Den Bosch met vriendinnen

Den Bosch St Jan kathedraal
Inleiding

Met de meisjes op reis naar Den Bosch onder het motto: waarom ver weg als het ook dichtbij kan?

De meisjes hadden eigenlijk vergevorderde plannen voor een weekendje Stockholm, maar helaas stonden praktische bezwaren in de weg en moeten we het doen met een dichterbij bestemming namelijk Den Bosch. Nou mensen, ik reis de hele wereld over maar binnen Nederland moet ik het echt afleggen tegen mijn vriendinnen. Ik ben nog nooit in Den Bosch geweest en zij allemaal. En inmiddels snap ik heel goed dat ze nóg een keer naar Den Bosch toe willen. Wát een leuke stad.

Het hart van het Brabantse land

Den Bosch ligt in Brabant en daar weten ze wat genieten is. En wij genieten lekker mee. Het begint al als we de trein uitlopen. Op de kruising voor het station staat de goudkleurige drakenfontein. Twee keer koppeltje duiken en we zijn al bij ons appartement via AirBnB. Niks mis mee en op een fijne lokatie. Een rustige plek, maar binnen een paar minuten lopen we het historische centrum in. Klik op deze link voor meer informatie.

Een vaartochtje over de Binnendieze

Vanaf ons appartement hoeven we alleen de Wilhelminabrug over te steken en rechtsaf te slaan om midden in het middeleeuwse centrum te staan: De Uilenburg. En ja, ook wij doen naast winkelen uiteraard de standaard excursie in Den Bosch, namelijk een vaartochtje over de Binnendieze.

De kaartjes hiervoor kopen we bij Bolwerk Sint-Jan, maar de boten vertrekken vanaf de Molenstraat. Wij boeken de historische vaarroute, maar je kunt hier ook bijvoorbeeld de Jeroen Bosch route  boeken. Dit is een vaarroute die geheel in het teken staat van de beroemde kunstschilder Jheronimus Bosch.

Het aparte aan de Binnendieze is dat je eigenlijk áchter en onder de huizen van de stad vaart, soms in de openlucht en soms ook onder de gebouwen door. Omdat de stad in het verleden geen ruimte had om uit te breiden, is in de loop van de tijd een groot deel van de Binnendieze overkluisd, dat wil zeggen dat er bovenop de rivier werd gebouwd. Omdat de Binnendieze vroeger als riool diende en er veel overlast was van ratten, besloot men de Dieze te dempen. Gelukkig voor ons heeft de bevolking van Den Bosch daar een stokje voor gestoken. We hebben een vrolijke gids aan boord die ons heel wat wijzer maakt over Den Bosch en zijn roerige geschiedenis.

De vaartochten vinden alleen plaats tussen 1 april en 31 oktober.

Den Bosch Binnendieze overkluizing

Fijn winkelen in Den Bosch

Omdat we tussen het boeken van onze boottocht en het vertrek nog twee uur stuk moeten slaan, gaan we noodgedwongen winkelen :). In De Uilenburg stikt het van de leuke straatjes en aparte winkeltjes. Veel vintage kleding valt ons op en allemaal hipper dan hip. Gewoon een eind heen wandelen door de Snellestraat en de Vughterstraat. We passen de ene na de andere prachtige uitdossing maar uiteindelijk slagen we bij Miss Etam. Wat een giller.

Design Museum

Nu te zien in het Design Museum: Binnenkijken met Thijs Wolzak, een fotoserie die deze fotograaf maakte voor de NRC. Elke foto is een pláátje, en je luistert via de audio naar de bewoners die vol liefde over hun aparte interieur spreken. Mooi joh! Deze tentoonstelling is nog tot en met 17 februari 2019 te zien. Buiten dat is het Design Museum, samen met het NoordBrabants museum, gewoon een prachtig pand om te bezoeken. Wij kunnen het eerst niet vinden maar ze blijken samen onder één dak te leven. Als je zoekt op museumkwartier Den Bosch, dan krijg je ze allebei.

Den Bosch Museumkwartier

Een wandeling door het historische Den Bosch

Geïnspireerd door onze gids van de Binnendieze gaan we de volgende dag op pad om meer historische wetenswaardigheden op te doen. De zon schijnt uitbundig dus de Wanderlust is al snel aangewakkerd. Vanwege datzelfde zonnetje wandelen we een groot deel langs de vestingwerken.

Maar natuurlijk ontkomen we ook niet aan de St Jan kathedraal . Deze gigantische kathedraal, maar ook de straatjes er om heen, alles ademt historie uit. Het plein vóór de kathedraal heet de Parade en heeft wel wat weg van een mediterraan plein in Parijs vind ik.

Eten en drinken

In elke blog over Den Bosch worden de tentjes Nom Nom en DIT uitgebreid geroemd. Dat is voor ons een reden om het nét even anders te doen. We gaan naar Creme. En hoe leuk is deze tent.

Op zaterdag eten we er taartjes met een lekkere koffie en op zaterdagavond doen we hier aan share dining en man man, wat hebben we lekker gegeten.

De volgende dag moet het er toch echt van komen, we gaan een heerlijke Bossche bol nemen bij Pilkingtons, ook alweer zo’n heerlijk lunchcafé. De sfeer is typisch Engels platteland.

En dan

Zit ons weekendje Den Bosch er al weer op. Dat smaakt naar meer weekendjes dichtbij huis. We denken momenteel aan Nijmegen. Wie heeft er nog andere tips ?

Den Boch vriendinnenweekend
Den Bosch De Parade
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *