Roadtrip Noordwest Amerika

Grand Teton, het verrassende kleine broertje van Yellowstone

Grand Teton Heron Pond
Inleiding

Het verrassende kleine broertje van Yellowstone heet Grand Teton

Ooit wel eens van Grand Teton gehoord? Ik pas toen we ons in de Amerika reis gingen verdiepen. Ik las wat reisverslagen en kreeg het idee dat Grand Teton een gebergte was waar je noodgewongen doorheen reed als je Yellowstone verliet om naar het zuiden, richting Salt Lake City te rijden.
Wij besloten om er één nachtje te slapen (in het wintersport- annex kunstenaars plaatsje Jackson, want in het park zelf véél te duur) en dit park eens in sneltreinvaart ‘out te checken’. Wij maken er twee wandelingen en zien heel veel wildlife.

Onze wandeling bij Jackson Lake

Wij rijden vanuit Yellowstone het park binnen en stoppen bij het eerste grote meer wat we tegenkomen, Jackson Lake. Er is een groot visitor centor en we vragen daar informatie over de wandelingen. Gewapend met een wandelkaart gaan we op pad. We wandelen een combinatie van Heron Pond en Swan Lake. Het fijne van deze wandeling is, dat hij op allerlei manieren uit te breiden of in te korten is. Onze wandeling is ca. vijf kilometer en duurt twee uur. Je kunt hem uitbreiden tot een uur of zes wandelen.

We wandelen eerst een stuk door een bos, maar al snel komen we bij een beauty van een Lake: Heron Pond. In het voorjaar moet dit nog veel mooier zijn als alle waterlelies bloeien denk ik. Wij zien echter geen waterlelies maar beren! Een moederbeer met twee kleintjes huppelen langs de waterkant, veilig aan de overkant. Ze zijn best ver weg maar we kunnen ze goed volgen. Als ze ver in de bossen verdwenen zijn nemen we de tijd om langs de kant van het meer te lunchen. Het is bladstil, een aantal beverdammen die perfect spiegelen in het glasheldere water. Geen geluid, alleen de stilte. We genieten.

Grand Teton. Beren bij Heron Pond

Onze wandeling bij Jenny Lake

Jenny Lake ligt aan de Teton road, tussen Colter Bay bij Jackson Lake en het plaatsje Jackson in. Wij gaan hier een wandeling maken. De wandeling gaat naar Hidden Falls (die we gevonden hebben) en naar Inspiration Point. Het is een mooie, maar erg populaire wandeling. Dat komt omdat er ook een bootje vaart tot halverwege de wandeling en er vervolgens nog maar een paar luttele kilometertjes overblijven om zowel Inspiration Point als Hidden Falls te bereiken.

Er staan lange rijen te wachten voor het bootje. Amerikanen lopen niet*, dus het is er loeidruk. Er wordt aangeraden om vroeg te gaan wandelen. Neem dit vooral letterlijk en ga rond een uur of acht. Niet om tien uur, zoals wij deden. Wij combineren de wandeling met een andere trail: Moose Pond. Veel rustiger. Al met al is de conclusie: neem meer tijd en kies een echte lange wandeling zoals bijvoorbeeld de Amfitheater Trail die ook vanuit Jenny Lake vertrekt. Hier hebben we goede verhalen over gehoord.

Grand Teton wandeling Hidden Falls
Grand Teton Moose Pond
Inspiration Point Grand Teton

Fotograferen langs de Highway 89

Mormon Row ligt niet op de Highway 89 maar op een parallel weg. De omweg is echter klein, ca. tien minuten. Op de Mormon Row liggen oude barns (schuren of stallen) uit de vorige eeuw. Een mooi verhaal en mooie foto’s met de Grand Teton op de achtergrond. Het zandweggetje met de huizen en stallen is niet eenvoudig te vinden. Het is een afgelegen en gedeeltelijk afgesloten weg. De geschiedenis van deze plek is bijzonder. Mormonen gingen rond 1890 op zoek naar nieuwe leefgebieden. Zo kwamen ze in de buurt van Grand Teton terecht. Voor een dollar heb je een map en guide waarin het hele verhaal staat.

Schwabacher Landing is een prachtig plekje langs de Snake River. Deze rivier is 1674 km lang en loopt onder andere dwars door Grand Teton. Bij Schwabacher Landing kun je in het ochtendlicht hele mooie foto’s maken van de Grand Teton, spiegelend in de rivier. We zijn hier nét even te vroeg, want de top staat nog niet in het zonnetje, maar wat is het mooi hier. Schwabacher Landing ligt aan een byway, iets van de HW89 af, en heeft verschillende mooie doorkijkjes. Wij zien hier in de verte een eland staan langs de oever van de rivier. De Tetons zien er in het ochtendlicht magnifiek uit, we blijven kijken en foto’s maken, zo mooi!

 

Grand Teton Schwabacher Landing
Grand Teton Mormon Row
Grand Teton Oxbow Bend

Jackson

Jackson is het enige plaatsje tot nu toe, wat een beetje te pruimen is voor een Europeaan. Het heeft zowaar stenen gebouwen met twee verdiepingen in plaats van brede wegen met plastic chalets langs de kanten. En het heeft een ‘historisch centrum’. Yeeeee. En dat is toch net effe wat lekkerder dan de typische Amerikaanse plaatsjes die we tot nu toe zijn gepasseerd. Het is een upmarket wintersport- annex kunstenaars plaatsje. Dus dat merk je ook gelijk aan je portemonnee. Wij eten ’s avonds best lekker bij Genevieve. Maar amerikanen tafelen niet. Binnen een half uur staan we weer buiten nadat we 80 dollar hebben afgetikt.

Grand Teton Bizon op de weg
Ingang Grand Teton National Park

Wat je moet weten over het Grand Teton

  • Als je via de zuidkant het Yellowstone National Park uitrijd kom je automatisch in het Grand Teton National Park.
  • Er zijn een aantal (dure) lodges in het park maar logeren lukt ook heel goed in Jackson
  • Vanaf Yellowstone rijd je naar Colter Bay. Vanaf Colter Bay kun je twee wegen volgen. De Teton Road gaat naar Jenny Lake, de doorgaande weg (Highway 89) gaat naar een aantal prachtige lookouts die vooral in de vroege ochtend mooie foto’s geven. Meer naar het zuiden komen deze twee wegen weer samen. Je rijdt dus een soort van rondweg. Klik maar eens op de map hieronder.
  • De beroemde Mormon Row ligt niet op deze rondweg. Voor Mormon Row volg je de Antelope Flat road, een zijweg van de Highway 89 (tien minuten rijden).
  • De Moose Wilson Road ligt ook niet op de standaard rondweg, maar is een parallelweg richting Jackson. Deze weg doet zijn naam eer aan. We zien hier een prachtige vrouwtjes eland. Ze is aan het grasduinen in een slootje langs de weg.
  • Het mooie van Grand Teton is het feit dat de grote puntige (teton) rotsen vanuit het niets opdoemen. Er is geen voorgebergte.
  • Het park is een stuk kleiner dan zijn grote broer Yellowstone.
  • *lees het boek ‘Amerikanen lopen niet’ van Arjen van Veelen. Een aanrader.
  • Meer lezen over wandelingen in Grand Teton ? Klik hier
  • Meer lezen over wandelingen in Noordwest Amerika? Klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *