Brazilië

Salvador de Bahia, voorbij de stranden

straatbeeld pelourinho
Inleiding
Natuurlijk heeft Salvador de Bahia prachtige stranden, maar Salvador de Bahia is ook de stad van de Caipirinha cocktail, van de Capoeira (vechtdans) en van de Carnaval. En de stad waar de invloeden van de slavernij nog altijd zichtbaar zijn. Wie wil daar nou niet heen? Salvador de Bahia is een mega grote stad waarvan wij alleen maar een piepklein stukje hebben gezien, namelijk de oude bovenstad met de wijk Pelourinho. Salvador de Bahia bestaat, net als Lissabon, uit een bovenstad en een benedenstad. Om van de bovenstad naar de benedenstad te komen ga je met de lift: Elvador Lacerda een attractie op zich.

De oude stad Pelourinho

Wij logeren in Pelourinho en gaan na het ontbijt op pad naar het hart van Pelourinho, het Largo (plein) Pelourinho. Hier ligt de beroemde kerk met de blauwe torens, Nossa Senora do Rosario dos Pretos, de kerk van de voormalige slaven.

Het plein is beroemd geworden door Olodum, en trommelgroep van straatjongeren. Zij zijn bekend geworden door hun deelname aan de opname van de videoclip van Michael Jackson voor zijn nummer “they don’t care about us”. De trommelgroep oefent nog steeds op het Largo Pelourinho.

Pelourinho en de hele historische bovenstad is zo klein, je kunt gewoon niet verdwalen. Eén straatje verder ligt weer een ander plein, Terreiro de Jesus, wat weer overgaat in wéér een ander plein, waaraan de Igreja de Sao Francisco ligt, ons doel voor vandaag. De kerk is helemaal van goud en de rijkste kerk van Brazilië. Ernaast ligt een klooster met dezelfde naam. Vooral het klooster met de azulejos vinden we heel mooi. De straatjes tussen alle pleintjes in zijn ook de moeite waard, met alle winkeltjes en kleine eethuisjes.

Voorbij Pelourinho

Voor ons is de grootste verrassing de wijk Carmo. Deze wijk bereiken we door het Largo Pelourinho over te steken en de steile Ladeira do Carmo in te wandelen. Nog leuker, nog authentieker en vééél rustiger. Het moet nog behoorlijk worden opgeknapt, maar wát een mooie pandjes, leuke winkeltjes en cafeetjes. Midden in deze wijk ligt het Convento do Carmo hotel. Het is gevestigd in een oud klooster. Wij zaten zelf in een spotgoedkoop hostel maar als ik nu opnieuw iets zou moeten boeken dan denk ik dat ik voor het Convento do Carmo zou kiezen.

Salvador de Bahia Largo Pelourinho

Largo de Igreja de Sao Francisco
Salvador Elevador Lacerda

Afro Braziliaanse dienst en WK voetbal

Op zondagochtend gaan wij naar een mis in de Nossa Senora do Rosario dos Pretos. De kerk is nog steeds een belangrijk element in de geschiedenis van de Afro-Braziliaanse bevolking. De dienst begint om 9 uur en wij worden geacht daar al om 8.50 uur aanwezig te zijn. Dat blijkt achteraf niet nodig, de deur blijft de hele tijd open, iedereen loopt in en uit en de dienst begint pas om 09.30 uur. Het is een complete Afro-Braziliaanse mis, met live gezang, veel ritmisch getrommel en veel huggs over en weer. We zitten vooraan en het is erg leuk om een keer mee te maken, ondanks dat we er geen woord van verstaan.

Daarna is het tijd om een plekje op te zoeken voor het bekijken van de WK finale voetbal. Frankrijk tegen Kroatië. Dat vinden we op het plein van Terreiro de Jesus bij een cafeetje. De entree is omgerekend tien euro per persoon wat wij best veel vinden. Veel later komen we er achter dat je dan ook voor een tientje per persoon mag eten en drinken.

 

Salvador de Bahia Terreiro de Jesus
Plein Pelourinho
Trommelaars Pelourinho

Ons hotel

Wij hebben genoten van Rubén en Fernanda en van ons hostel Pedacinho. Voor een appel en een ei overnacht je in de oude historische stad, een leuk dakterrasje met dito uitzicht en een lekker ontbijtje, persoonlijk klaargemaakt door Fernanda. Rubén is 24/7 aanwezig (echt waar!) bij de receptie en is zeer lief en begaan met ons. Helpt ons met alles. Fernanda en Rubén spreken geen Engels, maar laten hun hart spreken en dat verstaan we allemaal. Nog minpunten? Tsja, de kamer is een hok met bedden waar we gelukkig alleen maar ’s nachts hoeven te zijn.

Wil je iets meer luxe, neem dan eens een kijkje bij het Convento do Carmo hotel. Helemaal uit je dak gaan? Hotel Casa do Amarelindo. We hebben daar verrukkelijk gelunched en ’s avonds op het dakterras geborreld met uitzicht op de ondergaande zon. Ziet er perfect uit.

Een kamer in hostel Pedacinho kost 40 euro, in Convento do Carmo 60 euro en in hotel Casa do Amarelindo ben je ongeveer 125 euro kwijt.

Zicht op Pelourinho
Salvador de Bahia gezicht op Pelourinho
Salvador de Bahia favelakunst

Lekker eten

Er is genoeg keus in Pelourinho. Wij eten heerlijk in Odoya Restaurante. Binnen ziet het er uit als een standaard eetzaal, maar de bediening is professioneel en het eten lekker en niet duur. De dag erna eten we bij Cuco Bistro ertegenover. Zij hebben een spannendere kaart en ook hier is het eten erg lekker. Brazilianen houden van muziek dus tijdens het eten is er altijd een muzikale begeleiding. En niet op standje achtergrondmuziek helaas.  ’s Avonds gaan bij ons zowaar de voetjes van de vloer op een gezellig feestje in één van de zijstraten. Aan muziek in Salvador ontkom je niet, gewoon op het geluid afgaan.

Salvador de Bahia fruitstalletje
De wijk Pelourinho
Pelourinho straatbeeld

Goed om te weten

  • Zoals op zoveel toeristische plekken word je hier ook gewaarschuwd voor zakkenrollers. Misschien moeten we deze waarschuwing wel serieus nemen, want we zien ook echt overal politie op straat.
  • De bovenstad van Salvador de Bahia ligt ver van het strand. Je kunt uiteraard ook een hotel op het strand boeken en dan een excursie maken naar de bovenstad met de wijk Pelourinho.
  • Ga niet lopend vanaf het strand naar de bovenstad, of zoals wij deden, vanaf de bovenstad naar het strand. Het is een gevaarlijk gebied met veel favela’s en crackgebruik. Wij werden halverwege door een motorrijder gewaarschuwd en zijn op onze schreden teruggekeerd.
  • Taxi van vliegveld naar de stad circa 30 euro
  • Meer lezen over onze rondreis Brazilië? Dat kan op deze pagina
Igreja de Sao Francisco

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *