest uitgereikt. Daarna varen we in no time naar de watervallen en is het fotomoment aangebroken. Vervolgens snel alles opbergen in ons drypack (behalve onze onderwatercamera).  We varen onder een waterval door en dat is spectaculair. Gelukkig is het mooi weer, want we zijn zeiknat geworden. In totaal krijgen we drie keer zo’n douche. Het is overigens meer een heel bad met water dat in één keer over je uitgestort wordt. Daarna dezelfde weg weer terug. Leuk en spannend.

De kosten voor deze geweldige dag

Taxitour 52 euro

Boottocht is 55 euro per persoon (dit is inclusief de ecologische boottocht. Zonder deze tocht is de boottocht goedkoper, 45 euro).

Entree park is 17,50 per persoon.

Er zijn heel veel mogelijkheden om te eten. Van een driegangendiner tot een éénvoudig broodje ‘to go’.

Iguazu Falls boottocht
Argentinië Iguazu boottocht

De Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen

Tsja, hier kan ik kort over zijn: wat een enorme teleurstelling vergeleken met de mooie dag van gisteren. Wellicht lag het aan het weer, beetje regenachtig en 13 graden. Maar in ieder geval lag het aan de drukte. Het is zondag en ook nog eens een extra lang weekend. De rijen voor de kassa zijn eindeloos. Gelukkig kunnen we met onze creditcard bij een betaalpaal de tickets kopen, maar dan wacht ons een volgende onaangename verrassing; de rijen naar de (verplichte) bus zijn zo mogelijk nog eindelozer. Na een busritje van een half uur komen we aan op de plaats van bestemming. Er is slechts één trail van 1.500 meter en daar lopen we met z’n duizenden. Voetje voor voetje 1.500 meter schuifelen. Daarna in de rij voor een simpel broodje en vervolgens maar liefst een uur! in de rij voor de bus terug, terwijl de bussen toch echt af en aan rijden. Nee, mij zien ze hier niet meer terug.

Nou, toch nog een pluspunt: de uitzichten op de watervallen zijn magnifique. Entree 65 reais (12 euro).

Brazilië Iguazu Falls
Brazilië Garganta del Diablo
Coatis Iguazu Falls

Wat we nog meer deden in Foz de Iguazu

 • Omdat het nog steeds WK voetbal is, kijken we samen met heel veel Brazilianen de wedstrijd Brazilië-België. Brazilie veliest met 2-1 maar er wordt toch lekker feest gevierd na de wedstrijd. Wat kunnen ze dansen zeg, die Brazilianen.
 • Het vogelpark ligt vlakbij onze lodge én vlakbij de ingang van de watervallen (in feite er tegenover). Een leuk, zeer goed onderhouden park, waarbij je allerlei papagaaien en toekans kunt bewonderen
 • Eten deden we de eerste avond bij het Biercafé. Een heel simpel restaurantje met een heel simpel concept. Maaltijden voor twee personen, waar we met z’n drieën meer dan genoeg aan hadden. En we blijven Hollanders: slechts 87 reais voor drie personen!
 • De laatste avond gezellig met onze nieuwe Belgische vrienden gegeten bij Contemporio com Arte. Een leuk restaurantje met veel vegetarische gerechten en een super vriendelijke bediening.

 Goed om te weten

 • Geld pinnen bij de ATM is erg kostbaar in Brazilië, gelukkig worden creditcards hier overal geaccepteerd. Wij betalen zoveel mogelijk met onze creditcard.
 • Download een Über app en bestel een Über in plaats van een taxi. Scheelt soms wel tot 50%.
 • Zorg dat je vóór de opening van het park bij de Iguazu watervallen al bij de ingang staat.
 • Bij de Argentijnse kant van de waterval heb je de volle dag nodig om alles te kunnen zien.
 • De Great Adventure van Jungle Iguazu is een spectaculaire attractie die je echt niet moet missen.
 • Vermijd de weekenden
 • Meer lezen over Brazilië. Klik dan hier
Argentinië Iguazu Lower Falls

Iguazu vogel
Foz de Iguazu Toekan
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *