Lissabon in 48 uur

Weekendje Lissabon met vriendinnen

Portugal Lissabon centrum

Met de meisjes op reis: Lissabon in 48 uur

Nou, meisjes, in werkelijkheid zijn we vijf dames van een zekere leeftijd, maar dat mag de pret uiteraard niet drukken. Lissabon zien en ervaren in 48 uur én met vijf dames op stap zijn is een contradictio in terminis. Maar wij doen een poging en genieten volop. Geniet mee.

Maandagochtend: op weg naar Castelo de Sao Jorge

Dat gaat zo:

‘waar is Itty?’

‘die staat daar verderop een sjaaltje uit te zoeken, en ik ga zo even geld tappen, zullen we hier even op elkaar wachten?’

‘waar was jij nou?’

‘ik ben net even die kerk ingestapt, mooi joh’

‘oh, dan loop ik ook even naar binnen, willen jullie ondertussen even op me wachten?’

‘als we toch op Gerrie wachten, ga ik ondertussen even een zonnebril aanschaffen daar verderop, willen jullie als Gerrie terugkomt dan ook nog even op mij wachten?’

‘Oh Itty, wat een mooie sjaal zeg, en vijf euro maar zeg je, geen geld hoor, we wachten even op Gerrie en Marinka maar ondertussen ga ik nog even een mooie sjaal uitzoeken, wachten jullie dan ook nog even op mij?’

Lissabon Castelo Sao Jorge

Maandagmiddag

Uiteindelijk belanden we bij het Castelo. Om niet steeds op elkaar te wachten spreken we af dat we elkaar over een uur weer zien op het hoofdplein. Ik maak een prachtige wandeling en geniet van de mooie uitkijkjes, de oude olijfbomen op de binnenplaatsen van het kasteel, en ook van het zonnetje wat nog lekker zijn best doet, in november nota bene. Na een uur is het uiteraard tóch weer wachten. Twee dames zijn de tijd vergeten …..

Lissabon doorkijkje Castelo Sao Jorge

Maandagavond

Vanuit het Castelo slenteren we naar de Taag. Van hoog naar laag. De volkswijk Alfama, waar we doorheen lopen is de oudste wijk van Lissabon. We hoeven hier alleen maar te wandelen, om ons heen te kijken en te genieten. En dat doen we dus ook.

Vanaf de Taag lopen we richting het centrum en eten bij Maruto lekkere tapas. Een aanrader, dit leuke tentje, met een vriendelijke eigenaar. Hij laat ons de Fado horen van Amalia Rodriques. Hij heeft een ‘surprise’ voor ons. ‘Actually, the suprise is already happening’ zegt hij na een tijdje. De lieverd heeft –omdat wij zo graag de fado van Christina Branco wilden horen- een exemplaar bij de buren geleend. Alleen, wij horen het niet, we kletsen te veel en te hard….

Daarna gaan we heerlijk eten bij Maria Catita. Dit is een fijn restaurant waar ze met regionale producten werken. Ook veel locals eten hier. Vermijd in ieder geval de Rue Augusta met zijn vele restaurants. Allemaal ‘tourist traps’.

Lissabon Rue Augusta

Dinsdagochtend

Omdat we gisteren bij Puerta del Sol (dit is een bekende plek met een waanzinnig uitzicht midden in Alfama) zo’n heerlijke pastei de nata hebben gegeten, gaan we deze lekkernij vandaag challengen. Wie maakt de lekkerste? Heerlijk toch, zo’n wedstrijd.

Die van gisteren was alvast top, vandaag proeven we een pastei de nata uit de supermarkt die als een blok op onze maag valt en ook niet echt lekker knapperig is.

In Belém kopen we vandaag de enige echte pastei de nata bij Antiga Confeitaria de Belém. Hier worden de roomgebakjes al sinds 1837 gemaakt volgens een geheim recept van de nonnen. Deze confeitaria is zó populair dat er iedere dag een rij wachtenden staat. Je moet dus wel even geduld hebben. Maar, het is het wachten waard. We smikkelen van deze verrukkelijke pastei, en we komen tot de conclusie dat deze toch écht de lekkerste is.

Lissabon Belem Jeronimos
Lissabon Torre de Belem groepsfoto
Lissabon Belem Padrao dos Descrobimentos

Dinsdagmiddag

Met tram 15 zijn we vanuit Lissabon in een wip in Belém. Onze eerste stop is het klooster van Jerónimos. Dit klooster is een zeer indrukwekkend gebouw met prachtige doorkijkjes. Uitbundige decoraties waarvan ik later lees dat dat de Manuelstijl is. De kerk ernaast is ook een bezoek waard. Hier ligt onder andere de grote ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama begraven.

Daarna gaan we naar het Padrão dos Descobrimentos. Dit is een monument aan de Taag ter ere van alle Portugese ontdekkingsreizigers. Op het plein voor het monument ligt een heel mooi mozaïek. Het beste is dit te bewonderen vanaf het dak.

Vervolgens maken we een wandeling langs de Taag naar de toren van Belém. Dit prachtige monument is, evenals het klooster, uitgevoerd in Manuelstijl.  De Torre de Belém, behoort samen met het klooster tot Unesco Werelderfgoed.

Op het grote plein voor de Torre nemen een kijkje bij een mooie tassenkraam van Atelier da Cortica. Prachtige tassen van kurk. De dame van de kraam maakt de sieraden, haar man de tassen.

Lissabon Torre de Belem

Dinsdagavond

Met de tuktuk (2,90 per persoon) laten we ons naar de LX factory brengen. Keihard zingen we onderweg en ons chauffeurtje zingt nog harder mee. Wij hebben reuze lol en het tuktukje helt vervaarlijk van de ene naar de andere kant.

De LX factory is een voormalig industrieel terrein direct onder de brug. Pas kort geleden is dit terrein herontdekt en verworden tot een hippe plek vol met vintage winkeltjes, barbiers en heerlijke plekjes om een koffie of een wijntje te drinken. Wij blijven bij La Fabrica hangen tot ’s avonds laat.

We gaan terug met de taxi voor 6,50 met z’n vijven. Stukken goedkoper dan bus, tram of tuktuk.

En dan zit het er alweer op, onze 48 uur van shoppen, slenteren, genieten, lachten en vooral heel veel bijkletsen.

Lissabon Belem Tuktuk

En, wat kost dat nou?

Als eerste de vlucht: Wij zijn rechtstreeks naar Lissabon gevlogen met TAP air Portugal. Fijne reistijden en prima vliegtuigen. We zijn per persoon 92 euro kwijt.

Vervolgens het verblijf: Wij logeerden drie nachten in Cruz Apartments voor 25 euro per persoon per nacht in november. Een geweldig appartement voor maximaal zes personen op de bovenste etage van een advocatenkantoor. Het appartement heeft twee balkons, drie slaapkamers en twee badkamers. Op loopafstand van het centrum van Lissabon. Voor het ontbijt kun je bij de plaatselijke supermarkt  terecht, slechts één straat verderop.

Tot slot het vervoer:  wij hebben heen- en terug een luchthavenshuttle geregeld voor 36 euro enkele reis. Niet heel goedkoop, wel heel makkelijk.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *