Slapen bij de mensen thuis

Community Based Tourism

Inleiding

Nog geen honderd jaar geleden was vakantie een onbekend fenomeen voor de massa in Nederland. Als je al een weekje vakantie had ging je op familiebezoek of voor de zogenaamde ‘gegoede klasse’: een weekje aan zee in een pension. Dit is lang zo gebleven in de 20e eeuw.
Maar de laatste veertig jaar heeft reizen een enorme vlucht genomen. We reizen de hele wereld over, willen alle highlights zien, en hebben van idyllische bestemmingen een ’tourist trap’ gemaakt. Toch lijkt het tij te keren in deze eeuw en met name in de laatste twee jaar. We willen geen excursie meer, maar een ‘ervaring’, en geen luxe hotel, maar een ‘belevenis’. We willen op een verantwoorde manier met moeder Aarde omgaan én we willen iets leren van onze reizen. Een goed voorbeeld van al deze aspecten is het fenomeen Community Based Tourism

Wat is Community Based Tourism?

Community Based Tourism is: slapen in een homestay waarbij de lokale bevolking van een dorp betrokken wordt bij alle toeristische activiteiten.

Voor mij betekent dat contact maken en de verbinding zoeken met de bewoners in dat dorp. Ik wil iets leren tijdens mijn reizen. Iets over mezelf of iets over het land wat ik bezoek. En daar spelen de bewoners uiteraard een hoofdrol in. Op vakantie zijn en iets terug doen voor de lokale gemeenschap werkt twee kanten op. Zij laten jou iets zien van hun land, dat kan zijn: lokale gebruiken en tradities, handwerk, koken en nog veel meer. En jij blijft er een nachtje slapen.

Het geld wat je betaald komt ten goede aan de hele community. Vaak betaal je namelijk ook nog een vast bedrag voor de gemeenschappelijke pot van dat dorp, waarbij een project van algemeen nut wordt betaald. Dit is een manier om álle bewoners van het dorp mee te laten profiteren

Juist doordat de plaatselijke bewoners de regio goed kennen zijn ze experts op het gebied van rondleidingen, kookworkshops, landbouwactiviteiten om maar iets te noemen. Dus zo is één en één al snel drie.

Maar Communtiy Based Tourism is meer dan alleen slapen bij mensen thuis. Het is een concept waarbij er niet alleen gelet wordt op lokale gebruiken en tradities, maar ook bijvoorbeeld op duurzaamheid. Vaak worden er afspraken gemaakt over het verwerken van afval, of over de mogelijkheid om je waterfles te vullen.

Van mijn reizen heb ik geleerd dat de wereld groter is dan mijn eigen achtertuin. Ik ben anders tegen bepaalde zaken aan gaan kijken. Ik sluit mijn ogen niet voor de maatschappelijke problemen die vaak enorm zijn. Armoede, corruptie, gebrek aan hygiëne en ziektes. ‘ Een open mind is a joy forever’

Voor meer info over Community Based Tourism. Klik hier en hier

Sri Lanka Wierookfabriek

Sri Lanka Kookcursus

Voorbeelden van Community Based Tourism

Sri Lanka: Tamarind Gardens

Tamarind Gardens ligt in Digana in the Knuckels Mountains. Geen standaard plek op een rondreis door Sri Lanka maar daardoor ook geen gebaand pad. Digana ligt overigens vlakbij Kandy waar wél allerlei beroemde bezienswaardigheden liggen.

Tamarind Gardens wordt gerund door Nalin en Ayesha. Twee hoogopgeleide Singalese mensen die in Engeland zijn opgegroeid en uit zeer ideeële overwegingen hebben besloten een leven in hun geboorteland Sri Lanka op te bouwen. Tamarind Gardens heeft behalve een hotel, ook een ecofarm. (Als je een hutje, waarin tien koeien wonen een ecofarm mag noemen). Deze koeien zijn als kinderen voor Nalin en Ayesha en worden door hun dan ook steevast ‘the girls’ genoemd. Wij bemoeien ons veelvuldig met ‘the girls’. Ze moeten onder andere elke dag vanuit de grazige, sappige weiden, naar het hutje gedirigeerd worden.

We slapen in een kleine, basic, kamer, met bedden van een discutabele kwaliteit. Wel heel smaakvol ingericht. ’s Avonds komen er vrouwen uit het dorp om voor ons te koken. We helpen zelf ook mee, ja, en dan heet dat zomaar een ‘kookworkshop’. Ook varen we een keer ’s ochtends vroeg met een plaatselijke visser mee over de Mahaweli Rivier. Deze visser doet gewoon zijn ding en krijgt van Nalin en Ayesha een extra bijdrage doordat hij ons meeneemt. We betalen best een aardig bedrag per nacht, maar, all inclusive en alle winst komt ten goede aan de bevolking van het dorp Digana.

Ayesha biedt onder andere een rondwandeling door het dorp aan, waarbij we een bezoek brengen aan een piepklein wierook fabriekje. Het heeft de afmeting van een gemiddeld schuurtje en er zijn op dat moment zeker tien vrouwen aan het werk. Je kunt zien dat ze trots zijn op het feit dat ze hun eigen inkomsten genereren.

Wil je hier ook een nachtje slapen? Klik voor meer info op deze link

 

Myanmar trekking waterput
Madagascar kinderen madalief

Sri Lanka: Wilpattu Teal Cottage (eco vriendelijk)

Wildlife zien in Sri Lanka, dat wilden wij ook! Onder andere het luipaard. Het Yala NP viel af vanwege gebaand pad, druk en daardoor dieronvriendelijk. In plaats daarvan gingen wij naar het Wilpattu National Park in het noorden van Sri Lanka. We logeerden in Wilpattu Teal Cottage. De Teal Cottage is een eco vriendelijk hotelletje. Een ‘home away from home’ Geen enkele luxe, wél een fijne veranda en de vrouw des huizes kookt verrukkelijk. Klik hier voor meer informatie.

 Myanmar (trekking Kalaw)

In Myanmar hebben wij een prachtige twee daagse trekking gemaakt. We werden 200 jaar teruggeworpen in de tijd en het was best afzien, maar oh, oh, wat hebben we geweldig genoten. Niet alleen kijken, maar het bewust beleven van het rustige, soms middeleeuwse, landelijke dorpsleven. We sliepen in een huis van één van de dorpsbewoners, met het hoofd gericht naar Bhudda, onder een stapel comfortabele patchworkdekens. Wil je hier meer over lezen? Ik heb hier al eerder een mooie blog over geschreven.

Madagascar: Residence Madalief

In Madagascar kun je logeren bij Residence Madalief. Door daar te slapen, zorg je ervoor dat er geld in het laatje komt en dat er vele mooie projecten gefinancierd kunnen worden van de Stichting Madalief. De drijvende kracht achter de stichting Madalief is Remi Doomernik, tevens de gastvrouw van Residence Madalief. Zij kwam in contact met Madagascar door haar jaren als reisleidster.

Het doel is: het verwerven van fondsen om de kansarme kinderen in Madagascar een betere toekomst te bieden. Ik heb er ook een blog over geschreven.

Madagascar kinderen
Madagascar Ranohira Spelende kinderen
Sal Kaapverdië verse vis

Kenia (Kembu cottages, vlakbij Lake Nakuru National Park)

In Kenia hebben wij een aantal nachten gelogeerd in een cottage van Andrew en Zoe Nightingale. Andrew is locatiescout van filmlocaties in Afrika en heeft daar prachtige verhalen over.

Op hun verblijf staan een aantal cottages waar je kunt logeren. Ze hebben een boerderij en doen daarnaast ook veel voor de plaatselijke bevolking. Zo heeft de moeder van Andrew de Kenana Knitters opgericht. Een breifabriek die werk biedt aan heel veel vrouwen uit de omgeving. Hun producten zijn ook in Nederland te koop. Naast het helpen op de boerderij is er genoeg te doen in de omgeving. Het Lake Nakuru, een National Park, het Lake Bogoria en het Lake Baringo liggen allemaal op een dagtrip afstand. Neem maar eens een kijkje op hun website.

Nepal

Binnenkort ga ik met mijn twee lieve nichten naar Nepal. Ik heb daar nu al zo’n zin in! En natuurlijk ben ik me al flink aan het voorbereiden. Nepal lijkt wel gemaakt voor Community Based Tourism.

Wij gaan de Poonhill trek doen op community based basis. En daarna reizen we terug naar de vallei van Kathmandu waar we in een aantal homestays gaan slapen. Bijvoorbeeld in Patlekhet en Panauti. Ik verheug me ook erg op het Neydo klooster waar we een nachtje gaan slapen, en ook mee gaan doen aan de ceremonies van de monniken.

Uiteraard ga ik hier nog veel meer over vertellen als ik terug ben van deze bijzondere reis.

Veel inspiratie kreeg ik van de volgende website: www.travelnepal.nl

En deze site is ook niet mis.

Project in Zimbabwe

Ook dit is nog toekomstmuziek. Over een half jaar vertrekken we voor een self drive naar Botswana en Zimbabwe. In Zimbabwe, in Chinoyi logeren we drie nachten bij een Community Based project. Het betreft de stichting Phundundu van onder andere, de Nederlandse Assia Hiemstra.

Ook ga ik elders in Afrika proberen zoveel mogelijk in kleinschalige, ecovriendelijke, of community based homestays slapen. Waarschijnlijk is niet alles wat het lijkt. Maar dat gaan we nog ervaren.

Een tot slot:

Het kost natuurlijk best even wat tijd om zelf een mooi plekje op te zoeken. Vind je dat teveel gedoe? Neem eens een kijkje op de site van Local Hero Travel, of van Better Places. Zij nemen je veel zoekwerk uit handen.

Ook mag je mij natuurlijk altijd even mailen.

Madagascar kinderen op de markt
phundundu
Community Based Tourism
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *