Hoe overleef ik Zimbabwe?

Zimbabwe voor Dummies

Zimbabwe Zambezi National Park
We hebben genoten van Zimbabwe, maar om nou te zeggen dat alles daar tot in de puntjes geregeld is, nee. In het kader van beter mee verlegen dan om verlegen, een goede voorbereiding is het halve werk, en nog wat van dat soort uitspraken bijgaand een korte handleiding overleven in Zimbabwe.

Zimbabwe en grensovergangen, een haatliefde-verhouding

Waarbij de haat van onze kant komt en de liefde volgens mij ver te zoeken is. Hoe kom je in vredesnaam het land binnen? Dat doe je zo:

  1. Zorg dat je de juiste papieren hebt. Een zogenaamd RC1 formulier waar hele belangrijke informatie op staat. Deze informatie heb je nodig voor het verkrijgen van een gatepass. Een gatepass is de heilige graal van de grensovergangen.
  2. Zorg dat je voldoende dollars hebt. En dan heb ik het over Amerikaanse dollars, vooral niet te verwarren met de Zimbabwaanse dollars. Ben je eenmaal het land in, dan is het andersom. Wél Zimbabwaanse dollars, geen Amerikaanse.
  3. Zorg dat je als eerste bij de grensovergang staat. Dan is het nog een hele toer, eenmaal voorin de rij wordt er aan alle kanten voorgedrongen, maar toch, je komt tenminste een keer aan de beurt.
  4. Heb geduld …. alles komt goed, maar probeer vooral niet alles te begrijpen. Hogere wiskunde is hier niets bij. Volstrekt onbegrijpelijk wat er allemaal voor onze ogen gebeurt. Wij hebben maar één vraag: all done? Yes, all done, en dan ben je klaar, he he. Als we maar een gatepas hebben (zie boven)
Zimbabwe blij met de gatepass

Zimbabwe de gatepass
Botswana efficiency

Zimbabwe en het brandstofprobleem

Op 29 juni liet Mnangagwa, de president van Zimbabwe,  de dollarkoers los en dat zorgde naast geldwisselproblemen ook voor brandstofproblemen. Het punt is dat er vanwege een vermeend tekort aan brandstof gehamsterd wordt. Iedereen heeft jerrycans en probeert zoveel mogelijk benzine (blend) of diesel te bemachtigen.

Overal in Zimbabwe worden US dollars geweigerd maar juist hier, bij de tankstations, zijn ze er dol op. Indien je met cash US dollars betaalt mag je in een andere rij wachten. Deze rij is korter maar nog steeds heel lang. En vooral de dieselvoorraad is niet eindeloos. Er wordt gemiddeld drie keer per week brandstof gebracht, maar die is dezelfde dag nog uitverkocht. Dus, weten wanneer er weer diesel geleverd wordt en dan zorgen dat je voor in de rij terechtkomt. Oh ja, en nog iets, alleen een heel klein percentage van de tankstations krijgt brandstof. En dan alleen in de grotere plaatsen. Dus van A naar B rijden, is nog best een dingetje.

En hier komt de raad uit de inleiding: een goede voorbereiding is het halve werk,  van pas. Huur een auto met een dubbele tank en huur vooraf ook minstens drie jerrycans. Daar kun je in Zimbabwe een heel eind mee rijden.

Zimbabwe formulier voor de auto
Zimbabwe wachten op benzine

Zimbabwe en de dollar

Sinds deze zomer kent Zimbabwe opnieuw de Zimbabwaanse dollar. Een aantal jaren geleden hebben ze deze dollar juist losgelaten vanwege een inflatie die zijn weerga niet kent. Ik zeg, een ezel stoot zich in het gemeen.. enz. De inwoners mogen geen US dollars meer aannemen, de overheid gek genoeg wél. Wij konden niet meer met een creditcard betalen. Dit heeft ertoe geleid dat het betalingsprobleem overal weer op een andere manier wordt opgelost.

De grotere bedrijven hebben buitenlandse rekeningen en daar kun je dus gewoon met je creditcard terecht. De kleinere bedrijven hebben een Zuid-Afrikaanse rekening en daar kun je in ZAR ( de Zuid Afrikaanse Rand) betalen. Echter, dan komt er twee keer een omwisselkoers aan te pas en dat maakt je etentje, logeerpartijtje of boodschappen onnodig duur.

Sommigen werken ook met een aparte betaaldienst, zoiets als Paypal, maar daar moet je je dan weer voor inschrijven wil je op deze manier betalen.

Een aantal keren konden wij ook met onze creditcard in US dollars betalen in de supermarkt maar dan kwam er wél een manager aan te pas die de wisselkoers moest goedkeuren.

Want die wisselkoers, daar was geen touw aan vast te knopen. Als een jojo ging deze koers dagelijks op en neer. Niet handig als je je US dollars inwisselt en daar een dag later nog maar de helft voor terugkrijgt.

Onze tip: neem het zoals het komt. Soms contant betalen, soms met je creditcard en soms loopt het gewoon net even anders.

Zimbabwe buraucratie
Botswana tankstation

Zimbabwe is een heerlijk land

Maar alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk dieptriest dat zo’n mooi land, met zulke vriendelijke en menslievende inwoners keer op keer wordt getroffen door de corruptie en ellende aan de top.

Dit land verdient zoveel beter.

De natuur is prachtig, er is wildlife te over,er zijn mooie archeologische bezienswaardigheden, en op Victoria Falls na, heerlijk rustig. Dus ga vooral het avontuur aan.

En nog een laatste tip: vergeet al het bovenstaande onmiddellijk. Niets zo veranderlijk als de Zimbabwaanse regering.

Zimbabwe Victoria Falls
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *