Brazilië

Rio de Janeiro, reistips voor twee dagen Rio

Rio de janeiro uitzichtpunt
Inleiding
Reistips voor twee dagen Rio de Janeiro. Brazilië is waanzinnig groot. Groter dan Australië, groter dan alle andere landen van Zuid Amerika bij elkaar. Wij maakten een rondreis langs enkele highlights en begonnen onze reis, zoals de meesten waarschijnlijk, in Rio de Janeiro. Wij hebben daar twee dagen doorgebracht en dat was veel te kort. Wil je dus optimaal genieten van deze stad, doe het dan anders en ga voor minstens drie á vier dagen naar Rio. Uiteraard hebben wij onze schamele twee dagen optimaal benut, hoe, dat lees je hieronder.

Ons hotel in Rio de Janeiro

Casa Cool Beans Bed and Breakfast is onze uitvalsbasis in Rio. Een voltreffer moet ik zeggen. Wat een geweldige gastvrije en mooie bed and breakfast. Ook qua prijs/kwaliteit verhouding is dit de topper van onze reis door Brazilië. Grote kamers, zwembadje, terrasje voor de deur, lekker ontbijt en een gastvrije host met een zeer persoonlijke benadering. De ligging in Santa Teresa is ook heel fijn. Deze wijk is een soort dorp in een miljoenenstad en alle leuke bars en restaurantjes liggen op loopafstand.

Rio de Janeiro Casa Cool Beans

Rio de Janeiro Escadaria Selaron

Onze privétour in Rio de Janeiro op dag 1

Vooraf had ik al via internet een privé tour met Marco geregeld. Marco is een ex-geschiedenisleraar, is geboren en getogen in Rio (een echte Carioca dus) en weet alles over de stad te vertellen. Eerlijk is eerlijk, het is niet goedkoop, maar we hebben echt een topdag gehad. Voor meer informatie: kijk op de site van Casa Cool Beans Bed and Breakfast.

We zijn gestart bij ons hotel in de wijk Santa Teresa en gaan vervolgens via het centrum naar de wijk Gloria waar wij een mooi Portugees kerkje bezoeken. Hier ging het Portugese Koningshuis, dat een tijd in Brazilië geresideerd heeft ter kerke. Ook bezoeken we Parque das Ruinas. Een park met een art Galerie en een prachtig uitzicht op de Suikerbroodberg.

Ondertussen vertelt Marco ons van alles over de historie van Rio. Niet alleen wij, maar inmiddels ook andere toeristen, hangen aan zijn lippen. Omdat het weer niet goed genoeg is voor Christus de Verlosser schakelen we plan B in en gaan we naar twee uitzichtpunten daar vlakbij, en die zijn allebei geweldig. Geen mensenmassa en dure kaartjes maar wel een fenomenaal gezicht op de baai, de suikerbroodberg en de oceaan. En als  kers op de taart laat Christus de Verlosser zich ook nog even zien. Daarna lunchen we in een fijne padaría in Copacabana.

De middag besteden we aan de stranden van Rio. We gaan van Leblon naar Ipanema en vervolgens naar Copacabana. Wij hebben in de acht uur durende tour ons geen moment verveelt en hebben genoten van alles wat Marco te vertellen had. Ook is deze tour een goede opstap naar je verdere planning van Rio de Janeiro. Vind je de tour de duur? Kijk dan voor een tour via getyourgide.nl

Rio de Janeiro Christus de Verlosser

De wijk Santa Teresa

Deze wijk heeft een artistiekerige, bohemién uitstraling en ligt een beetje als een dorpje, middenin de wereldstad die Rio heet. De wijk ligt op een heuvel en er zijn dan ook talrijke doorkijkjes en uitzichtpunten op de stad. Of op een gedeelte van de stad, want Rio is maar liefst 75 kilometer lang, niet te geloven toch? Verder heeft Santa Teresa veel streetart, kronkelstraatjes, leuke boetiekjes en restaurantjes en uiteraard de beroemde trappen van Sélaron.

Escadaria Selarón

De Escadaria Selarón is de vrolijkste trap maar ook de drukste trap ter wereld denk ik. Het is een echte toeristische attractie. Het is leuk om de hele trap op en af te lopen en op zoek te gaan naar bekende tegeltjes. Bijvoorbeeld een tegeltje van gezicht op Delft, of een tegeltje van Het meisje met de parel.  De maker van de trappen, Jorge Selarón heeft jaren aan zijn kunststuk gewerkt en toeristen namen vaak een tegeltje voor hem mee, uit hun land. Inmiddels leeft Jorge Selarón niet meer, maar gelukkig leeft hij voort in de mooie trappen die hij gemaakt heeft. In de omgeving van de trappen is het een drukte van belang en er hangt een vibe die mij een beetje aan Havana doet denken. We zien onder andere talloze Caipirinha stalletjes. Caipirinha is de nationale cocktail van Brazilië en is in vele soorten (en prijzen) verkrijgbaar.

Historische tram van Santa Teresa naar het centrum

Op onze tweede dag Rio zijn we met de bondinho, het historische trammetje van Santa Teresa, naar het centrum gereden. Het is een toeristische attractie en daar betaal je ook voor. Twintig reais per persoon (in 2018 4,60 euro). Neem wel je Creditcard mee want cash betalen is niet mogelijk. De route is ultrakort, vanaf Santa Teresa naar Lapa, over de Arcos de Lapa naar het eindpunt bij het Petrobas gebouw en vlakbij het metrostation Carioca. Ik heb begrepen dat de locals gratis reizen en dat vind ik dan weer een mooi gegeven.

Lekker eten in Santa Teresa

Lekker eten deden wij bij Espirito Santa en bij Esquina de Santa. We hebben een beetje van het nachtleven geproefd bij bar Do Gomez, om de hoek bij ons hotel.

Rio de Janeiro historische tram
Rio de Janeiro Botafogo

De stranden van Rio de Janeiro

Wij nemen vanuit het centrum de metro naar het Copacabana strand. De metro werkt prima, gaat snel en is spotgoedkoop, 4,30 reais per ritje.

Het is die dag verboden te zwemmen maar wij vermaken ons prima in de branding die enorm is. Op het strand zelf trotseren we manmoedig de ene na de andere strandverkoper.

De beroemde stranden liggen naast elkaar, eerst Copacabana van maar liefst vier kilometer lang, dan Ipanema en vervolgens Leblon. En naast Leblon ligt het strand Sao Conrado waar we ons vergapen aan de hanggliders en parasailors. Hoe geweldig moet het zijn om de kustlijn van Rio de Janeiro vanuit dat perspectief te bekijken. Het is een prijzige excursie uiteraard en wij hebben het uiteindelijk niet gedaan maar als je meer tijd dan ons…. doen!  (Makkelijk praten heb ik, het is natuurlijk best wel eng…)

                                                                                 

Rio de Janeiro Copacabana

Wandeling naar de Suikerbroodberg

Na ons strandbezoek lopen we naar de wijk Botafogo. Voor mooie wandelingen moet je in de natuur van Rio zijn en niet in de binnenstad, maar er is één wandelpad wat van het voetbalstadion Maracaná naar het strand van Leblon loopt en waar wij een stukje van lopen. Dit pad is met borden goed aangegeven. Overigens is dit pad puur bedoeld om de afstand van A naar B te overbruggen, het is zeker geen scenic hike. Vanuit Botafogo lopen we naar het strandje ‘Praia Vermelha’. Dit staat ook op de borden aangegeven en is het startpunt van de kabelbaan naar de Suikerbroodberg en ook het startpunt van een wandeling naar de heuvel (morro) Urca.

De wandeling gaat steil omhoog maar is goed te doen, zelfs op onze teenslippers, en in 45 minuten zijn we er. Onderweg heb je kans om aapjes te zien. Eenmaal aangekomen op Morro Urca pakken we de kabelbaan naar de Suikerbroodberg. Wij kopen tickets van Morro Urca naar de Suikerbroodberg en vervolgens helemaal terug naar het beginpunt. Deze tickets kosten 70 reais.

Weer terug op Praia Vermelha, willen we een afzakkertje halen bij bar Urca. Dit blijkt echter nog een hele tippel te zijn. Het is lokaal vertier, een biertje halen in een kartonnen koeler, op de kademuur zitten, muziek maken en kletsen. Wij genieten van de sfeer. Het is inmiddels pikdonker en we pakken een taxi terug naar Santa Teresa.

Rio de Janeiro vanaf de Suikerbroodberg

Rio de Janeiro de wijk Urca
Rio de Janeiro Suikerbroodberg

Goed om te weten:

 • De beroemde stranden van Rio liggen echt ki-lo-me-ters verwijderd van het centrum. De stranden liggen aan de oceaan, terwijl het centrum aan de baai van Guanabara ligt. De baai heeft ook stranden bijv. Botafogo maar deze zijn over het algemeen erg vervuild.
 • Vanuit Santa Teresa kun je met de stokoude tram naar het centrum reizen en van daaruit met de metro naar het strand van Copacabana of Ipanema.
 • Leuk om te weten: wij zeggen ‘dat is niet mijn ding’, de Engelsen zeggen ‘this is not my cup of tea’, in Rio zeggen ze ‘this is not my beach’.
 • In heel Rio vind je Padaria’s waar je kunt lunchen. Zoet en hartig, heel veel keus, het is een kwestie van je bordje volladen met allerlei heerlijks, vaak betaal je per gewicht.
 • In juli is het hartje winter in Rio, het is ‘freezing’ en ‘horrible’ namelijk 24 graden. Wat wél een nadeel is: de zon gaat al om vijf uur onder, en verdwijnt nog eerder achter de bergen.
 • Koop een kaart van Rio om je te oriënteren
 • Taxis zijn uitgerust met een meter. Deze meter staat overdag op 1 en zondag, ’s nachts en met feestdagen op 2. Ook heuvelopwaarts zet de taxichauffeur de meter op 2.
 • Vervoer van het hotel naar de luchthaven met een taxi kost ongeveer 80 reais en duurt ca. 45 minuten.
 • In Brazilië wordt veel gebruikt gemaakt van Über.
Brazilië vlag

Wat wij niet gedaan hebben

 • We hebben lang getwijfeld over een Favela tour. Leek ons toch teveel aapjes kijken en dus niet gedaan.
 • Het Maracaná stadion is natuurlijk een icoon in Rio. Maar toen wij er waren was het WK voetbal in Rusland nog volop aan de gang. Ik denk dus dat er niemand thuis was in Maracaná
 • Hanggliden, toch te duur (en misschien ook wel een beetje te eng)
 • Fietsen in Rio. Je kunt een tour boeken, maar een stadsfiets is veel goedkoper en goed te doen om langs alle stranden te fietsen.
 • Turijia NP met vele mooie wandelingen. Kijk maar even op deze site!

4 antwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   Dank je Gerrie, ik begrijp hieruit dat het voorlopig niet op jouw bucketlist staat? Ik denk dat de Alpen minstens zo leuk zijn trouwens.

   Beantwoorden
 1. Henny
  Henny zegt:

  Braziliaanse stranden doen mij altijd denken aan prachtige jonge mensen in kleine bikini’s of surf dudes die sporten op het strand. Op de fotos ziet het er rustig uit. 24 graden: te koud?

  Beantwoorden
  • Marinka van Dijk
   Marinka van Dijk zegt:

   We hebben ook jonge mensen in kleine bikini’s en surf dudes gezien maar die waren ver in de minderheid. Het is winter in Rio en 24 graden is heerlijk, maar dat vinden zij toch wel te koud. Het was echt super rustig op het strand. Wat je wel overal ziet: voetvolleybal.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *